Pe aceeași temă
Pentru prima dată de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, cartea lui Hitler a reapărut pe rafturile librăriilor din Germania la începutul acestui an. Și a avut un impact în rândurile cititorilor.
La o lună distanță, cifrele înaintate de librării indică faptul că “Mein Kampf” a devenit rapid un bestseller în Germania. Potrivit unei liste publicate de Der Spiegel și citate de USA Today, cartea s-a aflat pe locul 2 în lista titlurilor non-ficționale în această săptămână.
Denumită “Hitler: Mein Kampf: O ediție critică”, controversata carte care prezintă crezul pe care fostul dictator german și-a fundamentat politica nazistă a fost interzisă la vânzare în Germania de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial până acum.
Actuala ediție, arată sursa citată, intenționează să lanseze un proces de demistificare a manifestului dictatorului nazist. Proiectul a fost realizat timp de câțiva ani de Institutul pentru Istorie Contemporană din Munchen, iar publicarea sa a fost făcută numai după expirarea drepturilor de autor pentru ediția în limba germană.
Deși nu a fost niciodată interzisă oficial în Germania – cartea putând fi găsită în librării, anticariate și online –, ministrul de Finanțe din landul Bavaria, care a primit drepturile de autor pentru carte din partea puterilor Aliate în 1945, s-a asigurat mereu că orice altă nouă ediție nu va fi publicată.
Vorbim aici, după cum arată cotidianul britanic The Guardian, de o ediție total modificată, o versiune adnotată a “Mein Kampf” care “dezvăluie afirmațiile false ale lui Adolf Hitler, minciunile sale directe”. Publicat pentru prima dată în două volume în 1925 și 1926, manifestul politic nazist e singura carte completă a lui Hitler.
Considerată a fi “supraevaluată, repetitivă, delirantă, lipsită de logică și, cel puțin în prima ediție, plină de erori gramaticale”, potrivit Enciclopediei Britannica, cartea a fost un bestseller în Germania anilor 30, cu peste 12 milioane de copii vândute. Începând din 1 Ianuarie 2016, drepturile de autor au fost consummate, iar Institutul din Munchen a publicat în 8 Ianuarie o nouă ediție critică: peste 2.000 de pagini, cu 3,700 de adnotări (de două ori mai multe decât ediția originală).