Pe aceeași temă
Potrivit presei internaționale, demisia lui Laurent Fabius era așteptată și trebuie citită în cheia unei reorganizări a cabinetului de miniștri.
New York Times scrie că Fabius a făcut anunțul într-o manieră mai puțin obișnuită, oficialul confirmând în fața presei că ședința de cabinet de la Palatul Elysee va fi ultima la care participă “Am făcut o treabă bună, Franța poate fi mândră”, a spus Fabius.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez a spus că președintele Francois Hollande l-a numit în mod formal pe Fabius la președinția Consiliului Constituțional. Ministrul de Externe va fi audiat în comisiile parlamentare săptămâna viitoare. Până atunci, el va rămâne membru al Guvernului, transmite Politico.
Britanicii de la The Guardian scriu că Laurent Fabius e cunoscut pentru faptul că a pus la îndoială ceea ce a numit o politică “ambiguă” din partea Statelor Unite. Fabius a fost cel mai tânăr premier al Franței, în 1984, când avea 37 de ani.
Din postura de șef al diplomației franceze, el a pus sub semnul întrebării determinarea SUA pentru rezolvarea crizei din Siria: “Există ambiguități la nivelul actorilor din coaliție (coaliția condusă de SUA împotriva Statului Islamic în Siria – n.r.). Nu voi repeta ceea ce am spus deja despre principalul pilot al coaliției, dar nu avem sentimentul că există o determinare foarte puternică”, declara el în fața presei.
Miercuri, Fabius a spus că nu se așteaptă ca președintele american Barack Obama să-și schimbe strategia în următoarele luni. “Există cuvinte, dar acțiunile sunt diferite și evident că rușii și iranienii cred asta”, a precizat oficialul francez. Parisul este una dintre capitalele europene care susține un efort militar considerabil în coaliția anti-Statul Islamic din Siria.