În Ungaria a intrat în vigoare legea „Stop Soros” care limitează drastic dreptul de azil

Redactia | 21.06.2018

Parlamentul Ungariei a aprobat, miercuri, legea supranumita "Stop Soros", care ii incrimineaza pe avocatii si activistii ce ofera ajutor refugiatilor in cautare de azil.

Pe aceeași temă

 

 

   

 

Conform legii aprobate, oricine faciliteaza imigratia ilegala va fi condamnat la un an de inchisoare. De asemenea, aceasta modifica alte opt legi existente. Guvernul lui Viktor Orban a numit legea "Stop Soros" dupa miliardarul filantrop acuzat ca sustine migrantii musulmani.

 

Legea vizeaza orice persoana care lucreaza cu organizatii non-guvernamentale implicate in ajutorarea persoanelor in cautare de azil. De asemenea, masurile au devenit mai stricte in ceea ce priveste primirea azilului. Orice persoana care provine dintr-o tara terta poate primi azil doar daca in tara respectiva este persecutata in orice fel.

 

Ungaria considera ca imigratia este o amenintare la securitatea nationala si este criticata la nivel international pentru noua lege.

 

Agentia ONU pentru Refugiati i-a indemnat pe oficialii ungari sa renunte la propunerea legislativa, iar expertii din Organizatia pentru Drepturile Omului a Consiliului Europei au incercat sa ii convinga sa amane votul pana vineri, pentru a avea timp sa analizeze masurile.

 

Grupurile pentru apararea drepturilor omului insista ca doar incearca sa ii ajute pe cei care au fost primiti legal in Ungaria sa aplice pentru azil.

 

Un raport al Comisiei de la Venetia obtinut de BBC spune ca legislatia Ungariei "incrimineaza activitati organizationale care nu sunt legate in mod direct de migratia ilegala".

 

In timp ce peste 400.000 de persoane au tranzitat Ungaria in timpul crizei de migranti din 2015 incercand sa ajunga intr-o tara vestica, Orban a cerut amplasarea de garduri pentru a micsora fluxul de oameni. Comisia Europeana a cerut in acea perioada ca fiecare tara a Uniunii Europene sa accepte un anumit numar de migranti, dar Viktor Orban a refuzat.

 

In anul 2015, 177.000 de persoane au incercat sa obtina azil in Ungaria, dar doar cateva sute au fost acceptati. Anul trecut, doar 3.200 de migranti au primit azil.

 

Tot mai multe tari din UE spun stop migrantilor. Merkel isi va prezenta masurile

 

Votul din Budapesta de miercuri a venit la doar cateva ore dupa ce mai multi lideri europeni au decis sa inceapa o discutie pentru revizuirea regulilor de acordare a azilului.

 

Cancelarul german Angela Merkel se va intalni cu omologii sai din Austria, Italia, Franta, Grecia, Bulgaria si Spania, duminica, la Bruxelles pentru a discuta despre politicile privind imigrantii.

 

Opiniile diferite au amenintat coalitia lui Merkel, care se afla intr-o disputa cu ministrul german de Interne Horst Seehofer. Italia a intensificat, de asemenea, presiunea asupra UE, pentru gasirea unei solutii la numarul ridicat de imigranti care ajung in statele membre.

 

Publicatia Corriere della Sera a relatat prima despre intalnire. Stirea a fost confirmata de surse diplomatice din Italia.

 

Publicatia germana Bild a relatat de asemenea ca exista planuri pentru astfel de discutii. Germania isi va prezenta propunerea pentru imigranti celorlate state membre, a informat un reprezentant al Guvernului grec.

 

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a confirmat miercuri ca a convocat o intalnire informala privind imigrantii, care se va desfasura duminica si care ar putea determina viitorul coalitiei aflate la guvernare in Germania.

 

Programarea intalnirii din acest sfarsit de saptamana este neobisnuita, deoarece vine cu doar cateva zile inainte de summitul Consiliului European din Bruxelles, la care vor participa cele 28 de state membre. Pe ordinea de zi a summitului apare si problema migratiei.

 

Conform unui document obtinut de The Independent, una dintre solutiile pentru migratie care se va discuta la Bruxelles este amplasarea unor centre de procesare a migrantilor in partea de nord a Africii.

 

Ministrul de Finante al Frantei, Bruno Le Maire, a declarat saptamana aceasta ca Europa este intr-un proces de dezintegrare cauzat de problema migrantilor: "Vedem state care incearca sa gaseasca solutii nationale la probleme care necesita solutii europene".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22