NATO și Rusia: diplomația aplicațiilor militare

George Visan | 24.03.2015

Pe aceeași temă

Recenta avalanșă de exerciții militare ale NATO și ale Rusiei, care aduc aminte de vremurile tensionate ale Războiului Rece, au rolul de a comunica disponibilitatea reciprocă de ripostă în cazul escaladării conflictului din Ucraina.

 

Statele Unite și NATO au efectuat sau au de­marat în săptămâna care tocmai s-a în­cheiat o serie de exerciții militare și de­monstrații de forță, cu scopul de a rea­si­gu­ra statele de pe flancul es­tic al Alianței. Statele Uni­te plănuiesc să desfășoare în Europa peste 3.000 de mi­li­tari și 750 de vehicule blin­date, care se vor antrena cu forțele militare ale alia­ților din Est timp de 90 de zile, pentru a descuraja po­sibilele acțiuni agresive ale Federației Ruse. Această des­fășurare de forțe face parte din­tr-un efort militar convenit cu aliații săi de anul trecut, când au fost realizate primele planuri pentru consolidarea pre­zen­ței americane și a NATO în Europa Cen­trală și de Est.

 

Vulnerabilitățile baltice

 

În momentul de față, principalele teatre ale acestor aplicații militare au fost statele baltice și Marea Neagră. Dintre toate statele de pe flancul estic al NATO, cele mai vulnerabile, în cazul unei agresiuni sau al unei provocări rusești, sunt Estonia, Letonia și Lituania. Țările baltice sunt vulnerabile în fața unei agresiuni rusești deoarece nu posedă resurse relevante pentru a se apăra singure și nici de adâncimea strategică care să le permită să facă față cu succes unei invazii. Situația lor strategică este complicată și de absența unei bariere naturale (cursuri de apă, munți) care să delimiteze granița cu Rusia, astfel încât să poată fi apărate mai ușor.

 

Prezența unei minorități ruse relativ nu­meroase în aceste state și statutul de foste republici sovietice – singurele foste re­pu­blici sovietice care au aderat la NATO sau la Uniunea Europeană – reprezintă alți factori care să indice că, după estul Ucrai­nei și Crimeea, statele baltice ar putea să devină următoarele victime ale re­vi­zio­nismului și revanșismului rusesc.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1305/foto_visan_2.jpg

Bombardier rusesc Tu-22 M Backfire

 

Din cauza acestor factori politico-stra­te­gici, NATO și Statele Unite consideră în­tărirea prezenței militare și crearea unor planuri de apărare drept prioritatea zero în actualul context de securitate din Eu­ro­pa. Există temerea la nivelul NATO, su­bliniată de generalul Sir Adrian Brad­shaw, ad­junc­tul SACEUR, că Es­to­nia, Le­tonia și Li­tua­nia ar pu­tea cădea vic­time unei ope­rațiuni mi­li­tare fulger prin care Krem­linul să ob­țină con­trolul asupra aces­tor state, iar o eventuală ope­rațiune mi­li­tară de „re­sta­bilire a su­veranității“ aces­tor state va fi îm­pie­di­cată de ame­nințarea uti­li­ză­rii ar­se­na­lului nu­clear rusesc.

 

Manevre aliate în Marea Neagră

 

În Marea Neagră situația este mai puțin gra­vă pe termen scurt, dar este cel puțin la fel de urgentă. Comandantul forțelor ame­ricane din Europa, generalul Frederik Hodges, a indicat că scopul Kremlinului după anexarea Crimeei este controlul asu­pra gurilor Dunării, o evoluție strategică care i-ar permite lui Vladimir Putin să con­troleze militar arealul Mării Negre, cu excepția strâmtorilor Bosfor și Dardanele. Federația Rusă a profitat de anexarea Cri­meei pentru a-și întări poziția la Marea Neagră și a demara modernizarea Flotei Mă­rii Negre. Prezența militară rusă în Cri­meea a fost întărită deja prin desfășurarea de mijloace antiacces (rachete antinavă și rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune), dar și a unor rachete balistice cu rază scurtă de acțiune ce pot fi dotate cu focoase nucleare, pentru a contracara ac­tivitatea NATO din regiune. Zilele acestea, primele bombardiere Tu-22 M Backfire au aterizat la bazele aeriene din peninsulă. Bombardiere și rachetele balistice ar putea fi folosite împotriva statelor NATO de la Marea Neagră, dar și pentru a amenința scu­tul antirachetă ce urmează să fie des­fășurat în România.

 

Răspunsul NATO în zona Mării Negre la ac­tivitățile militare rusești a fost să-și creas­că prezența navală în regiune și să spo­rească capacitatea de luptă a țărilor mem­bre NATO sau ale Parteneriatului pentru Pace, prin aplicații navale comune. Pre­zența navală a SUA și a altor state NATO, deși nu poate fi una permanentă din cauza prevederilor restrictive ale Convenției de la Montreux, a fost una consistentă de la debutul crizei din Ucraina. Nave ame­ri­ca­ne și ale altor state NATO au intrat în Marea Neagră, au executat misiuni de di­plomație navală și s-au antrenat cu forțele navale ale statelor riverane. Gruparea na­vală SNMG 2 care acoperă Marea Me­diterană a pătruns de două ori în Marea Neagră pentru a executa misiuni comune cu marinele turcă, română și bulgară. Săp­tămâna trecută, în largul coastelor ro­mâ­nești, SNMG 2 a executat o serie aplicații navale de amploare.

 

Răspunsul rusesc şi demonstraţia americană

 

Răspunsul rusesc nu s-a lăsat mult timp aș­teptat. Manevrele navale au fost ob­ser­vate de la distanță de avioanele de spionaj electronic rusești, iar Flota Mării Negre a executat la rândul ei o serie de exerciții militare. În timpul aplicațiilor NATO din Marea Neagră, Moscova a pus în stare de alarmă și flotele de nord, din Marea Bal­tică și Oceanul Pacific. Răspunsul rusesc a fost „nuanțat“ și de declarații belicoase venite din partea militarilor și di­plo­ma­ților ruși, care au amenințat România și Da­nemarca cu posibile riposte militare, dacă contribuie la desfășurarea scutului an­tirachetă al SUA în Europa.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1305/foto_visan_1.jpg

Vehicule Stryker ale NATO în cursul Operaţiunii Dragoon Ride

 

Una dintre cele mai vizibile demonstranții de forță a SUA pe flancul estic a fost tri­mi­terea în Lituania, la începutul lunii mar­tie, a peste 100 de vehicule blindate (tan­curi M1 Abrams și mașini de luptă ale in­fanteriei M2 Bradley), în cadrul ope­ra­țiu­nii Atlantic Resolve. Concomitent, un es­ca­dron american de vehicule Stryker a so­sit pe calea ferată din Germania, de la Vil­sek, în România, pentru a participa la exer­ciții cu militarii români. Astfel, ope­ra­țiunea Atlantic Resolve va fi extinsă și în Sud-Estul Europei. Statele Unite pre­gă­tesc, de asemenea, o serie de aplicații în Geor­gia, iar în Ucraina militari din cadrul Brigăzii 173 Aeropurtate vor antrena în­cepând cu luna aprilie trupele Mi­nis­te­ru­lui de Interne ucrainean.

 

Însă cel mai vizibil și important exercițiu mi­litar american a debutat pe 21 martie în țările baltice: Operațiunea Dragoon Ride. În cadrul acesteia, 120 de vehicule Stryker vor parcurge peste 1.700 km în zece zile, tra­­versând șase state membre NATO: Le­to­nia, Lituania, Estonia, Polonia, Republica Cehă și Germania. Scopul acestui exercițiu mai puțin obișnuit este să demonstreze so­li­daritatea SUA cu aliații săi din NATO, dar și rapiditatea unei riposte americane în cazul unei agresiuni rusești. Cele 120 de vehicule Stryker (un derivat al trans­por­torului Piranha) nu vor fi transportate cu trenul, cum se practică de obicei, ci vor utiliza infrastructura rutieră din Centrul și Estul Europei. Generalul Hodges a jus­ti­ficat această decizie prin necesitatea vi­zi­bilității publice a acestei acțiuni: „De ce să le transportăm noaptea cu trenul, când nimeni nu le vede? Ideea este [ca aceste ve­hicule] să fie văzute cum traversează orașele, ca locuitorii să vorbească cu mi­li­tarii. Mă gândesc că se vor juca copii pe aceste vehicule – un fel de exercițiu cu relații cu publicul“.

 

Selectarea unei brigăzi Stryker pentru Dra­goon Ride nu e deloc în­tâm­plătoare. Spre deosebire de tancurile Abrams sau ma­și­ni­le Bradley, trans­por­toa­rele Stryker sunt ve­hiculele cu cel mai înalt grad de mobilitate din inventarul ar­matei ame­ricane. Ele sunt utilizate de uni­tăți de infanterie ușoară al căror rol este reacția rapidă în situații de criză sau pen­tru res­pingerea unor atacuri. Astfel, în ca­zul im­pro­babil al unui conflict cu Rusia, bri­gă­zile dotate cu transportoare Stryker ar pu­tea fi primele unități ame­ri­cane care să ofe­re riposta.

 

Această avalanșă de exerciții militare ale NATO și ale Rusiei, care aduc aminte de vremurile tensionate ale Războiului Rece, au rolul de a comunica disponibilitatea re­ciprocă de ripostă, în cazul escaladării con­­flictului din Ucraina dincolo de gra­ni­țele acestui stat. Pentru statele membre NATO, aceste aplicații reprezintă o formă de rea­si­gurare reciprocă pentru a des­cu­ra­ja și con­tracara o potențială agresiune. Ro­lul lor es­te să transmită un mesaj nee­chi­voc Ru­siei cu privire la solidaritatea ali­a­ților.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22