Pe aceeași temă
Oamenii din Bucha care au reușit să scape din mâinile invadatorilor au povestit experienţele terifiante prin care au trecut. Nu credeau că vor supravieţui - s-au temut că vor fi ucişi cu sânge rece de militarii ruşi.
"Aici este subsolul dintr-o casă din Bucha. Într-o încăpere, ocupanții și-au făcut o cazarmă. În camera alăturată împușcau civilii. Corpurile lor sunt în continuare aici. Uitați, se vede că au fost împușcați în genunchi. Îi împușcau mai întâi în genunchi după care îi executau. Erau legați la mâini, puși în genunchi și împușcați în cap. Acești civili au murit.
Acolo și-au organizat un punct de comandă, un centru din care direcționau acțiunile din oraș, era un sediu al forțelor speciale ruse. Asta era într-o cameră, în altă cameră sunt cel puțin cinci civili care au fost torturați și apoi împușcați", potrivit unei relatări care însoțește imagini video cu puternic impact emoțional, dovezi ale ororilor din Bucha.
Oamenii care au reușit să scape din mâinile invadatorilor își amintesc clipele de coșmar prin care au trecut.
"Au venit la ora 20:00. L-au împușcat chiar aici. Apoi au început să caute prin apartament, repede. M-au luat pe mine și câinele, câinele meu... un pechinez. Ne-au târât cu fața în jos până la etajul doi al clădirii, unde se afla cartierul general militar. Au trecut 5 zile, 10 zile, apoi 13", a povestit o femeie.
"Am stat în pivniță timp de două săptămâni. Aveam mâncare, dar lumină, nu, nici căldură. Puneam apa deasupra lumânării pentru a o încălzi, puneam sticlele aici pentru a bea apă călduță", a spus un bărbat.
"Mi-a fost foarte frică, de două ori m-am întors din morți. Prima dată, un glonț a spart fereastra și bucăți de sticlă au zburat. A doua oară, o bucată de șrapnel mi-a trecut pe lângă picior", a afirmat o femeie.
Bucha va rămâne în memoria tuturor drept scena unui masacru. Peste 400 de localnici au fost, pur și simplu, executați de forțele ruse aflate în retragere, iar președintele Volodimir Zelenski spune că este vorba despre un genocid comandat într-un război de anihilare. NATO vorbește despre acte "oribile" și "absolut inacceptabile, Germania cere să se facă lumină asupra "crimelor comise de armata rusă" împotriva civililor, în timp ce Franța spune că autoritățile ruse vor trebui să răspundă pentru aceste crime.