Medvedev: Criza din Moldova ar putea deveni o amenințare pentru securitatea europeană

Iulian Popescu | 14.02.2016

Republica Moldova este la un pas de o criză națională, ceea ce ar putea deveni o ameninţare pentru securitate europeană, a declarat premierul rus, Dmitri Medvedev, în cadrul Conferinţei internaţionale pentru securitate de la Munchen.

Pe aceeași temă

 

Premierul rus susţine că situaţia din Republica Moldova şi conflictul regional din Ucraina au ajuns probleme prioritare pentru Europa, în timp ce relaţiile militare şi politice ale ţărilor europene au trecut pe planul doi.

 

Criza din această țară trebuie considerată la fel de importantă ca problemele privind reducerea sărăciei, migraţia şi noile forme de terorism.

 

Pe 20 ianuarie, odată cu depunerea jurământului de către noul guvern, al lui Pavel Filip, criza politică de la Chișinău a încetat, cel puțin provizoriu.

 

Moldova se confruntă însă cu serioase probleme financiare și depinde de acordarea banilor promiși de România (prima tranșă fiind de 60 de milioane de euro), sumă ce a fost însă condiționată de reforme concrete în termene clare.

 

De asemenea, autoritățile de la Bruxelles au anunțat Chișinăul că va da bani Republicii Moldova doar după va implementa prevederile Acordului de Asociere și va semna Memorandumul cu FMI.

 

Primul test privind reformarea Justiției pare să fi fost însă pierdut de Republica Moldova.

Ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit, se arăta în urmă cu o săptămână nedumerit, într-un mesaj Facebook, de faptul că la șefia Curții Supreme de Justiție (echivalentul Înaltei Curți de la noi) a fost propus un singur nume, Mihai Poalelungi, actualul președinte al instituției.

 

„Ce se întâmplă la Consiliul Superior al Magistraturii? Un singur candidat și acela din interior? Așa ar trebui să arate reforma justiției?”, întreaba retoric ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit, după ce Consiliul Superior al Magistraturii l-a propus pe Poalelungi pentru un nou mandat la Curtea Supremă.

 

Potrivit procedurii, CSM face propunerea și o trimite Parlamentului, care are 30 de zile pentru a pune pe ordinea de zi acest subiect.

 

Lista integrala a reformelor cerute de Guvernul roman:

 

Pentru crearea condiţiilor necesare transferării primei tranşe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro, apreciem necesar ca autorităţile Republicii Moldova să întreprindă, în termenul cel mai scurt, înaintea transferului acestei prime tranșe, acţiuni decisive care să asigure următoarele, se spune ]n scrisoarea lui Cioloș:

-         Prioritizarea clară a implementării Agendei de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova. În acest sens, salutăm un prim pas făcut prin adoptarea în ședința de guvern din 27 ianuarie a Planului Național de Armonizare a Legislației pentru evidența transpunerii actelor UE în legislația națională.

-        Un proces transparent și credibil care să ducă la numirea neîntârziată a Guvernatorului Băncii Naţionale, cu respectarea criteriilor de profesionalism şi integritate și care să contribuie la recredibilizarea BNM, ca instituție independentă și responsabilă, capabilă să asigure politici bancare prudente. O atenție deosebită trebuie acordată procesului de audit al băncilor importante din Republica Moldova.

-        Invitarea la Chişinău a unei misiuni a Fondului Monetar Internaţional a fost un pas important. Acum este esențială stabilirea unei foi de parcurs (roadmap) pentru ajungerea la un acord cu FMI cât mai repede posibil. Foaia de parcurs ar trebui să includă măsurile cerute de FMI ca pre-condiții și un calendar de negocieri menit să conducă la convenirea la nivel tehnic a termenilor (staff level agreement) unui aranjament financiar cu Fondul.

-        Iniţierea unui pachet legislativ pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, în baza unui proces de consultare transparentă a societăţii civile şi a reprezentanţilor mediului de afaceri.

-        Lansarea unei analize sistemice a vulnerabilităţilor din sistemul bancar şi fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestora, cu accent pe consolidarea prerogativelor de reglementare ale Băncii Naționale, asigurarea transparenţei acţionariatului şi tranzacţiilor din sistemul bancar, contracararea spălării banilor şi a transferurilor prin circuite nereglementate.

-        Prezentarea unui plan de actualizare şi aplicare a Strategiei  de Reformare a Sectorului Justiţiei şi a Strategiei Naţionale Anticorupţie, inclusiv o evaluare a performanței Procuraturii și Centrului Național Anticorupție. Aducerea la zi a cadrului legal anticorupție, în vederea consolidării și integrării lui. Adoptarea și implementarea pachetelor legislative privind reforma procuraturii, respectiv sistemul de integritate (reforma Comisiei Naționale de Integritate, controlul averilor, noțiunea de conflicte de interese și o instituție puternică de implementare) ar ilustra voința politică de reformă așteptată de cetățenii Republicii Moldova și de partenerii internaționali.

-        Consultarea si conlucrarea strânsă cu reprezentanții societății civile din Republica Moldova, mai ales pe aspectele menționate mai sus.

 

“Aceste recomandări de măsuri, exprimate şi în cursul discuţiilor avute la Bucureşti, la 26 ianuarie 2016, vor asigura, în opinia noastră, premisele necesare pentru consolidarea stabilităţii Republicii Moldova şi pentru transferarea sprijinului financiar al României. Vor asigura, de asemenea, premisele relansării parteneriatelor Republicii Moldova cu alți parteneri internaționali și financiari.

Până la acel moment, în spiritul abordării graduale discutate, la nivelul Guvernului României vor fi luate măsurile necesare pentru conturarea unui ajutor de urgenţă (umanitar) pentru Republica Moldova, respectiv pentru intensificarea cooperării sectoriale şi relansarea unor proiecte strategice”, încheie scrisoarea premierului român.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22