Moldova. Prorusii atrag principalele optiuni de vot. Proeuropenii, sub pragul electoral

Tudor Despina | 10.11.2015

Influenta rusa in Republica Moldova creste in actualul context de instabilitate politica de la Chisinau. Cu o alianta pro-europeana nefunctionala, fara un Guvern stabil, moldovenii par sa incline catre formatiunile cu simpatii pentru Moscova.

Pe aceeași temă

 

Pro-rusii – in principal socialistii si comunistii – par sa se afle pe un val de simpatie, releva un recent sondaj. Potrivit International Republican Institutute, scena politica din Moldova pregateste o resetare a orientarilor geopolitice. Dupa o perioada de timp in care partidele asumate drept pro-europene au detinut majoritatea (firava) in Parlament si au format Guvernul, rusofilii se pregatesc sa revina in prim plan.

 

Controversatul Renato Usatii cu al sau Partidul Nostru si socialistii lui Igor Dodon – ambii recunoscuti ca fiind apropiati de Moscova – atrag cele mai multe intentii de vot, potrivit sondajului citat de Agerpres.

 

Astfel, formatiunea lui Usatii ar primi 20% din optiunile de vot, in timp ce Dodon ar atrage3 15%. Iar in ce-i priveste pe comunistii lui Vladimir Voronin, desi se afla in scadere, ar puncta 7% din votul alegatorilor, in cadrul unor eventuale alegeri. Asadar, peste 40% intentie de vot pro-Rusia.

 

De cealalta parte, formatiunile asumate ca pro-occidentale nu stau foarte bine in intentiile de vot. Cel mai bine pare sa puncteze Partidul Popular European al fostului premier Iurie Leanca, pe locul trei cu 12% din voturi.

 

Informatia cu adevarat surprinzatoare vizeaza faptul ca trio-ul european de la Chisinau – Partidul Liberal, Partidul Democrat si Partidul Liberal Democrat – nu ar mai avea capacitatea nici macar de a trece pragul electoral de 6% pentru a intra in Parlament.

 

Sondajul, realizat intre 29 Septembrie si 21 Octombrie, e publicat pe fondul crizei politice severe din tara vecina, acolo unde Guvernul pro-european condus de Valeriu Strelet a cazut recent in urma unei motiuni de cenzura promovate de socialistii si comunistii pro-rusi.

 

De altfel, contextul politic de la Chisinau l-a determinat ieri pe presedintele Iohannis sa refuze promulgarea legii privind acordarea unui pachet de asistenta financiara de pana la 150 de milioane de euro tarii vecine, Palatul Cotroceni invocant lipsa de oportunitate pentru o asemenea masura in acest moment.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22