Moment istoric: Donald Trump, primul președinte american care calcă în Coreea de Nord

Laurentiu Gheorghe | 30.06.2019

Întâlnire-surpriză între Donald Trump și președintele nord-coreean Kim Jung-Un în Zona Demilitarizată, Panmunjom, locul unde a fost semnat armistițiul din 1953, care a pus capăt Războiului Corean.

Pe aceeași temă

După ce și-au strâns mâinile la sud de linia de demarcație, Kim Jung-Un l-a invitat pe Donald Trump să traverseze granița dintre cele Corei. Astfel, Trump devine primul președinte american care intră în Coreea de Nord, chiar dacă a fost vorba de câțiva pași. „Chiar acum o să-l invit la Casa Albă” le-a spus Trump jurnaliștilor înainte să dea mâna cu liderul nord-coreean.

Kim către Trump: „Aceasta va intra în istoria politicilor internaționale”

Imediat după ce și-au strâns mâinile, Kim i-a spus lui Trump: „Dacă veți păși peste această linie veți fi primul președinte american care pune piciorul în Coreea de Nord”.

Președintele american a răspuns provocării traversând linia de demarcație dintre cele două țări. „Președintele Trump tocmai a trecut peste graniță. Acest lucru înseamnă că este primul președinte american din istorie care vizitează țara noastră. De fapt acest gest reprezintă expresia dorinței sale de a lăsa în spate trecutul nefericit și de a privi la un nou viitor”, a spus Kim după ce au revenit la sud de linie.

„Vreau doar să spun că este onoarea mea. Să trec această linie este o mare onoare, un mare progres s-a făcut, s-au format prietenii incredibile, în special una”, a declarat Donald Trump.

După aceasta, cei doi președinți au avut o scurtă întâlnire bilaterală, pe care Kim a caracterizat-o ca pe o piatră de hotar a relațiilor dintre cele țări. El a mai spus că are o relație „excelentă” cu Donald Trump care a făcut posibil ca întâlnirea să fie aranjată într-un timp atât de scurt, în urma unei invitații lansate de Trump vineri seară. „Este o dovadă că ne simțim în largul nostru” a spus Kim printr-un traducător. „Cred că (această prietenie - n.r.) va fi o forță pozitivă pentru toate discuțiilor noastre viitoare".

De asemenea, Kim i-a spus lui Trump că nu s-a „așteptat niciodată” ca întâlnirea dintre ei să aibă loc în acel loc.

Ultimul summit al lui Trump cu liderul nord-coreean - în Hanoi, Vietnam, din februarie a.c.- s-a încheiat brusc, fără ceremonia de semnare a unui document comun și cu Trump explicând reporterilor că "uneori trebuie să pleci" pur și simplu de la negocieri.

Principala cauză a eșecului de la ultimul summit, au spus oficialii americani, a fost insistența lui Kim Jong Un de ridicare totală a sancțiunilor impuse din cauza programului nuclear în schimbul a doar câteva concesii pentru dezarmarea nucleară.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22