În discursul de Anul Nou, Kim Jong-Un sugerează că stă cu degetul pe butonul nuclear

E.b. | 01.01.2018

Într-un mesaj de Anul Nou, liderul nord-coreean Kim Jong-Un a îndemnat ţara sa să producă în masă focoase nucleare şi rachete balistice. "Butonul nuclear este întotdeauna pe biroul meu. Statele Unite trebuie să ia aminte că nu este un şantaj, ci realitatea", ameninţă Kim Jong-Un.

Pe aceeași temă

 

 

Acest mesaj demonstrează hotărârea sa de a-şi realiza cu orice preţ ambiţiile militare, relatează AFP, preluată de Agerpres.

 

Phenianul şi-a intensificat considerabil în cursul anului trecut eforturile pentru a derula programele sale nuclear şi balistic interzise, în pofida multiplelor sancţiuni ale ONU şi a retoricii tot mai belicoase dinspre Washington.

 

Kim Jong-Un, care a subliniat că are în permanenţă pe biroul său butonul armei atomice, a prezidat în septembrie al şaselea test nuclear nord-coreean, cel mai puternic de până acum.

 

El a mai supravegheat în timpul anului mai multe tiruri cu rachete balistice intercontinentale (ICBM), avertizând că Nordul este capabil să lovească teritoriul continental nord-american şi că a devenit un stat nuclear în sine.

 

"Trebuie să producem în masă focoase nucleare şi rachete şi să accelerăm desfăşurarea lor", a declarat Kim Jong-Un în discursul de Anul Nou, repetând că Nordul şi-a atins scopul, de a accede la statutul de ţară nucleară.

 

Preşedintele american, Donald Trump, a ripostat la operaţiunile militare nord-coreene îmbinând ameninţările - el s-a angajat la tribuna ONU "să distrugă complet" Coreea de Nord în cazul unui atac lansat de Phenian - cu insultele la adresa lui Kim Jong-Un, poreclit "micul om-rachetă".

 

"De ce Kim Jong-Un să mă insulte afirmând că sunt 'senil', iar eu să nu spun niciodată că e 'nebun'?", a scris Donald Trump pe Twitter.

 

Pentru unii experţi, această cursă a injuriilor şi indignării ar putea avea efectul invers celui dorit, încurajând Phenianul să meargă tot mai departe. Cu atât mai mult cu cât Phenianul îşi justifică ambiţiile nucleare prin ameninţarea americană.

 

Coreea de Nord "poate înfrunta orice ameninţare nucleară din partea Statelor Unite, ea dispune de o puternică forţă de descurajare care este capabilă să împiedice Statele Unite să se joace cu focul", a mai spus Kim Jong-Un.

 

"Butonul nuclear este întotdeauna pe biroul meu. Statele Unite trebuie să ia aminte că nu este un şantaj, ci realitatea", a avertizat el.

 

Noile declaraţii ale liderului comunist intervin într-un moment în care un fost înalt responsabil militar american a atras atenţia că Statele Unite nu au fost "niciodată atât de aproape" de un război nuclear cu Coreea de Nord.

 

Preşedinţia Trump "este incredibil de destabilizatoare şi cu siguranţă imprevizibilă", a declarat fostul şef de stat-major american Mike Mullen pentru canalul ABC.

 

"După părerea mea, nu am fost niciodată atât de aproape de un război nuclear cu Coreea de Nord şi în regiune", a spus el. "Nu văd cum s-ar putea rezolva toate astea pe cale diplomatică în stadiul actual", a adăugat el.

 

Mike Mullen, un amiral în retragere, a fost şeful de stat-major în perioada republicanului George W. Bush şi a democratului Barack 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22