Moldova. Timofti l-a desemnat pe Ion Sturza pentru functia de premier. Cine e Sturza

Tudor Despina | 21.12.2015

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat luni seara pe Ion Sturza pentru functia de premier al tarii, transmite presa de peste Prut.

Pe aceeași temă

 

Potrivit Constitutiei tarii vecine, candidatul desemnat are 15 zile la dispozitie pentru a forma un Cabinet si a merge in Parlament pentru a cere votul de incredere, arata Publika.md.

 

Avem inca timp pentru a adopta decizia finala, dar la etapa actuala am semnat decretul de a-l desemna in functie pe Sturza Ion; a ocupat anterior aceasta functie, are experienta, are viziuni asupra parcursului european al tarii. Sper ca va reusi sa rezolve problemele cu care se confrunta tara”, a spus Nicolae Timofti, presedintele moldovean subliniind ca nu toate partidele si-au manifestat optiunea de a-l sustine pe Sturza.

 

In replica, Ion Sturza a spus ca are in vedere un “Guvern format din membri neafiliati politic”: “Una din primele conditii va fi semnarea unui cod de integritate care prevede aducerea unor oameni noi in Guvern.Problemele economice, problemele bugetar-fiscale trebuie rezolvate. (…) Atunci cand comandantul suprem m-a chemat la datorie, am raspuns da”, a spus premierul desemnat.

 

Reamintim ca Republica Moldova a ramas fara Guvern din 29 Octombrie, atunci cand Parlamentul a votat motiunea de cenzura initiate de socialistii si comunistii pro-rusi, fapt ce a dus la caderea Executivului Valeriu Strelet.

 

Potrivit Unimedia.info, Ion Sturza a mai detinut functia de premier al tarii intre 19 Februarie si 12 Noiembrie 1999. Candidatul desemnat la functia de sef al Guvernului de la Chisinau este un cunoscut om de afaceri. In 2002, impreuna cu grupul romanesc Rompetrol, infiinteaza compania Rompetrol Moldova, al carei presedinte-director general devine. In Septembrie 2009, Sturza pleaca de la Rompetrol si formeaza Fondul de Investitii Fribourg Capital, prin intermediul caruia a facut mai multe investitii in Moldova si Romania. El e membru in Consiliile de Administratie a mai multor companii si organizatii non-guvernamentale. Potrivit “Forbes”, Ion Sturza detine o avere situata undeva la 90-95 de milioane de euro.

 

Premierul desemnat al Moldovei are 55 de ani, e casatori si are doi copii. Presa de peste Prut mai scrie ca, in perioada sovietica, Ion Sturza ar fi lucrat in structuri controlate de KGB.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22