Pe aceeași temă
Intr-un interviu acordat publicatiei germane Welt, Roth a vorbit despre situatia din România protestelor din ultimele zile. Intrebat ce poate face UE in privinta unor tari precum Romania, Polonia si Ungaria, unde guvernele devin din ce in ce mai puternice, Roth a spus ca "in UE cooperam pe baza de incredere".
"Sa nu uitam ca Polonia, Ungaria si Romania inseamna mai mult decat guvernele lor, sunt natiuni vii care ies in strada pentru convingerile lor. Cetatenii implicati din aceste tari ma impresioneaza enorm, traiesc dupa valorile europene si au nevoie de solidaritate", a precizat ministrul german.
Intrebat despre faptul că, deși România a făcut progrese de la aderarea sa la UE, totuși nu a reușit să îndeplinească toate exigențele în lupta împotriva corupției, dovadă demersul recent al guvernului de a ”reduce pedeapsa pentru corupție” și dacă aceasta nu e o probă că a fost prematură acceptarea României pentru aderarea la UE, oficialul german a spus:
"Aderarea Romaniei nu a fost o greseala. Este imbucurator ca mult romani cer acum guvernului sa lupte cu hotarare impotriva coruptiei. Acesti protestatari curajosi apara valorile europene: democratia, statul de drept, independenta justitiei.”
Si asta pentru ca, spunea Farage, nu a reusit sa faca o tranzitie completa de la regimul comunist, conform News.ro.
Farage a invocat protestele din Romania, spunand ca au avut drept punct de plecare ordonanta 13/2017 care, spune europarlamentarul, le permite functionarilor sa fure, atat timp cat suma furata ramane sub 35.000 lire sterline.
De asemenea, britanicul a facut trimitere inclusiv la ordonanta abrogata, care ar fi dezincriminat abuzul in serviciu daca prejudiciul nu depasea 200.000 de lei, scrie Express.
"Daca esti un functionar public si ai furat doar 35.000 de lire sterline, atunci e ok, primesti doar o palma peste spate. Sincer, nu ar fi trebuit sa primeasca niciodata permisiunea de a intra in UE", a precizat controversatul politician de la UKIP. De asemenea, acesta a ignorat faptul ca ordonanta a fost abrogata in urma protestelor masive din Romania.
Farage a sugerat inclusiv ca acesta este cel mai potrivit moment pentru ca Marea Britanie sa paraseasca Uniunea Europeana, pentru ca "nu poate sa creada" de ce britanicii sunt intr-o uniune politica cu Romania.
Insa, un ascultator a intervenit in timpul dezbaterii radio si l-a catalogat drept rasist pe policianul eurosceptic de la UKIP.
"Cred ca esti un rasist si chiar ma simt jignit de modul in care vorbesti despre romani si Romania", a spus Tony din Tottenham.
Insa, Farage s-a aparat si a sustinut ca in societatea romana coruptia este endemica, iar din acest motiv Marea Britanie nu ar trebui sa fie intr-o uniune politica cu Romania.
"Mai mult, este o tara in care pana la patru milioane de oameni sunt discriminati intr-un mod groaznic din cauza rasei si imi vine greu sa cred ca suntem intr-o alianta politica cu o tara care este in situatia Romaniei".
Europarlamentarul a incheiat dezbaterea aprinsa precizand ca romanii nu sunt oameni rai si a intalnit foarte multi romani minunati.