Moraes, președintele Comisiei LIBE, către Dragnea:Nu e treaba PE să verifice afirmațiile făcute

Dora Vulcan | 23.03.2017

Presedintele Comisiei de Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European, Claude Moraes, a comentat situatia justitiei din Romania si a răspuns, astfel, și scrisorii în care Dragnea îl acuza pe Liiceanu că a mințit în ceea ce-l privește.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Moraes a spus despre afirmatiile făcute în comisia LIBE pe care o prezidează  ca "sunt declaratii date de toate grupurile politice", si ca, "indiferent daca ele sunt adevarate sau false nu e treaba Parlamentului European sa le verifice", relateaza Antena 3, citată de ziare.com

 

 

In plus, a precizat seful comisiei LIBE, "daca cineva a spus ceva gresit, e domeniu public".

 

 

Referitor la dezbaterea de miercuri din Parlamentul European, Claude Moraes a explicat ce a dorit sa afle din discutiile cu reprezentantii Romaniei.

 

"Voiam sa stim care e situatia Guvernului, care sunt problemele si lucrurile pe care sa le discutam. Nu cred ca am putut sa acoperim totul (...).Am fost foarte multumit ca am vazut imaginea de ansamblu a ceea ce se intampla (...). Exista ingrijorari in legatura cu drepturile fundamentale si astazi am avut sansa de a avea oameni politici importanti care sa spuna exact ceea ce se intampla", a mai precizat europarlamentarul britanic.

 

Moraes este președinte al Comisiei LIBE și face parte din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European.

 

 

 

Dragnea îl acuză pe Liiceanu că a mințit: nu am cerut demiterea șefei DNA și îl pârăște președintelui Comisiei LIBE

 

 

Dragnea i-a trimis miercuri o scrisoare presedintelui Comisiei LIBE Parlamentul European, Claude Moraes, în care il acuza pe Gabriel Liiceanu că a făcut o afirmatie "falsa in totalitate" privind dorința sa de a o vedea demisă pe șefa DNA. 

 

 

 

 

 

Este incorect față de #români și #România ca tot un concetățean de-al nostru să prezinte oficialilor europeni o imagine a țării mai rea decât este în realitate. Mă întreb cui folosește? Cu siguranță, nu României și nici românilor.

La fel, cui folosește ca unul dintre invitații români care au luat cuvântul la dezbaterea Comisiei LIBE să mistifice în mod deliberat realitatea din România, cu scopul vădit de a-i dezinforma pe membrii Comisiei? României? Românilor? Nu cred!

Toate acestea demonstrează cât de subiective și pătimașe sunt pozițiile celor care au criticat Guvernul României pentru faptul că a emis anumite acte normative ce aveau drept scop transpunerea în legislația penală a unor modificări enunțate în decizii definitive și obligatorii ale Curții Constituționale.

Dar, vă întreb din nou, cui folosește? Românilor și României, nu cred...

PS. Scrisoarea transmisă astăzi domnului Claude Moraes, președintele Comisiei de Libertăți civile, justiție și afaceri interne”, scrie Liviu Dragnea, pe pagina sa de Facebook. 

 

 

 

 

 Scrisoarea lui Liviu Dragnea către președintele  Comisiei LIBE din PE, Claude Moraes:

 

 

Catre Comisia de Libertati civile, justitie si afaceri interne

 

In atentia domnului Presedinte Claude Moraes

 

 

Stimate domnule Presedinte,

 

 

Va scriu in legatura cu dezbaterea pe care ati gazduit-o recent, in data de 22 martie 2017, in cadrul Comisiei de Libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European, cu privire la democratia si sistemul de justitie din Romania.

 

Ma vad nevoit sa va adresez aceasta scrisoare intrucat unul dintre invitatii la dezbatere, domnul Gabriel Liiceanu, a facut in discursul sau urmatoarea afirmatie la adresa mea:

 

"Iata declaratia explicita a sefului PSD, rostita la un post de televiziune saptamana trecuta: <>".

 

Va supun atentiei faptul ca aceasta afirmatie a domnului Gabriel Liiceanu este falsa in totalitate si nu reflecta in niciun fel realitatea din Romania. Nu am rostit niciodata aceasta declaratie si nici nu am facut vreo alta afirmatie in sensul sugerat de domnul Liiceanu.

 

Dimpotriva, in toate declaratiile publice pe care le-am avut pe acest subiect nu am facut nici macar o sugestie din care sa reiasa ca doamna procuror sef ar trebui demisa de la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Mai mult decat atat, am reamintit mereu presei si opiniei publice din Romania ceea ce am spus si in timpul recentei campanii electorale din Romania, respectiv ca "noi, ca partid,  nu am avut de gand si nu avem de gand sa cerem revocarea celor trei procurori sefi din Romania: procurorul general, procurorul sef DIICOT, procurorul sef DNA" (declaratie pe care am reluat-o recent in data de 28 februarie).

 

De asemenea, in urma unei decizii a Curtii Constitutionale care a subliniat ca ancheta DNA la nivelul Guvernului a fost nelegala si neconstitutionala, am fost deseori intrebat de jurnalisti daca acest fapt nu ar constitui un motiv temeinic pentru demiterea conducerii DNA. De fiecare data cand mi s-au adresat astfel de intrebari m-am abtinut sa ma pronunt, pentru a nu influenta in niciun fel analiza pe care Ministrul Justitiei o desfasoara in prezent in legatura cu acest subiect.

 

Din punctul meu de vedere, faptul ca unul dintre invitatii romani care au luat cuvantul la dezbaterea Comisiei LIBE si-a permis sa mistifice in mod deliberat realitatea din Romania, cu scopul vadit de a-i dezinforma pe membrii Comisiei, demonstreaza cat de subiective si patimase sunt pozitiile celor care au criticat Guvernul Romaniei pentru faptul ca a emis anumite acte normative ce aveau drept scop transpunerea in legislatia penala a unor modificari enuntate in deciziile definitive si obligatorii ale Curtii Constitutionale.

 

Prin urmare, va rog sa luati la cunostinta si sa comunicati celorlalti membri ai comisiei falsitatea afirmatiei de mai sus a domnului Gabriel Liiceanu la adresa mea.

 

De asemenea, va rog sa luati act de faptul ca Partidul Social Democrat nu si-a propus si nu isi propune sa faca demersuri in sensul demiterii persoanelor care conduc institutiile din domeniul Justitiei. In acelasi timp, PSD sustine necesitatea unei reforme a legislatiei din domeniul justitiei, in sensul observatiilor stipulate deja in deciziile Curtii Constitutionale, atat in ceea ce priveste consolidarea independentei Justitiei si separatia puterilor in stat, dar si in sensul respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

 

Cu deosebita stima,

 

Liviu Dragnea

 

Presedintele Partidului Social Democrat

 

 

 

***

 

 

 

Filosoful Gabriel Liiceanu a declarat, miercuri, în cadrul dezbaterii din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European că guvernarea actuală a început cu un ”atac penal” la adresa Justiţiei din România şi a spus că "ţinta numărul unu" sunt Parchetul General şi DNA.

 

 

 

 

”Guvernarea PSD-ALDE a debutat printr-un atac penal la adresa Justiţiei. OUG 13 urma să îi scoată de sub rigorile legii în primul rând pe cei doi şefi de partide din coaliţia de guvernare (…) Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, condamnat penal şi cu dosar penal, şi-a asumat conducerea Camerei Deputaţilor. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şi el cu dosar penal, a rămas preşedintele Senatului. România are în fruntea celor două camere ale Parlamentului condamnaţi penal sau cu dosar penal”, a declarat Gabriel Liiceanu în cadrul dezbaterilor pe tema democraţiei şi justiţiei din România din comisia LIBE a Parlamentului European.

 

 

 

Liiceanu le-a mai spus europarlamentarilor prezenţi la dezbatere că România "a fost jefuită fără scrupule" în ultimii 27 de ani.

 

 

 

”De la preşedintele Iliescu, arhitectul mineriadelor, şi până la actualul şef al PSD, trecând prin Guvernul Năstase şi Ponta, ex-premierul autor al unei lucrări de doctorat plagiate, au făcut din România, jefuind-o fără scrupule, poate cel mai sărman popor din Europa. Ţinta numărul unu a acestor oameni sun Parchetul General şi DNA”, a mai declarat filosoful.

 

 

 

El a adus în atenţia parlamentarilor europeni şi câteva date din bilanţul DNA, spunându-le că procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a devenit faimoasă în toată lumea.

 

 

 

”Ceea ce ca ţară ne-a adus pe ultimul loc în multe clasamente europene este corupţia (…) Nimeni nu poate spune cu câte miliarde de euro a fost jefuită România în aceşti 27 de ani (…) Printr-un fericit concurs de împrejurări, de peste zece ani a apărut DNA, condusă în ultimii patru ani de procurorul Kovesi, al cărui nume a devenit faimos în Uniunea Europeană (…) Un raport DNA din 2015 vorbea de banii daţi mită, 431 de milioane de euro. În 2016, peste 800 de demnitari – miniştri, parlamentari, magistraţi şi primari – au primit sentinţe definitive pentru corupţie”, a mai spus Gabriel Liiceanu în faţa europarlamentarilor.

 

 

 

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European a organizat miercuri o dezbatere pe tema democraţiei şi justiţiei din România în urma scandalului generat de OUG 13. Parlamentarii de la Bruxelles au vrut să audă direct de la cei implicaţi cum s-au derulat evenimentele din România în contextul încercării dezincriminării mai multor fapte de corupţie. Au vorbit ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, filosoful Gabriel Liiceanu şi jurnaliştii Liviu Avram de la Adevărul şi Attila Biro de la Rise Project. De asemenea, aproximativ 20 de reprezentanţi ai protestatarilor din marile oraşe ale României au fost prezenţi la dezbaterile din comisia LIBE a Parlamentului European pe tema democraţiei şi justiţiei din ţara noastră, informează News.ro. 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22