Pe aceeași temă
Bruins a clacat miercuri seara în parlament în timpul unei dezbateri cu privire la gestionarea crizei de către guvern și a spus că este epuizat și trebuie să se odihnească peste noapte acasă, transmite Agerpres.
Guvernul olandez nu a făcut public motivul din cauza căruia Bruins a demisionat, dar surse din interior spun că plecarea sa i-a luat prin surprindere pe colegii săi. Hugo de Jonge, colegul lui Bruins din minister, îi va lua locul până când va fi numit un nou ministru al Sănătății.
Premierul olandez Mark Rutte a declarat, luni, că vrea să favorizeze dezvoltarea unei imunităţi colective în Olanda, unde – a avertizat el – cea mai mare parte a compatrioţilor săi va fi contaminată cu noul coronavirus, excluzând o izolare totală a populaţiei, potrivit France Presse.
„Nu am un mesaj uşor pentru voi în această seară. Realitatea este că o mare parte din populaţia olandeză va fi infectată cu noul coronavirus. Asta ne spun experţii”, a declarat Rutte cu un aer grav într-un discurs televizat.
Guvernul olandez a ordonat duminică închiderea tuturor şcolilor, barurilor, restaurantelor, caselor de toleranţă şi cafenelelor până la 6 aprilie.
În discursul său către naţiune luni, premierul a anunţat că guvernul său vrea să ajungă la o „imunitate de grup” în aşteptarea unui vaccin, lăsând persoanele cele mai puţin vulnerabile să primească virusul, protejând în acelaşi timp persoanele vârstnice şi bolnave, ceea ce ar putea lua „luni, dacă nu chiar mai mult”.
El a subliniat că spre deosebire de Italia, Spania şi Franţa, care au impus măsuri puternice pentru a stopa propagarea Covid-19, Olanda nu are în vedere o izolare totală.
„În acest scenariu, vom trebui să ne închidem ţara timp de un an sau chiar mai mult, cu toate consecinţele” pe care aceasta le implică, a explicat el, adăugând că virusul „ar putea reapărea imediat dacă măsurile sunt sistate”.
Potrivit ultimului bilanţ al autorităţilor, 1.413 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost detectate în Olanda, dintre care 24 de decese.