Pe aceeași temă
Putin ar trebui "să se folosească de influența sa" în Cecenia pentru a se pune capăt abuzurilor, a spus Merkel în cadrul unei conferințe de presă alături de președintele rus.
Cancelarul german a vorbit de asemenea despre rolul important al organizațiilor nonguvernamentale în cadrul societății civile și a spus că cetățenii ar trebui să aibă dreptul de a se aduna și de a demonstra, scrie Agerpres. "Garantarea dreptului de a demonstra este parte a societății civile", a afirmat Merkel.
În altă ordine de idei, Putin a declarat că Rusia condamnă folosirea de arme chimice de către oricine și își dorește o investigație detaliată și imparțială privind presupusul atac cu gaz chimic din orașul sirian Khan Shaykhun, transmite și Reuters., preluată de Realitatea TV.
"Vinovații trebuie găsiți și pedepsiți", a spus Putin în conferința de presă comună cu Merkel după întâlnirea din stațiunea Soci de la Marea Neagră. "Însă acest lucru nu poate fi făcut decât după o investigație imparțială", a mai afirmat el. "O soluție în Siria poate fi găsită numai prin mijloace pașnice și sub egida Națiunilor Unite", a adăugat Putin.
Răspunzând unei întrebări, liderul de la Kremlin a afirmat că acuzațiile conform cărora Rusia s-a amestecat în alegerile prezidențiale de anul trecut din SUA sunt bazate pe zvonuri și că Moscova nu își dorește ca puteri străine să se implice în politica rusă.
"La ultima întrevedere dintre Angela Merkel şi Vladimir Putin, Barack Obama încă era preşedinte al Statelor Unite. Acum, cancelarul Germaniei şi preşedintele Rusiei vor aduce relaţia bilaterală dificilă în era preşedintelui Donald Trump. Prima vizită efectuată de Angela Merkel în Rusia în ultimii doi ani pentru a-l vedea pe Vladimir Putin oferă doar speranţe minime privind detensionarea relaţiilor dintre Berlin şi Moscova. Cei doi lideri, care se vor întâlni marţi, au disensiuni profunde pe diverse teme, începând cu războiul din Siria şi violenţele din estul Ucrainei până la acuzaţiile privind ingerinţele Kremlinului în Europa Occidentală", scrie Financial Times într-un articol intitulat "Improbabil ca întâlnirea Merkel-Putin să depăşească amplele disensiuni politice - În era Donald Trump, cancelarul Germaniei şi preşedintele Rusiei încearcă să relanseze o relaţie dificilă".
Ambii lideri par dornici să relanseze contactele personale de lungă durată şi probabil să analizeze în profunzime cât de mult alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA ar putea modifica echilibrul politic mondial. Ambele capitale au minimizat orice sugestii că ar putea apărea progrese majore în soluţionarea conflictului ucrainean. "Nu pot fi foarte optimist în legătură cu progresele. Domnul Putin va fi foarte încrezător în legătură cu poziţia sa, iar cancelarul o va menţine pe a ei", a explicat Gernot Erler, emisarul Guvernului de la Berlin pentru relaţia cu Rusia. Există speranţe minime că o eventuală reuniune în Formatul Normandia va conduce rapid la soluţionarea conflictului separatist din estul Ucrainei, soldat cu aproape 10.000 de morţi în ultimii trei ani. "Menţinem atitudinea foarte critică privind anexarea regiunii Crimeea şi luptele din estul Ucrainei. Dar vrem să menţinem dialogul cu Moscova. În acest sens, cancelarul continuă discuţiile cu domnul Putin", a explicat Erler.
Stefan Meister, analist la filiala germană a Institutului Consiliul pentru Relaţii Externe, sugerează că Angela Merkel ar putea să îi recomande lui Vladimir Putin să fie mai flexibil în cazul conflictului din Ucraina, avertizându-l că o intensificare a atitudinii beligerante l-ar putea provoca pe Donald Trump să reacţioneze "periculos", poate chiar prin acţiuni suplimentare în Siria.
La Moscova există speculaţii că Vladimir Putin, care încă nu s-a întâlnit cu noul preşedinte al SUA, ar fi interesat să obţină opinia Angelei Merkel, care a avut o întrevedere cu Donald Trump la Washington în martie, iar ulterior a găzduit-o la Berlin pe Ivanka Trump, fiica liderului american.
"Vladimir Putin are nevoie să îşi facă o primă impresie" despre Donald Trump, a comentat publicaţia Nezavisimaia Gazeta.
Iniţial, Kremlinul spera să aibă relaţii de prietenie cu Donald Trump, care l-a lăudat pe Vladimir Putin în campania electorală, însă aşteptările Moscovei s-au schimbat după demisia lui Michael Flynn, fostul consilier prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională.
"Kremlinul este puţin derutat de ceea ce se întâmplă în lume de când tipul descris de presă ca fiind o marionetă a Rusiei s-a instalat la Casa Albă", explică Fiodor Lukianov, preşedintele Institutului Consiliul pentru Politică Externă şi de Apărare.
Potrivit oficialilor germani şi ruşi, Angela Merkel şi Vladmir Putin vor discuta şi despre relaţiile economice şi în domeniul energiei, precum şi despre viitorul summit G20, programat în iulie la Hamburg.
"Angela Merkel va încerca să îl convingă pe Vladimir Putin că Uniunea Europeană este mai puternică decât crede el şi că este într-o poziţie mai bună de a menţine un front unit în cazul sancţiunilor impuse Moscovei. Merkel ar putea indica o anumită relansare a sentimentelor pro-UE în Europa Occidentală, oferind ca exemplu eşecurile suferite de forţele politice naţionaliste, critice la adresa UE, pe care Kremlinul le-a susţinut frecvent", subliniază Financial Times.