Ministrul german al Apărării și-a dat demisia

L. G. | 16.01.2023

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a demisonat luni după o serie mai lungă de gafe și erori de comunicare, fiind acuzată și de încetineala acordării de ajutor militar Ucrainei.

Pe aceeași temă

Membră a Partidului Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz ea s-a dovedit a fi o durere de cap pentru Guvernul Scholz și, în afară de acuzațiilor de proastă gestionare a crizei ucrainene, i s-a reproșat și că a neglijat pregătirea și dotarea armatei germane

„Concentrarea presei asupra mea timp de luni de zile îmi permite cu greu o informare şi o discuţie obiectivă despre trupe, Bundeswehr (armata germană) şi despre direcţia politicii de securitate în interesul cetăţenilor germani”, a scris Christine Lambrecht în comunicat.

„Munca valoroasă a soldaților și a multor oameni motivați din zona de apărare trebuie să fie în prim plan”, se mai spune în scrisoarea de demisie.

Criticile s-au în ultimele două săptămâni în legătură cu mesajul și videoclipul înregistrat în noaptea Anului Nou. Videoclipul a fost considerat de prost gust, deoarece a fost înregistrat pe un trotuar din Berlin, în zgomotul asurzitor al petardelor, în timp ce ministrul vorbea despre războiul care face ravagii în Ucraina. Conţinutul a fost, de asemenea, problematic, ministrul afirmând că este recunoscătoare „oamenilor interesanţi şi minunaţi" pe care i-a „întâlnit" în timpul războiului din Ucraina.

În primăvară, ea fusese criticată că şi-a dus fiul adult în vacanţă cu un elicopter al Bundeswehr, pe insula germană Sylt.

Poate mai important, ea a fost văzută ca emblematică a ezitării Berlinului de a intensifica ajutorul de apărare pentru Ucraina, pe fondul presiunilor din partea altor aliați NATO. De exemplu, ea a fost odată criticată pentru că a spus că 5.000 de căști militare către Ucraina a fost „un semnal foarte clar că suntem alături de tine”.

Poate mai important este că ea a fost văzută ca o cauză a ezitărilor Berlinului de a intensifica livrările de armament către Ucraina, pe fondul presiunilor venite din partea aliaților NATO. De exemplu, ea a fost criticată pentru că a spus că donația de 5.000 de căști militare pentru armata Kievului a fost „un semnal foarte clar de susținere a Ucrainei”.

În prezent, guvernul Scholz este supus la presiuni tot mai mari din partea unor țări europene precum Marea Britanie și Polonia. Deja, Berlinul a fost de acord să trimită forțelor ucrainene 40 de vehicule blindate Marder, precum și o baterie de rachete de apărare antiaeriană Patriot.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22