Moscova sustine ca poate penetra scutul anti-racheta dezvoltat de SUA in Europa

Tudor Despina | 16.12.2015

Rusia dispune de capacitatea de a penetra scutul anti-racheta dezvoltat de Statele Unite in Europa, sustine comandantul fortelor strategice ruse.

Pe aceeași temă

 

Potrivit analizelor desfasurate de experti in ce priveste capacitatea de tragere si de date, “sistemul american de aparare anti-racheta care e desfasurat astazi nu e capabil sa reziste unei salve masive din partea unei unitati a fortelor strategice ruse”, a spus Colonel-Generalul Serghei Karakayev, citat de Reuters.

 

Oficialul militar rus a punctat ca Moscova a planificat un numar de 16 teste cu racheta de raza lunga in 2016. Totusi, Karakayev gaseste greu de raspuns la cum va arata sistemul de aparare anti-racheta al SUA pana in 2025. “Analizand Planificarea Adaptiva pentru Europa, planificata sa intre in actiune pana in 2020, putem spune ca depaseste toate proiectele anterioare in materie de scop si consecinte strategice”, a adaugat militarul rus, citat de Sputnik.

 

Aceasta este cea mai recenta reactie pe care Kremlinul o are la proiectul american privind desfasurarea scutului anti-racheta in Europa, proiect pe care rusii il percept drept o amenintare directa la securitatea statului rus. Ultima perioada a fost marcata de amenintari la intervale regulate de timp prin care Moscova cerea retragerea actiunilor americane din acest proiect din care face parte si Romania.

 

Scutul irita Moscova

 

Cel mai recent exemplu din ceea ce a devenit o campanie de intimidare pe care Federatia o duce in proximitatea sa a avut loc in luna Noiembrie, atunci cand Kremlinul atragea atentia ca Romania este una dintre tintele primordiale, data fiind cooperarea strategica cu SUA si amplasarea scutului antiracheta in tara noastra

 

Vladimir Putin spunea la acel moment ca Rusia va consolida capacitatile nucleare strategice ca reactie la amplasarea sistemelor antiracheta in Europa de Est. “Rusia va lua masuri de retorsiune in sensul consolidarii capacitatii fortelor nucleare. De asemenea, vom dezvolta propriile sisteme antiracheta. Am spus de la inceput ca vom dezvolta sisteme de atac pentru distrugerea oricaror instalatii antibalistice”, a afirmat liderul rus, cu o luna in urma.

 

Putin spune ca pretextele conform carora sistemele antiracheta dezvoltate de americani ar viza amenintarile din partea Iranului sau Coreei de Nord ascund adevaratele intentii ale Washingtonului. “Adevaratul scop este neutralizarea potentialului nuclear al altor state, inclusiv al Rusiei si al aliatilor ei”, a adaugat liderul rus.

 

Replica americanilor

 

Intr-o demonstratie in premiera, in luna Octombrie, Statele Unite au testat capacitatea de reactie a scutului antiracheta in Europa. Exercitiul vine pe fondul criticilor Moscovei la adresa proiectului. Intr-un prim exercitiu de acest tip, Marina Statelor Unite ale Americii a pus in actiune sistemul de aparare anti-racheta dezvoltat in Europa. Testul a fost organizat marti, 20 Octombrie, in zona insulelor britanice Hebride, in Atlanticul de Nord.

 

Exercitiul a simulat un atac combinat impotriva NATO si a constat in lansarea unei rachete balistice cu raza scurta de actiune, combinata cu lansarea a doua rachete de croaziera anti-nava. Pentru anihilarea proiectilelor au fost folosite rachete interceptoare de timp SM-2 si SM-3, lansate de pe distrugatoarele USS Ross si USS The Sullivans, potrivit comandamentului Flotei a 6-a a Statelor Unite.

 

De altfel, distrugatorul USS Ross patruleaza in Mediterana si intra, periodic, in Marea Neagra, ca parte a planului de reasigurare a Flancului Estic al Aliantei Nord Atlantice. In primavara acestui an, USS Ross a participat la exercitii navale in Marea Neagra alaturi de Marina romana si cea ucraineana. In cadrul acelor manevre, doua avioane militare ruse s-au apropiat la mica distanta de vasul de lupta american, fapt ce a provocat tensiuni intre Washington si Moscova.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22