Pe aceeași temă
"Am spus inca de la inceput (…) suntem convinsi ca amplasarea sistemului antiracheta este ea insasi o amenintare pentru securitatea Rusiei", a declarat si purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.
"Este o amenintare directa pentru noi. (...) Toate acestea sunt 100, 200, 300, 1.000% directionate impotriva noastra. Nu Iranul ci Rusia si capacitatile sale de descurajare nucleara" sunt vizate, a declarat presedintele Comitetului de Aparare din Parlamentul rus, Vladimir Komoiedov, potrivit Interfax.
"Este un pas in plus in procesul de izolare politica si militara a Rusiei", a afirmat Andrei Kelin, un inalt oficial al Ministerului rus de Externe, adaugand ca scutul antiracheta "nu poate decat sa agraveze situatia deja complicata a relatiilor" dintre Rusia si NATO.
"Suntem capabili sa trecem de acest sistem de rachete. Vom consolida capacitatile noastre defensive, in special in regiunea arctica, prin amplasarea de sisteme detectie si de interceptare", a adaugat Komoiedov.
Autoritatile romane alaturi de reprezentanti ai SUA au inaugurat ieri scutul anti-racheta de la Deveselu. Baza antirachetă a devenit funcţionala în 18 decembrie 2015, SUA sporind astfel securitatea Europei in fata unor posibile atacuri ale Iranului.
La ceremonia de inaugurare au participat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adjunctul secretarului american al Apararii, Robert Work, premierul Dacian Ciolos, ministrul Apararii, Mihnea Motoc si ministrul de Externe Lazar Comanescu. Presedintele Iohannis nu a participat la ceremonie.