NATO cauta optiuni militare raportate la noile tactici ruse: Trebuie sa fim peste tot

Tudor Despina | 22.10.2015

In plin exercitiu militar, conducatorii Aliantei Nord Atlantice continua sa caute moduri de imbunatatire si modernizare ale capacitatilor militare aliate in contextul noului mediu de securitate. Un lucru este clar, agresivitatea rusilor dovedita recent a pus in garda Alianta.

Pe aceeași temă

 

Peste 36.000 de soldati din mai mult de 30 de state participa, incepand de luni, la unul dintre cele mai mari exercitii militare ale Aliantei Nord Atlantice. Deschis printr-o ceremonia la baza aeriana Trapani din Italia, “Trident Juncture” se vrea si un semnal pentru Federatia Rusa.


Slabiciunile Aliantei

 

Totusi, actiunile Aliatilor in Mediterana par ca se integreaza ciudat intr-un peisaj in care avioane de lupta ruse bombardeaza rebelii sirieni la doar cateva sute de kilometri la est.

 

E vorba despre “cel mai mare exercitiu NATO din ultimul deceniu”, dupa cum a aratat Secretarul General adjunct al NATO, Alexander Vershbow.

 

Dar in paralel inaltii oficiali Aliati sunt constienti de limitarile evidentiate simultan cu reactivarea imperialismului rus in Ucraina si acum in Orientul Mijlociu.

 

Mai exact, putem spune ca tacticile si rapiditatea cu care Moscova s-a miscat in Ucraina si in Siria a prins NATO pe picior gresit, aratand slabiciunile sale.

 

Occidentul a fost surprins tactic. Nu cred ca au anticipat ceea ce Vladimir Putin urma sa faca”, explica Nick Witney, fost sef al Agentiei Europene de Aparare, citat de Reuters.

 

Provocari multiple, mediu de securitate instabil

 

Prin urmare Alianta a activat anul trecut cel mai mare plan de modernizare de la finalul Razboiului Rece incoace. Decizie usor de inteles, tinand cont ca relatiile Vestului cu Rusia sunt la cel mai scazut nivel de la prabusirea Uniunii Sovietice.

 

De altfel, inaltii decidenti din Alianta sunt constienti de faptul ca mediul de securitate se degradeaza constant, NATO confruntandu-se acum cu state esuate, razboi, militantism islamist si o criza a refugiatilor chiar la granitele Europei.

 

Dupa cum explica Generalul francez Denis Mercier, seful comandamentului NATO pentru amenintari viitoare, “ne trebuie o strategie pentru toate tipurile de criza, la 360 de grade. Trebuie sa reactionam in sud, in est, in nord, peste tot”.

 

Kremlinul isi imprastie proiectilele acolo unde poate

 

Complicat, totusi, avand in vedere optiunile militare dezvoltate de rusi care nu tin atat de cat de moderne sunt, cat de amplasarea strategica pe teren. In Baltica, Moscova are o baza navala in enclava Kaliningrad, in timp ce in Marea Neagra si Crimeea anexata, dar si in Siria, Kremlinul a stationat proiectile anti-aer si anti-nava capabile sa acopere arii foarte intinse.

 

Vorbim despre tehnicile asa-zisului razboi neconventional expuse de rusi in criza din Ucraina, acei “omuleti verzi” fara insemne care au rupt Peninsula Crimeea prin forma armelor, alaturi de o propaganda agresiva peste hotare si atacuri cibernetice.

 

In aceste conditii, insa, Vestul nu trebuie sa-l supraestimeze pe Putin: “Sa nu ne facem iluzii cu privire la ostilitatea lui Putin fata de Occident, dar de asemenea trebuie sa fim foarte atenti sa nu supra-apreciem capacitatea militara pe care o economie afectata precum cea rusa o poate produce”, mai arata Nick Witney.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22