Merkel, nemultumita de felul in care inteleg solidaritatea statele din estul si centrul UE

I. P. | 24.10.2015

Angela Merkel este nemultumita ca statele din estul si centrul Europei pledeaza pentru "solidaritate" in fata amenintarii Rusiei, insa resping sa ia asupra lor din povara crizei refugiatilor și resping cotel obligatorii de relocare, scrie publicatia The Guardian, preluata de Hotnews.

Pe aceeași temă

Germania ar urma sa faca presiuni pentru ca UE sa isi dezvolte politici comune mai ambitioase si extinse cu privire la criza refugiatilor, care ar presupune cote permanente obligatorii pentru distribuirea a sute de mii de persoane ce ar urma sa fie aduse direct din Orientul Mijlociu pentru a controla numarul lor si pentru a evita o calatorie periculoasa.

 

De asemenea, pe agenda Berlinului se afla propunerea ca statele europene sa transfere catre Bruxelles o parte a autoritatii asupra controlului granitelor si posibilititatea impunerii unei taxe speciala, cu aplicare larga, pentru finantarea acestor politici.

 

Planurile, pregatite de Berlin si Bruxelles, vor intampina, cu siguranta, rezistenta si vor declansa ciocniri majore in cadrul UE.

 

Berlinul sprijina planurile Comisiei Europene de a face din schema propusa de relocare una "permanenta si obligatorie", dar 15 state membre ale UE se opun.

 

Planurile nu se vor aplica Marii Britanii, deoarece nu face parte din zona Schengen a UE si nu a acceptat politicile UE in materie de azilanti, spunand ca nu va lua parte din nicio schema europeana de partajare a refugiatilor.

 

Pusa fata in fata cu o criza care va defini, probabil, mostenirea sa politica, Merkel pare hotarata sa prevaleze, scrie Guardian, preluata de Hotnews.

 

Cancelarul german a fost criticat si pentru faptul ca in relatiile sale cu liderul autoritar al Turciei, presedintele Recep Tayyip Erdogan, ignora problemele ce tin de drepturile omului.

 

Dar, conform unor surse apropiate acesteia, Merkel a ajuns la concluzia ca in ceea ce priveste Turcia, principala tara terta sursa de migranti care se indreapta catre Europa, interesele sunt mai importante decat valorile.

 

Planurile realizate de Berlin si Bruxelles includ, de asemenea, miscari pentru "europenizarea" controalelor de la frontierele externe ale UE. Acest lucru ar implica masuri ca guvernele nationale sa renunte la unele dintre competentele lor pe acele frontiere si sa acorde unor organisme europene, precum Frontex, cel putin o parte din autoritatea asupra admiterii refugiatilor, asupra retinerilor si deportarilor.

 

Unii diplomati de rang inalt si oficiali de la Bruxelles spun ca o astfel de miscare reprezinta o intruziune in suveranitatea nationala, fapt ce se va dovedi dificil de acceptat pentru unele guverne. Factorii de decizie de la Berlin sunt constienti de aceste sensibilitatile, dar par decisi sa actioneze pe furis si in pasi mici, mai scrie The Guardian.

 

CITIȚI ȘI: Mecanism permanent de distribuire a tuturor imigranților care ajung in Uniunea Europeana

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22