Ministrul de Interne ucrainean a murit după ce un elicopter s-a prăbușit într-un oraș de lângă Kiev

L. G. | 18.01.2023

Un elicopter s-a prăbușit miercuri dimineață lângă o grădiniță în orașul Brovarî din regiunea Kiev, cel puțin 18 persoane fiind omorâte, și alte 29 rănite, transmite Reuters.

Pe aceeași temă

UPDATE: Tragedia s-a petrecut în timp ce soseau copiii la grădiniță

„Cel puţin nouă dintre cele 18 victime ale prăbuşirii elicopterului la Bovarî, miercuri, erau localnici care-şi aduceau copiii la grădiniţă”, anunţă adjunctul administraţiei prezidenţiale ucrainene Kirilo Timoşenko, relatează CNN.

Toate cele nouă persoane care se aflau la bordul elicopterului au murit în accident, iar autorităţile estimează numărul total al morţilor la 18, potrivit unui ultim bilanţ.

Însă bilanţul poate creşte, avertizează şeful Administraţiei Militare din regiunea Kiev Oleksii Kuleba.

  • „Pentru moment nu există informaţii despre numărul copiilor dispăruţi”, declară Kuleba la faţa locului. „Identificarea este în curs. Vin părinţi, sunt întocmite liste”, declară el.

  • Președintele Volodimir Zelenski a reacționat la accidentul aviatic de la Brovary, în care a murit conducerea Ministerului Afacerilor Interne din Ucraina. El a însărcinat SBU și Poliția Națională să afle toate circumstanțele incidentului.

Procuratura Generală a anunțat că a deschis o anchetă, fiind luate în calcul toate cauzele posibile.

  • „În acest moment, anchetatorii și experții lucrează la locul tragediei. Se desfășoară acțiuni urgente de investigare. Deocamdată, luăm în considerare toate versiunile posibile ale accidentului de elicopter. Ancheta preliminară a fost încredințată anchetatorilor SBU”, a declarat procurorul general Andriy Kostin.

„Din păcate, era vorba despre un elicopter al Serviciului de urgență de stat aflat în misiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yuri Ihnat.

El a spus că ancheta ar putea dura cel puțin câteva săptămâni.

Elicopterul era de tip Super Puma, toate instituțiile de aplicare a legii din Ucraina având în dotare astfel de aparate de zbor, conform oficialului citat.

  • „Din păcate, cerul nu iartă greșelile, așa cum spun piloții, dar este într-adevăr prea devreme să vorbim despre cauze”, a spus, într-o emisiune TV, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene.

Elicopterul de tip H225 SuperPuma a fost filmat cu doar secunde înainte de prăbușire zburând la foarte joasă altitudine în condiții meteo nefavorabile de ceață foarte densă. Posibil ca să fi atins unul dintre cablurile întinse între blocuri.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="fr" dir="ltr">Voler très bas en zone urbaine par temps de brouillard.. y a un risque d &#39;aller taper un truc sur sa trajectoire.<br><br>Ukraine MoI H225 helicopter last moment.. <br>Low flight in foggy weather .😬 <a href="https://t.co/u2tNQTlSFN">pic.twitter.com/u2tNQTlSFN</a></p>&mdash; Harry Boone (@Harry_Boone) <a href="https://twitter.com/Harry_Boone/status/1615651806973153282?ref_src=twsrc%5Etfw">January 18, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Ministrul de Interne al Ucrainei, Denis Monastriski, care și-a pierdut viața în accident, avea 42 de ani, a fost avocat și câștigase un loc de parlamentar la alegerile din 2019, din partea partidului lui Zelenski. El a devenit șef al Comisiei parlamentare pentru aplicarea legii și l-a înlocuit pe Arsen Avakov în funcția de ministru de interne după ce Avakov a demisionat în iulie 2021.

UPDATE: Bilanțul persoanelor decedate în accident crește la 18, printre acestea fiind și trei copii, conform guvernatorului regiunii Kiev, Oleksi Kuleba, citat de The Guardian:

„Tragedie în Brovarî. Numărul victimelor a crescut - 18 morți, inclusiv trei copii. Se știe că sunt în jur de 29 de răniți, dintre care 15 copii”, a scris pe Telegram guvernatorul regional.

Cel puțin 16 persoane au murit după ce un elicopter ucrainean s-a prăbușit în orașul Brovarî, din regiunea Kiev, a anunțat poliția ucraineană.

Șeful Poliției Naționale a Ucrainei, Igor Klimenko, a confirmat informația privind decesul ministrului de Interne Denis Monastriski. Potrivit lui Igor Klimenko, în accident au murit ministrul de Interne, prim-adjunctul său și un secretar de stat. 

Șeful Poliției a mai declarat că toate cele nouă persoane aflate la bordul elicopterului au murit după ce aeronava s-a prăbușit lângă o grădiniță într-un cartier rezidențial din Brovarî, provocând un puternic incendiu. Doi copii și alți cinci civili au murit de asemenea în accident.

Alte 22 de persoane rănite au fost transportate la spital, inclusiv 10 copii, a adăugat șeful poliției.

„În orașul Brovarî, un elicopter s-a prăbușit în apropierea unei grădinițe și a unei clădiri rezidențiale. La momentul tragediei, copii și angajați au instituției se aflau în grădiniță. În acest moment, toată lumea este evacuată.

Sunt victime. La locul accidentului se află ambulanțe, poliție și pompieri”, a scris pe Telegram guvernatorul Kievului, Oleksi Kuleba.

Imaginile video distribuite pe rețelele sociale arată o clădire în flăcări, iar mai mulți oameni pot fi auziți țipând.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">What a tragedy! A helicopter crashed into the kindergarten in Brovary near Kyiv. Reportedly, 3 people are dead and 5 are injured <a href="https://t.co/dXlnuRkP9O">pic.twitter.com/dXlnuRkP9O</a></p>&mdash; Giorgi Revishvili (@revishvilig) <a href="https://twitter.com/revishvilig/status/1615620163126050816?ref_src=twsrc%5Etfw">January 18, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">As a result of a helicopter crash in Brovary Minister and Deputy Minister of Internal Affairs of Ukraine died. Emergency Service helicopter crashed at local kindergarten. 16 dead, two of them children. Terrible tragedy. <a href="https://t.co/KiKR5ItDoI">pic.twitter.com/KiKR5ItDoI</a></p>&mdash; Maria Avdeeva (@maria_avdv) <a href="https://twitter.com/maria_avdv/status/1615626185127624706?ref_src=twsrc%5Etfw">January 18, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22