Pe aceeași temă
Din blocurile bombardate continuu nu se mai poate folosi niciun lucru.
Orașul este în faza de dezastru umanitar, spune organizația Medici fără Frontiere. Potrivit acesteia, locuitorii nu mai au apă curentă de o săptămână, oamenii topesc zăpada sau încearcă să găsească apă în conductele subterane.
Nu există alimente suficiente, multe persoane mor din cauza lipsei de medicamente.
În oraș e o atmosferă de panică și există temerea că unii locuitori vor încerca să părăsească orașul pe cont propriu nu prin coridorul umanitar, ceea ce i-ar expune artileriei rusești.
Într-un mesaj online, vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat sâmbătă că nimeni nu a reușit să părăsească orașul asediat Mariupol. Ea a învinovățit pentru asta forțele rusești. La rândul său, Moscova a acuzase anterior forțele ucrainene că au blocat intenționat oamenii acolo.
Fotografii realizate din satelit puse la dispoziție de compania privată americană Maxar Technologies arată pagubele importante suferite de infrastructura rezidențială și civilă din orașul Mariupol din sud-estul Ucrainei.
În partea vestică a orașului-port sunt vizibile incendii, în timp ce zeci de blocuri de locuințe au fost grav avariate de bombardamentele și obuzele rusești.
Cel puțin 1.582 de civili din Mariupol au fost uciși ca urmare a bombardamentelor rusești, a declarat vineri consiliul municipal, un bilanț care nu poate fi verificat din surse independente, precizează BBC.
Sâmbătă, Rusia a afirmat că a capturat zone de la periferia orașului, dar ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba susține că orașul rămâne sub controlul Kievului.
Mariupol se află într-o poziție strategică pe coasta Mării Negre, împiedicând forțele rusești din estul Ucrainei să aibă un culoar de legătură terestră cu trupele Moscovei care au invadat Ucraina dinspre peninsula anexată Crimeea.