Mario Vargas Llosa: Nobelul trebuie să fie un premiu pentru scriitori, nu pentru cântăreți

Dora Vulcan | 27.10.2016

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa a declarat miercuri la Berlin, cu prilejul prezentării noului său roman 'Cinco esquinas', că Premiul Nobel pentru Literatură trebuie să fie pentru scriitori nu pentru cântăreți,

Pe aceeași temă

 

 

 

Alutie este evidenta: la Academia Suedeză privind decernarea acestui premiu lui Bob Dylan, relatează EFE.

 

 

 

Întrebat dacă îi plac cântecele lui Bob Dylan, Llosa a răspuns afirmativ, dar când a fost întrebat și despre deschiderea Nobelului pentru Literatură, în general, spre poezia cântată, scriitorul peruan a respins clar această posibilitate, precizează sursa citată.

 

 

 

"Premiul Nobel trebuie să răsplătească o operă literară de calitate și recunoscută ca având calitate, dar să nu fie atât de cunoscută, astfel încât premiul să o ajute să obțină recunoaștere. Trebuie să fie un premiu pentru scriitori și nu pentru cântăreți", a subliniat el în ovațiile auditoriului postului de radio RBB.

 

 

 

Peruanul Mario Vargas Llosa a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2010. Potrivit Academiei Suedeze, el a fost recompensat pentru "cartografierea structurilor puterii și pentru imaginile energice ale rezistenței, revoltei și înfrângerii individuale".

 

 

 

Bod Dylan, care nu a răspuns apelurilor Academiei Suedeze care i-a acordat Premiul Nobel pentru literatură, a fost catalogat drept „nepoliticos şi arogant” de către unul dintre membrii Comisiei. 

 

 

Academia spune, însă, că aceste comentarii nu reflectă poziția oficială a instituției şi că depinde dar de laureat dacă participă sau nu la ceremonia de înmânare a prestigiosului premiu.

 

 

 Premiul i-a fost decernat artistului pentru "crearea unor noi expresii poetice in marea traditie a muzicii americane", relateaza Huffington Post care citeaza site-ul oficial Nobelprize.

 

 

Sara Danils, secretar permanent al Academiei Regale Suedeze, care a facut anuntul la Stockholm, a spus ca legendarul artist continua sa "se reinventeze" de 54 de ani.

 

 

Vorbind despre al saptelea album de studio al lui Bob Dylan, "Blonde on Blonde", Danils a aratat ca acesta este "un exemplu extraordinar al modului sau ingenios de a scrie rime, de a compune refrene, de a gandi", potrivit The Guardian, citat de ziare.com.

 

 

Decizia Academiei Regale Suedeze este una surprinzatoare, dupa cum au recunoscut si membrii juriului, pentru ca, asa cum ii spune si numele, premiul Nobel pentru Literatura este de obicei castigat de scriitori.

 

 

Bob Dylan, pe numele său real Robert Allen Zimmerman, reprezintă prin muzica dar și versurile sale un punct de reper în cultura pop americană și internațională de mai bine de cinci decenii. O mare parte a celor mai apreciate piese ale sale provin din anii '60 când s-a impus drept portavocea unei generații în blugi împotriva războiului și a inegalității sociale. Piese precum "Blowin' in the Wind" sau "The Times They Are a-Changin'" au devenit veritabile imnuri ale mișcărilor americane antimilitariste și pentru drepturi sociale. Versurile lui Bob Dylan încorporează felurite influențe politice, sociale, filosofice și literare, sfidând convențiile din muzica pop și generând o contracultură. Cariera sa artistică se întinde pe mai mult de 5 decenii și explorează și inovează muzica americană, de la folk, blues și country până la gospel, rock and roll și rockabilly, cu puternice influențe din muzica populară engleză, scoțiană și irlandeză, titreaza Agerpres.

 

 

 

Cine este Bob Dylan (sursa)

 

 

Bob Dylan, născut ca Robert Allen Zimmerman la 24 mai 1941 la Duluth, Minnesota, SUA,provine dintr-o familie de evrei emigrați din Rusia.

 

Este un cântăreț, compozitor, muzician și poet american ale cărui contribuții în muzica americană sunt comparabile, în faimă și influență, cu cele ale lui Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie și Hank Williams.

 

O parte din cele mai apreciate cântece ale lui Dylan sunt din anii 1960, iar cântece precum "Blowin' in the Wind" și "The Times They Are a-Changin'" au devenit embleme ale mișcărilor anti-război și pentru drepturile civile la scară mondială. Albumul Together Through Life a intrat în topul vânzărilor de albume din Marea Britanie și din SUA în 2009, Bob Dylan fiind astfel cel mai în vârstă artist care reușește acest lucru.

 

Pe lângă faptul că este cântăreț vocal, Dylan mai cântă și la muzicuță, chitară, chitară bas, pian și orgă electronică.

 

În 2004 a fost trecut pe locul doi în lista celor mai mari artiști ai tuturor timpurilor al revistei Rolling Stone.

 

Din ianuarie 2011 creația sa este obiect de studiu la Catedra de Istorie a Ideilor din cadrul Facultății de Filosofie, Istorie a Ideilor și a Artelor și Limbi Clasice, Universitatea Oslo, Norvegia.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22