Merkel reia ofensiva. Mesajul transant transmis tarilor care se opun cotelor de imigranti

Dora Vulcan | 30.08.2016

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a denunţat lipsa de solidaritate a ţărilor central şi est-europene în criza imigraţiei, atrăgând replica Poloniei, care susţine că sistemul UE de distribuire a refugiaţilor reprezintă o încălcare a suveranităţii.

Pe aceeași temă

 

 

De altfel, Beata Szydło, premierul polonez, a declarat, sâmbătă la Gura Humorului, că politica Uniunii Europene privind migraţia trebuie schimbată, iar statele membre să nu mai fie obligate la cote de migranţi. „Este inacceptabil ca unele state membre UE să nu accepte refugiaţi doar pentru că sunt musulmani. Fiecare trebuie să aibă propria contribuţie", a declarat Angela Merkel într-un interviu acordat postului ARD, citat de Gandul.

 

 

Cancelarul Germaniei a subliniat că Uniunea Europeană reuşeşte să găsească soluţii, inclusiv în problema refugiaţilor.

 

 

Konrad Szymanski, adjunct al ministrului de Externe din Polonia, a criticat declaraţiile cancelarului Germaniei. „Cred că această atitudine este dăunătoare pentru Europa şi deja atrage o opoziţie puternică", susţine oficialul polonez, citat de site-ul agenţiei AP.

 

 

În opinia lui, impunerea cotelor de distribuire a refugiaţilor la nivelul Uniunii Europene ar încălca suveranitatea statelor membre şi ar ameninţa integrarea europeană. De altfel, şi premierul polonez Beata Szydło a declarat, sâmbătă la Gura Humorului, că politica Uniunii Europene privind migraţia trebuie schimbată, iar statele membre să nu mai fie obligate la cote de migranţi, pentru că inclusiv votul pentru ieşirea Marii Britanii din UE este o consecinţă a politicii privind refugiaţii din Orientul Apropiat.

 

 

„Politica de migraţie actuală nu a avut efecte pozitive şi va trebui schimbată optica, astfel încât să fie alocate ajutoare substanţiale sau mai mari pentru prevenirea acestui fenomen. Această problemă trebuie rezolvată acolo de unde a apărut. Polonia va creşte sprijinul financiar pentru ajutor umanitar. De ce am avut un referendum (pentru ieşirea Marii Britanii din UE – n.r.) şi a avut succes? Clasa politică să-şi pună întrebări şi să tragă concluzii din asta”, a declarat aceasta. Beata Szydło a adăugat că Polonia militează pentru schimbarea politicii UE privind refugiaţii şi pentru întărirea înţelegerii cu Turcia.

 

 

„Acordul UE-Turcia trebuie să fie mai eficient şi trebuie normalizată situaţia. Am militat pentru un compromis pentru schimbarea politicii de migraţie, pentru schimbarea opticii. Nu vom mai fi de acord cu cote de alocare, ca statele membre să fie puse să preia anumite cote obligatorii de migranţi. În această privinţă, toate statele ue trebuie să ajungă la un compromis”, a mai spus premierul Poloniei.

 

 

Săptămâna trecută, un membru al Guvernului Italiei a cerut Uniunii Europene să iniţieze proceduri de sancţionare a ţărilor care nu respectă cotele de distribuire a refugiaţilor.

 

 

Germania, Franţa şi Austria au sugerat în mai multe rânduri sancţionarea ţărilor europene care nu acceptă cotele de repartizare a refugiaţilor. Fostul cancelar austriac Werner Faymann a pledat, acum câteva luni, pentru solidaritatea ţărilor central şi est-europene membre UE în primirea refugiaţilor, avertizând cu reducerea fondurilor statele care nu acceptă extracomunitari conform sistemului de distribuire.

 

 

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi refugiaţi. Ungaria va organiza, în octombrie, referendum pe tema aplicării cotelor de distribuire a imigranţilor.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22