Moscova consideră „prematură” organizarea unui summit Putin-Biden anunţat de Franţa

L. G. | 21.02.2022

Kremlinul a anunțat luni că este „prematur” să fie anunțat un summit Vladimir Putin – Joe Biden, după comunicatul Palatului Elysee, la care să se discute dezamorsarea conflictului din estul Ucrainei.

Pe aceeași temă

„Există o înțelegere cu privire la faptul că este necesar să se continue dialogul la nivel de miniștri (de Externe - n.r.). Dar să se vorbească despre planuri concrete de organizare a unor summituri este prematur”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

 

„O întâlnire este posibilă dacă şefii de stat (rus Vladimir Putin şi american Joe Biden - n.r.) o consideră utilă”, a adăugat Peskov.

 

Putin şi Biden au posibilitatea, „atunci când este necesar”, să vorbească „la telefon sau în alt mod”, subliniază el.

 

Vladimir Putin urmează să prezideze luni la prânz o reuniune a Consiliului de Securitate, un organism puternic din care fac parte principalii decidenţi ruşi, mai ales comandanţi militari şi ai serviciilor se informaţii.

 

Preşedinţia franceză a anunţat în noaptea de duminică spre luni că Joe Biden şi Vladimir Putin au ”acceptat principiul unui asemenea summit” şi a precizat că aceste negocieri urmează să fie lărgite ulterior la ”toate părţile implicate” în criza ucraineană, cu condiţia ca Rusia să nu-şi atace vecinul ucrainean.

 

Acest anunţ a fost făcut după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat de două ori la telefon cu preşedintele rus, dar şi cu cel american.

 

O reuniune a şefilor diplomaţiilor rusă Serghei Lavrov şi americană Antony Blinken este prevăzută pentru joi.

 

Kremlinul subliniază, de asemenea, din nou, că „situaţia rămâne extrem de tensionată” pe frontul din Donbas, în estul Ucrainei, între forţe ucrainene şi separatişti proruşi susţinuţi de către Moscova.

 

„Asta este îngrijorător”, a subliniat Dmitri Peskov, a cărui ţară acuză Ucraina de faptul că se face vnovată de o agravare a situaţiei pe teren şi de faptul că vrea să comită un ”genocid” al populaţiei rusofone.

 

Occidentul vede mâna Moscovei în spatele intensificării confrunătrilor armate, de maimulte zile, pe linia de front şi se teme că acest lucru poate fi folosit ca pretext de către Rusia, care a comasat 150.000 de militari la frontiera Ucrainei, în vederea unei lansări a unui atac masiv împotriva vecinului său pro-occidental.

 

Moscova dezminte orice plan de invazie a Ucrainei, însă revendică, între altele, ca această ţară să nu adere niciodată la NATO şi o retragere a Alianţei Nord-Atlantice din Europa de est, revendicări pe care Occidentul le respinge.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22