Nancy Pelosi, în vârstă de 82 de ani, renunță la șefia democraților din Congresul SUA

L. G. | 18.11.2022

Pierderea majorității din Camera Reprezentanților în favoarea republicanilor a determinat-o pe Nancy Pelosi să renunțe la a mai fi liderul Partidului Democrat din Congresul SUA.

Pe aceeași temă

În vârstă de 82 de ani, Pelosi a ocupat funcția de Speaker – președinte – al Camerei Reprezentanților, prima dată între 2007 și 2011 și a doua oară între 2019 și 2023. Interesant este faptul că de fiecare dată a fost aleasă la mijlocul mandatului unui președinte Republican – George W Bush în 2007 și Donald Trump în 2019, pentru ca patru ani mai târziu, 2011 și 2023 respectiv Republicanii să recâștige majoritatea în Camera Reprezentanților la mijlocul mandatului unui președinte Democrat, Barack Obama în 2013 și Joe Biden în 2023.

Aleasă pentru prima oară în Camera Reprezentanților în 1987 și realeasă de 17 ori în districtul 12 din California, care acoperă o parte a orașului San Francisco, cunoscut pentru liberalismul electoratului său, Pelosi a fost prima femeie Speaker al Camerei Reprezentanților și cel mai longeviv lider al Partidului Democrat din Congres.

Provenită dintr-o familie italo-americană, ea a făcut cunoștință cu politica de mic copil. Când s-a născut, tatăl ei era congressman de Maryland și ulterior a fost primar al orașului Baltimore. Împreună cu soțul ei Paul s-a mutat în California unde a fost implicată în conducerea Partidului Democrat.

Pelosi a avut reputația unui lider extrem de puternic, poate chiar autoritar al partidului ei în Congres. Un moment important în care și-a manifestat această autoritate a fost în 2008, ultimul an al președinției Bush, când i-a mobilizat pe Democrați în sprijinul pachetului de salvare a economiei americane de 700 de miliarde de dolari, în plină criză financiară.

În primul mandat al lui Obama a avut un rol determinant în trecerea prin Congres a programului de asigurare publică de sănătate, ceea ce i-a atras ura din partea multor Republicani.

Cunoscută ca un operator politic abil, adeptă a unui partizanat extrem, Pelosi a devenit și mai impopulară printre Republicani în timpul mandatului lui Trump, când a condus de două ori procesul de punere sub acuzare, eșuat de fiecare dată în Senat.

În timpul asaltului din 6 ianuarie 2021 al partizanilor lui Trump împotriva Capitoliului de la Washington, biroul lui Pelosi a fost printre primele ținte ale rebelilor.

Împreună cu soțul Paul, Pelosi are o avere estimată la 120 de milioane de dolari, a șasea ca mărime printre cei 535 de membri ai celor două camere ale Congresului și a fost adeseori acuzată de ipocrizie dinspre stânga atunci când a respins inițiative de a reglementa tranzacționarea de acțiuni, modul în care ea s-a îmbogățit.

Retragerea ei din prima linie a politicii a fost determinată parțial și de atacul violent împotriva soțului ei, Paul, cu care este căsătorită din 1963, care a rămas cu o fractură craniană fiind atacat în propria lor casă din San Francisco de către David DePape, care ar fi declarat că voia să o răpească pe Nancy Pelosi.

La retragerea ei titlurile articolelor criticilor ei conservatori au fost semnificative: “Moștenirea lui Pelosi – Cheltuirea unor sume enorme de bani” scria John Podhoretz în New York Post.  “Când Joe Biden a devenit președinte – după ce Trump a stricat din nou lucrurile pentru Republicani, ajutându-i pe Democrați să câștige Senatul în alegerile pentru Georgia în 2020 și o majoritate incredibil de redusă în Camera Reprezentanților, ea a reușit să-l ajute pe Biden să asigure aproximativ 5.000 de miliarde de dolari în noi cheltuieli în doar 20 de luni.” scrie Podhoretz.

Acum, după retragerea lui Pelosi, postul de Speaker va reveni liderului Republican în Camera Reprezentanților. „Pelosi este cel mai puternic lider al Congresului pe care l-am cunoscut vreodată”, a declarat Norm Ornstein, un comentator veteran al Congresului de la institutul conservator American Enterprise Institute, citat de Financial Times. „McCarthy este cel mai slab”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22