Pe aceeași temă
De asemenea, un număr de 31 de civili sirieni primesc îngrijiri medicale în spitalele turceşti, iar trei persoane şi-au pierdut viaţa după ce au fost aduse peste graniţă din Siria, transmite Reuters, preluat de News.ro.
”Pe baza rezultatelor testelor, am detectat în pacienţi dovezi care ne determină să credem că au fost expuşi la substanţa chimică cunoscută drept sarin”, se arată într-un comunicat al ministerului Sănătăţii.
De asemenea, bilanţul atacului ”chimic” a crescut la 86 de morţi îm oraşul sirian Khan Sheikhoun.
”Sunt 30 de copii şi 20 de femei printre victime”, un bilanţ în creştere din cauza decesului unor răniţi grav, a precizat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.
Aceste zeci de persoane, între care se află şi copii, care prezintau convulsii şi dificultăţi în a respira, cărora li s-a administrat oxigen, au murit în urma unui raid aerian care a avut loc marţi, la Khan Sheikhoun, un fief rebel şi jihadist în nord-vestul Siriei.
Potrivit medicilor de la faţa locului, simptomele pacienţilor sunt similare celor constatate la victime ale unui atac chimic - pupile dilatate, convulsii şi prezenţa unei spume la gură.
Atacul a provocat un val de indignare la nivel internaţional, iar mai multe ţări occidentale au acuzat regimul lui Bashar al-Assad.
După ce Damascul a fost arătat cu degetul, Moscova a catalogat drept ”inacceptabil” un proiect de rezoluţie, care condamnă atacul chimic, prezentat la ONU de către Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit.
***
Statele Unite vor lua măsuri unilaterale în Siria, în cazul în care ONU nu va reuși să răspundă la presupusul atac chimic, soldat cu cel puțin 86 de morți, între care 30 de copii, a avertizat miercuri ambasadoarea americană la Națiunile Unite, Nikki Haley.
"Când Națiunile Unite eșuează în mod constant în misiunea lor de acțiune colectivă, există momente în viața statelor când suntem obligați să acționăm noi înșine", a insistat Haley, în timpul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate asupra atacului de la Khan Cheikhoun, un mic oraș din provincia rebelă Idlib, în nord vestul Siriei.
Haley a ținut totuși să explice ceea ce înțelege ea prin acțiune unilaterală, fiind vorba de una dintre cele mai puternice declarații ale SUA de o lungă perioadă de timp cu privire la conflictul sirian.
Administrația Barack Obama a refuzat întotdeauna o acțiune militară într-o manieră unilaterală, privilegiind calea rezoluțiilor ONU împotriva regimului sirian și o coaliție internațională împotriva jihadiștilor. Ea a încurajat întotdeauna căutarea unei soluții politice și nu militare la conflictul din Siria.
Administrația Donald Trump nu a formulat încă o strategie clară privind cel mai bun mod de a pune capăt conflictului sirian.
Donald Trump, a declarat miercuri la Washington că presupusul atac chimic comis cu o zi înainte în Siria a "depășit multe linii", o aluzie la faimoasa "linie roșie" pe care și-a stabilit-o predecesorul său Barack Obama împotriva regimului sirian în cazul recurgerii la arme chimice, transmite Reuters.
În deschiderea conferinței sale de presă alături de regele Abdullah al II-lea, liderul de la Casa Albă a denunțat "un atac chimic atroce" împotriva "oamenilor nevinovați, a femeilor, copiilor mici și chiar a frumoșilor bebeluși".
"Moartea lor reprezintă un afront la adresa umanității. Aceste act odioase comis de regimul Al-Assad nu pot fi tolerate", a spus președintele american.
Donald Trump a anunțat că "atitudinea sa față de Al-Assad s-a schimbat"
Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a cerut miercuri seară Rusiei "să se gândească bine" la sprijinul acordat regimului sirian, la o zi după un "oribil" presupus atac chimic care a provocat indignare internațională și amenințări din partea lui Donald Trump.
"Este timpul ca Rusia să se gândească bine cu adevărat la continuarea sprijinului lor acordat regimului Bashar al-Assad", a avertizat șeful diplomației americane într-un foarte rar comentariu în fața presei la Departamentul de Stat.
Secretarul de stat american, care urmează să efectueze săptămâna viitoare o vizită la Moscova, a adăugat că "nu are nicio îndoială: regimul sirian sub conducerea lui Bashar al-Assad poartă responsabilitatea pentru acest atac atroce".
Un oficial din cadrul Departamentului de Stat a adăugat ulterior că "cine gândește și are posibilitatea de a se uita la fotografiile victimelor știe că ce spun rușii în legătură cu depozitul nu este adevărat".
Miercuri, armata rusă care sprijină regimul de la Damasc l-a disculpat parțial afirmând că aviația siriană a lovit marți un "depozit" al rebelilor conținând "substanțe toxice". După explozie, acestea s-ar fi împrăștiat în atmosferă.
Rex Tillerson a reacționat marți pe calea unui comunicat la atacul comis în aceeași zi asupra orașului sirian Khan Shaykhun (86 de morți, dintre care 30 de copii și 20 de femei, potrivit Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului), arătând cu degetul regimul de la Damasc și îndemnându-i pe aliații ruși și iranieni ai acestuia să îl tempereze, scrie Realitatea.net.
Șeful diplomației americane a păstrat însă tăcerea o mare parte a zilei de miercuri, lăsându-l pe președintele Donald Trump să amenințe că va trece la acțiune împotriva a ceea ce a apreciat ca fiind "un afront adus omenirii".
***
"Regimul Assad are principala responsabilitate pentru atrocităţile din Siria. Dar toţi care susţin acest regim împart răspunderea morală şi politică. Uciderea la întâmplare de copii, femei şi bărbaţi cu arme chimice reaminteşte în mod tragic de brutalitatea acestui conflict şi a regimului sirian", a declarat Tusk.
Un atac cu gaz a fost efectuat, marţi, în provincia Idlib, din nord-vestul Siriei. Ultimul bilanţ arată că 72 de civili au fost ucişi, printre care 20 de copii, iar 160 de persoane au fost rănite, potrivit organizaţiei Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).
Rusia şi Siria au respins acuzaţiile privind implicarea în atacul chimic, atribuindu-l rebelilor. Moscova a argumentat că degajarea de gaze toxice a apărut după un bombardament convenţional sirian care a atins un depozit de armament al insurgenţilor.
Administraţia Donald Trump susţine că regimul Bashar al-Assad a comis atacul chimic din Siria. În plus, SUA, Franţa şi Marea Britanie au prezentat un proiect de rezoluţie la Consiliul de Securitate al ONU, în care cer o anchetă minuţioasă şi urgentă din partea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).
***
Opoziția siriană a cerut marți Consiliului de Securitate al ONU să declanșeze o 'anchetă imediată' cu privire la atacul cu 'gaz toxic' efectuat, potrivit opoziției, de regimul lui Bashar al-Assad în nord-vestul Siriei și soldat cu cel puțin 58 de morți, potrivit unui ultim bilanț, informează AFP.
Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini a spus ca principalul responsabil de atac este presedintele sirian Bashar al-Assad.
Ministerul rus al Apararii afirma ca nu a efectuat lovituri aeriene in provincia Idlib, potrivit agentiei RIA, preluata de Reuters. "Avioane militare rusesti nu au efectuat nicio lovitura aeriana in apropiere de Khan Sheikhoun in provincia Idlib", a precizat ministerul, intr-un comunicat.
Franta a cerut convocarea de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, dupa un "nou atac chimic extrem de grav", a anuntat ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault.
- Spitalul in care erau tratate victimele "atacului toxic" a fost bombardat in urma cu putin timp. Corespondentul AFP a anuntat ca bombardamentul a vizat o parte a spitalului si a vazut doctori fugind din daramaturi. Deocamdata nu se stie daca exista victime, transmite Hotnews.ro.
Cel putin 15 copii figureaza printre victimele raidului aerian care a vizat Khan Sheikhoun, in provincia Idleb, a anuntat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).
Bilantul nu a incetat sa se agraveze in timpul diminetii, pe masura ce victimele, toti civili, mureau "dupa ce au fost transportate la spital", a declarat Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO.
Coalitia nationala, una dintre componentele importante ale opozitiei siriene, a acuzat "regimul criminal Bashar" ca a efectuat acest raid cu "obuze cu gaz chimic" si a cerut Consiliului de Securitate al ONU sa "convoace o reuniune urgenta dupa aceasta crima de razboi si sa deschida imediat o ancheta".
Regimul nu a comentat inca pana la jumatatea zilei.
OSDO a spus ca victimele au murit in special din cauza efectelor gazului, prin sufocare, dar nu a putut sa precizeze despre ce gaz este vorba.
Zeci de alti locuitori sufera de probleme respiratorii si alte simptome.
OSDO, care are sediul in Marea Britanie si dispune de o vasta retea de surse in Siria, nu a putut preciza nici daca raidurile au fost efectuate de avioane ale armatei siriene sau rusesti.
Surse medicale din oras au afirmat ca victimele prezentau semne de lesin, de voma si de prezenta de spuma in gura victimelor, tot potrivit OSDO.
Provincia Idlib, controlata majoritar de o alianta a rebelilor si jihadistilor, este vizata frecvent de atacuri ale regimului si aviatiei Rusiei. De asemenea, este atacata si de coalitia antijihadista condusa de SUA.
Guvernul sirian dezminte ca a folosit vreodata arme chimice intr-un razboi soldat deja cu 320.000 de morti din martie 2011.
- Coaliția Națională, componentă importantă a opoziției siriene, a informat într-un comunicat că a cerut Consiliului de Securitate să convoace o reuniune de urgență după această crimă și să declanșeze o anchetă imediată. Consiliul de Securitate al ONU 'trebuie să adopte măsurile necesare pentru ca cei responsabili (de acest atac) să dea socoteală pentru faptele lor, se scrie în textul opoziției, transmite AFP, citat de Agerpres.
Opoziția acuză 'regimul criminalului Bashar' că a întreprins raiduri asupra orașului Khan Shaykhun cu obuze ce conțin gaz chimic
Potrivit organizației non-guvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cel puțin 58 de persoane, printre care 15 copii, au fost ucise marți într-un atac aerian cu 'gaz toxic' la Khan Shaykhun, oraș din provincia Idlib, aflată sub controlul insurgenților și jihadiștilor. Organizația a precizat că persoanele au murit sufocate, dar nu a fost în măsură să ofere mai multe informații privind natura gazului.
'Această crimă oribilă amintește prin natura sa de crima comisă în Goutha de Est în vara lui 2013 și pe care comunitatea internațională a lăsat-o nepedepsită', se subliniază în comunicatul coaliției.
***
La 21 august 2013, forțele regimului de la Damasc au întreprins un atac în Ghouta de Est și la Muadamiyat al-Sham, la periferia Damascului, sectoare aflate în mâinile insurgenților. Opoziția a acuzat la acea dată regimul, care a dezmințit, că a stat la originea acestui atac cu gaz toxic.
La sfârșitul lui august al aceluiași an, SUA au afirmat că au 'puternica certitudine' că regimul este responsabil de atacul care a făcut, potrivit Washingtonului, 1.429 de morți, dintre care 426 de copii.