NATO decide să se implice activ în criza migranților și în combaterea Statului Islamic

Tudor Despina | 11.02.2016

Alianța Nord-Atlantică a decis să se implice activ în rezolvarea crizei migranților și în combaterea grupării teroriste Statul Islamic.

Pe aceeași temă

 

Potrivit unui anunț făcut joi de Secretarul General al NATO, miniștrii Apărării din statele membre au căzut de acord să acorde asistență în criza refugiaților. “Scopul este de a participa la eforturile internaționale pentru a bloca traficul și migrația ilegale în marea Egee”, a spus Jens Stoltenberg joi.

 

Alianța se bazează în această misiune pe Grupul 2 de nave “Standing Maritime Group 2” pe care le are desfășurate în regiune. Gruparea navală va avea misiuni de recunoaștere, monitorizare și supraveghere asupra traficului ilegal în Egee. Va stabili, de asemenea, o legătură directă cu agenția Uniunii Europene pentru managementul frontierelor, Frontex.

 

Potrivit Secretarului General, misiunea “nu e despre stoparea sau trimiterea înapoi a bărcilor cu refugiați”, ci despre contribuția cu “informații critice și supraveghere pentru combaterea traficului uman și a rețelelor criminale”. NATO urmează a coopera strâns cu gărzile de coastă naționale implicate în proces și cu Uniunea Europeană. Autoritățile militare fixează la acest moment detaliile misiunii, a precizat Stoltenberg într-o declarație de presă.

 

NATO contra Statul Islamic

 

În altă ordine de idei, miniștrii Apărării din statele Alianței au decis să crească sprijinul pe care NATO îl va da coaliției internaționale conduse de SUA în Siria și Irak împotriva Statului Islamic. E vorba despre avioane de supraveghere AWACS, a punctat Stoltenberg, subliniind că decizia va crește abilitatea coaliției de a “degrada și distruge gruparea teroristă Daesh, care e inamicul nostru comun”.

 

Miercuri, Alianța a căzut de acord asupra unei atenții sporite în regiunea Mării Negre. Prezența unei forțe multinaționale în Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice reprezintă semnalul determinării și unității în fața oricărui posibil atac, spunea Secretarul General al NATO.

 

Subiectul unei forțe navale permanente NATO în Marea Neagră a fost pus în discuție în cadrul întâlnirii de miercuri a miniștrilor Apărării din Alianță. NATO și-a mărit deja prezența în Marea Neagră, a spus Jens Stoltenberg, iar Alianța urmărește cu atenție evoluția în regiune.

 

“Am crescut prezența navală, avem de asemenea avioane de supraveghere AWACS în România, Bulgaria și în Turcia. Analizăm constant desfășurarea evenimentelor din Marea Neagră, inclusiv implicațiile pentru NATO”, a spus Secretarul General al Alianței, în conferință de presă.

 

Deschiderea pentru o întărire a capacităților militare aliate în zona Mării Negre reprezintă concretizarea îngrijorărilor pe care România le are în contextul regional tensionat cu Federația Rusă. Intenția României de a cere o forță navală a NATO în Marea Neagră – conform planului de acțiune al ministerului Apărării – reprezintă o măsură defensivă într-o regiune din ce în ce mai instabilă. Criza din Ucraina, anexarea și militarizarea Peninsulei Crimeea, aflată la câteva sute de kilometri de țărmul românesc, criza din Moldova și tot mai desele incidente cu rușii la Marea Neagră, toate fac din această regiune una cu un potențial conflictual ridicat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22