Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, pleacă din Guvern

Tudor Despina | 10.02.2016

Ministrul francez de Externe a anunțat că demisionează din funcție. Laurent Fabius urmează să preia șefia Consiliului Constituțional francez, echivalentul Curții Supreme.

Pe aceeași temă

 

Potrivit presei internaționale, demisia lui Laurent Fabius era așteptată și trebuie citită în cheia unei reorganizări a cabinetului de miniștri.

 

New York Times scrie că Fabius a făcut anunțul într-o manieră mai puțin obișnuită, oficialul confirmând în fața presei că ședința de cabinet de la Palatul Elysee va fi ultima la care participă “Am făcut o treabă bună, Franța poate fi mândră”, a spus Fabius.

 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez a spus că președintele Francois Hollande l-a numit în mod formal pe Fabius la președinția Consiliului Constituțional. Ministrul de Externe va fi audiat în comisiile parlamentare săptămâna viitoare. Până atunci, el va rămâne membru al Guvernului, transmite Politico.

 

Britanicii de la The Guardian scriu că Laurent Fabius e cunoscut pentru faptul că a pus la îndoială ceea ce a numit o politică “ambiguă” din partea Statelor Unite. Fabius a fost cel mai tânăr premier al Franței, în 1984, când avea 37 de ani.

 

Din postura de șef al diplomației franceze, el a pus sub semnul întrebării determinarea SUA pentru rezolvarea crizei din Siria: “Există ambiguități la nivelul actorilor din coaliție (coaliția condusă de SUA împotriva Statului Islamic în Siria – n.r.). Nu voi repeta ceea ce am spus deja despre principalul pilot al coaliției, dar nu avem sentimentul că există o determinare foarte puternică”, declara el în fața presei.

 

Miercuri, Fabius a spus că nu se așteaptă ca președintele american Barack Obama să-și schimbe strategia în următoarele luni. “Există cuvinte, dar acțiunile sunt diferite și evident că rușii și iranienii cred asta”, a precizat oficialul francez. Parisul este una dintre capitalele europene care susține un efort militar considerabil în coaliția anti-Statul Islamic din Siria.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22