Milos Zeman, președintele Cehiei, pro-rus, vrea curmarea sancţiunilor între UE și Moscova

E.b. | 21.11.2017

Președintele ceh Milos Zeman, candidat la propria succesiune la alegerile prezidențiale din ianuarie, a lansat marți un apel 'să se termine' cu sancțiunile economice europene împotriva Rusiei.

Pe aceeași temă

 

 

Este vorba atât despre cele introduse de UE în urma crizei ucrainene, cât şi despre cele introduse de Moscova ,ca represalii, relatează AFP, preluată de Agerpres.

 

'Nu m-am resemnat cu sancțiunile (...). De mult timp sunt împotriva acestora', a declarat Zeman în finalul întâlnirii cu președintele rus Vladimir Putin la Soci, stațiune balneară pe coasta rusă a Mării Negre.

 

"Aceasta se referă nu numai la sancțiunile europene împotriva Rusiei, ci și la sancțiunile ruse împotriva Uniunii Europene", a precizat el.


Relațiile între Bruxelles și Moscova s-au deteriorat semnificativ după anexarea Crimeii de către Rusia în martie 2014. Când separatiștii proruși au lansat o ofensivă în estul Ucrainei, UE a acuzat Moscova că-i sprijină pe ascuns, ceea ce Kremlinul a respins, și a introdus sancțiuni economice severe vizând în special bănci, societăți petroliere și din domeniul apărării ruse.


Rusia a ripostat, instituind un embargou alimentar asupra produselor importate din țările care au impus sancțiuni împotriva sa.


'Dle președinte, trebuie să se termine cu aceasta', a subliniat Zeman, adresându-se liderului rus.


'O normalizare a relațiilor între Rusia și UE va fi în interesul comun' al Moscovei și al Pragăi, a apreciat la rândul său președintele rus, mulțumindu-i lui Milos Zeman pentru 'discuția deschisă și substanțială' și pentru 'toată atenția acordată dezvoltării relațiilor ruso-cehe".


Milos Zeman (73 de ani) — veteran al stângii cehe, pro-rus, pro-chinez și ostil imigrației — este dat favorit pentru al doilea mandat la alegerile prezidențiale, al căror prim tur a fost stabilit pentru 12 și 13 ianuarie.


Scrutinul prezidențial din Republica Cehă urmează legislativelor de la 20 și 21 octombrie, câștigat de mișcarea ANO populistă a lui Andrej Babis, al doilea cel mai bogat om din Cehia, potrivit Forbes, și aliat al lui Zeman.


Dar, tot marți, poliția cehă a cerut ridicarea imunității parlamentare a lui Andrej Babis, pentru a permite inculparea acestuia într-un dosar în care este suspectat de fraudarea de fonduri europene. 
 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22