Ministrul german al Afacerilor Europene: aderarea României la UE nu a fost o greșeală

Dora Vulcan | 14.02.2017

Ministrul german pentru afaceri europene Michael Roth spună că aderarea Romaniei la UE nu a fost o greșeala și și-a argumentat afirmația prin prestația "protestatarilor curajosi" din România, capabili de sacrificii pentru păstrarea valorilor europene.

Pe aceeași temă

 

 

 

Intr-un interviu acordat publicatiei germane Welt,  Roth a vorbit despre situatia din România protestelor din ultimele zile. Intrebat ce poate face UE in privinta unor tari precum Romania, Polonia si Ungaria, unde guvernele devin din ce in ce mai puternice, Roth a spus ca "in UE cooperam pe baza de incredere".

 

"Sa nu uitam ca Polonia, Ungaria si Romania inseamna mai mult decat guvernele lor, sunt natiuni vii care ies in strada pentru convingerile lor. Cetatenii implicati din aceste tari ma impresioneaza enorm, traiesc dupa valorile europene si au nevoie de solidaritate", a precizat ministrul german.

 

Intrebat despre faptul că, deși România a făcut progrese de la aderarea sa la UE, totuși nu a reușit să îndeplinească toate exigențele în lupta împotriva corupției, dovadă demersul recent al guvernului de a ”reduce pedeapsa pentru corupție” și dacă aceasta nu e o probă că a fost prematură acceptarea României pentru aderarea la UE, oficialul german a spus:

 

"Aderarea Romaniei nu a fost o greseala. Este imbucurator ca mult romani cer acum guvernului sa lupte cu hotarare impotriva coruptiei. Acesti protestatari curajosi apara valorile europene: democratia, statul de drept, independenta justitiei.”

 

 

 

Sâmbătă, europarlamentarul Nigel Farage, invocând protestele din România, a spus că ca liderii europeni nu ar fi trebuit sa permita aderarea Romaniei la Uniunea Europeana

 

 
Si asta pentru ca, spunea Farage, nu a reusit sa faca o tranzitie completa de la regimul comunist, conform News.ro


Farage a invocat protestele din Romania, spunand ca au avut drept punct de plecare ordonanta 13/2017 care, spune europarlamentarul, le permite functionarilor sa fure, atat timp cat suma furata ramane sub 35.000 lire sterline.

 

De asemenea, britanicul a facut trimitere inclusiv la ordonanta abrogata, care ar fi dezincriminat abuzul in serviciu daca prejudiciul nu depasea 200.000 de lei, scrie Express.

 

"Daca esti un functionar public si ai furat doar 35.000 de lire sterline, atunci e ok, primesti doar o palma peste spate. Sincer, nu ar fi trebuit sa primeasca niciodata permisiunea de a intra in UE", a precizat controversatul politician de la UKIP. De asemenea, acesta a ignorat faptul ca ordonanta a fost abrogata in urma protestelor masive din Romania.

 

Farage a sugerat inclusiv ca acesta este cel mai potrivit moment pentru ca Marea Britanie sa paraseasca Uniunea Europeana, pentru ca "nu poate sa creada" de ce britanicii sunt intr-o uniune politica cu Romania.

 

Insa, un ascultator a intervenit in timpul dezbaterii radio si l-a catalogat drept rasist pe policianul eurosceptic de la UKIP.

"Cred ca esti un rasist si chiar ma simt jignit de modul in care vorbesti despre romani si Romania", a spus Tony din Tottenham.


Insa, Farage s-a aparat si a sustinut ca in societatea romana coruptia este endemica, iar din acest motiv Marea Britanie nu ar trebui sa fie intr-o uniune politica cu Romania.


"Mai mult, este o tara in care pana la patru milioane de oameni sunt discriminati intr-un mod groaznic din cauza rasei si imi vine greu sa cred ca suntem intr-o alianta politica cu o tara care este in situatia Romaniei".


Europarlamentarul a incheiat dezbaterea aprinsa precizand ca romanii nu sunt oameni rai si a intalnit foarte multi romani minunati

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22