Mark Zuckerberg urmează să fie audiat de senatori în scandalul Cambridge Analytica

Redactia | 10.04.2018

Miliardarul Mark Zuckerberg, co-fondator și președintele executiv al Facebook va depune mărturie în fața senatorilor SUA pentru a explica cum a fost posibil ca popularul site de socializare să permită unei companii să aibă acces la datele personale a peste 87 de milioane de utilizatori, transmite Fox News.

Pe aceeași temă

 

 

Sunt șanse minime însă ca să apară inițiative legislative care să restricționeze site-urile de socializare, precum Facebook, dar și a altor companii de internet nu doar din cauza lipsei politice și a lobby-ului eficient al companiilor de IT, ci și din cauza complexității acestei probleme în care parlamentarii nu vor să se implice, notează Reuters, preluată de HotNews.ro.

 

Zuckerberg se confruntă deja cu nemulțumirile legate de modul în care Rusia s-a folosit de Facebook pentru a răspândi mesaje de propagandă politică în timpul campaniei electorale ale alegerilor prezidențiale din 2016.

 

Acum șeful Facebook trebuie să răspundă și despre felul în care Cambridge Analytica a colectat datele personale de la milioane de utilizatori Facebook, majoritatea americani.

 

Cel care a denunțat practicile imorale ale Cambridge Analytica, Christopher Wylie, a spus în cadrul emisiunii "Meet the Press" de la NBC că numărul celor afectaţi ar putea depăşi "cu siguranţă" 87 de milioane, cifră confirmată oficial de Facebook.

 

În cadrul discuțiilor de luni cu parlamentarii americani, Mark Zuckerber și-a cerut scuze pentru slăbiciunile privind protecția datelor utilizatorilor și a promis că va remedia securitatea sistemului.

 

"Nu am făcut suficient să împiedicăm ca aceste instrumente să fie folosite în mod rău intenţionat (...). Nu ne-am dat seama de cât de mari sunt responsabilităţile noastre şi a fost o eroare gravă. Este eroarea mea şi îmi pare rău", urmează să spună Zuckerberg, potrivit textului intervenţiei sale transmis luni de Comisia pentru Comerţ din cadrul Camerei Reprezentanţilor, care urmează să-l audieze miercuri, notează AFP.

 

Senatorul Bill Nelson, liderul Partidului Democrat, a declarat luni că, deși este de părere că o nouă reglementare în ceea ce privește Facebook este necesară, nu se așteaptă să se întâmple nimic substanțial.

 

"Cum te poți aștepta ca 44 de senatori să organizeze o audiere cu substanță, dacă fiecare senator are la dispoziție doar 4 minute?", le-a declarat Nelson reporterilor.

 

Senatorul Dianne Feinstein, președintele Comitetului Judiciar, le-a spus reporterilor că Zuckerberg este "un tânăr plăcut" care "evident știe ce face și care are o personalitate foarte plăcută".

 

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, a refuzat să comenteze vizavi de noile reglementări de care ar fi nevoie.

 

"Nu am de făcut niciun anunț specific în acest sens, însă cred că așteptăm cu toții această audiere", a spus Sanders.

 

Republicanii se poziționează, în general, împotriva impunerii mai multor reglementări limitative corporative și sunt convinși că firmele de tehnologie nu au nevoie de mai multe reglementări.

 

Zuckerberg a încercat pe cât posibil să amortizeze daunele aduse rețelei de socializare în urma apariției unor rapoarte din ultimele săptămani, conform cărora Cambridge Analytica -o firmă de extracție a datelor afiliată campaniei prezidențiale a lui Donald Trump din 2016- ar fi folosit date obținute ilicit cu scopul de a influența alegerile electorale din Statele Unite.

 

Măsurile luate de Facebook în urma scandalului Cambridge Analytica:

  • Au fost promise măsuri şi restricţii în perspectiva alegerilor care vor avea loc anul viitor în mai multe state, pentru a evita amestecul în procesul electoral
  • Aproximativ 2,2 miliarde de utilizatori vor fi înștiințați cu privire la aplicațiile pe care le utilizează și la informațiile pe care acestea le-ar fi putut folosi 
  • Zuckerberg a postat luni o scrisoare pe Facebook, cerându-și scuze față de utilizatori, spunând că prevenirea "implicării și dezinformării" în alegerile din 2018 se numără printre "prioritățile sale" 
  • De asemenea, a anunțat că planifică dezvoltarea unor noi instrumente de inteligență artificială, care vor "elimina” mii de conturi false, vor verifica orice agent de publicitate politică și vor înființă o comisie independentă de cercetare electorală

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22