Pe aceeași temă
În comunicatul emis de Ministerul rus al Apărării se denunță concentrarea de forțe militare ucrainene la granița cu Transnistria și se afirmă că Moscova va folosi orice mijloace pentru a apăra așa zisa republică separatistă, despre care spune că echivalează cu teritoriul Federației Ruse.
„Orice acțiune care reprezintă o amenințare la adresa securității lor (cetățenii și militarii ruși din Transnistria – n.r.) va fi considerată, în conformitate cu dreptul internațional, drept un atac împotriva Federației Ruse”, se arată în comunicatul citat de Interfax.
„În legătură cu acumularea semnificativă de personal și echipament militar al unităților ucrainene în apropierea frontierei ucraineano-transnistrene, desfășurarea artileriei pe poziții de tragere, precum și creșterea fără precedent a zborurilor dronelor Forțelor Armate ale Ucrainei deasupra teritoriului Transnistriei, avertizăm Statele Unite, țările membre NATO și pupilele lor ucrainene de următorii pași riscanți”, se arată în documentul postat pe site-ul ministerului.
„Ne pronunțăm în mod consecvent pentru soluționarea oricăror probleme prin mijloace politice și diplomatice. În același timp, nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli că Forțele Armate ale Federației Ruse nu vor răspunde în mod adecvat la provocarea regimului de la Kiev, dacă va exista, și vor asigura protecția compatrioților noștri, a contingentului rus de menținere a păcii, a militarilor Grupului Operațional al Forțelor Ruse și a depozitelor militare din satul Cobasana din Transnistria”, subliniază comunicatul.
Avertismentul de astăzi a venit la o zi după ce Ministerul Apărării al Rusiei a afirmat că Ucraina plănuiește să invadeze regiunea separatistă a Moldovei, Transnistria, sub acoperirea unei operațiuni sub steag fals. Regiunea Transnistriei s-a desprins de Moldova în 1991, după declararea independenței față de URSS, și este controlată de separatiștii ruși.
Ministerul rus a susținut, joi, că Ucraina – care se învecinează cu Moldova – reprezintă „o amenințare directă” pentru trupele ruse din regiunea rusofonă.
Guvernul Republicii Moldova a respins acuzația, cerând „calm și ca informațiile să fie primite [de către public] din surse oficiale și credibile ale Republicii Moldova”.
Separat, agenția de știri de stat rusă TASS l-a citat pe ministrul adjunct de externe rus Mihail Galuzin spunând că Occidentul a ordonat guvernului Moldovei de la Chișinău să oprească orice negocieri cu autoritățile transnistrene susținute de Moscova.
Reacția autorităților de la Chișinău și Kiev
Republica Moldova a respins vineri existența unei „amenințări directe" din partea Ucrainei la adresa regiunii separatiste Transnistria.
„Ministerul Apărării monitorizează toate evenimentele, acțiunile și schimbările din regiune (...) Afirmăm că în prezent nu există o amenințare directă la adresa securității militare a statului", se arată într-un comunicat.
„Informațiile false care sunt difuzate au ca scop răspândirea de panică”, subliniază Chișinăul.
Șeful delegației Chișinăului în Comisia Unificată de Control (structură comună formată din trimișii R. Moldova, Transnistriei și Rusiei) Alexandru Flenchea este de părere că asemenea afirmații venite de la Moscova, și nu doar, sunt falsuri.
„Statul vecin este în plin război, iar noi suntem în imediata vecinătate a acestui război. Parte a războiului convențional este și războiul informațional. Tocmai din acest motiv, asemenea declarații venite de la Moscova, și nu doar, să fie interpretate ca și parte a războiului informațional, care presupune multă dezinformare”.
La rândul său, consilierul președintelui ucrainean, Mihail Podoliak, a declarat în cadrul unei emisiuni de la un post TV de la Chișinău că Ucraina nu și-ar permite niciodată astfel de acțiuni fără consultări directe cu Rep. Moldova și țările Uniunii Europene.