În pofida iniţiativelor NATO, Boyko Borisov, premierul Bulgariei, propune demilitarizarea Mării Negre

E.b. | 10.07.2016

În timp ce preşedintele Klaus Iohannis a sublinia că la summit-ul NATO de la Varșovia aliații au recunoscut importanța strategică a Mării Negre și nevoia unui concept operațional, Boyko Borisov, premierul Bulgariei, stat membru NATO, afirmă că Marea Negrea ar trebui demilitarizată.

Pe aceeași temă

 

Această declaraţie a premierului bulgar vine după la summitul de la Varșovia a fost reconfirmat faptul că Marea Neagră este o zonă de risc și de instabilitate, chiar dacă nu există încă o poziţie comună a statelor membre NATO în această chestiune.

 

Boyko Borisov și-a surprins partenerii din NATO, în continuare, după ce a afirmat că din Marea Neagră ar trebui retrase orice forţe militare. Premierul bulgar vrea o zonă demilitarizată, fără nave şi submarine de război. Declaraţia, făcută la Stara Zagora, confirmă poziţia şefului Guvernului de la Sofia, care se opune ferm intenţiilor României de a obţine o prezenţă sporită a NATO în Marea Neagră.

 
Rachetele, navele şi submarinele militare nu vor aduce nimic bun statelor riverane Mării Negre, susţine Boyko Borisov. Premierul bulgar adaugă că a discutat deja acest lucru cu ceilalţi premieri ai ţărilor din zona Mării Negre şi că o va face şi cu colegii săi din Europa, scrie Novinite.com, preluat de digi24.ro .

 

"Toată viaţa mea am fost un luptător şi ştiu că nu există un conflict bun", a declarat Borisov, care  a adăugat că "Este întotdeauna rău. Iar oameni, mult mai isteţi, mult mai înţelepţi, cu secole înainte mea, au spus că este mai bună o pace rea decât un război bun. Aş merge chiar la extreme în această privinţă. Marea Neagră ar trebui să fie declarată zonă demilitarizată."

 

Principalul argument al lui Boyko Borisov este că sporirea prezenţei militare în Marea Neagră a unei părţi va antrena un răspuns similar de cealată parte, făcând referire la Rusia.

 

Declaraţia a fost făcută la o zi după ce, în Declaraţia finală a Summit-ului NATO a fost înscris, la propunerea României, un punct referitor la întărirea prezenţei Aliate în Marea Neagră. Prezent la Varşovia, preşedintele bulgar Rosen Plevniev a fost de acord că forţele NATO din zonă ar trebui sporite.

 

Nu este pentru prima dată când Boyko Borisov se declară împotriva planurilor militare din Marea Neagră. La mijlocul lunii iunie, acesta a anunţat că nu este de acord cu o propunere a României care ar fi avut ca scop crearea unei flotile comune româno-bulgare. Atunci, Klaus Iohannis a explicat că este vorba despre exerciţii şi antrenamente comune la care să participe şi Turcia. Rosen Plevniev a confirmat varianta preşedintelui român şi a spus că a fost de acord cu propunerea.


La ministeriala apărării din octombrie vor fi făcute primele clarificări referitoare la inițiativa la Marea Neagră, a anunțat duminică președintele Klaus Iohannis, subliniind că nu trebuie să existe îngrijorări cu privire la diferite gânduri exprimate de unii politicieni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22