Pe aceeași temă
Proiectul este conceput pentru a contracara propaganda desfasurata de Rusia in statele occidentale, prin intermediul mass-media si a canalelor de socializare, si metodele tot mai perfectionate ale acesteia de a dezinforma.
Uniunea Europeana a infiintat anul trecut o directie speciala care sa demonteze campania desfasurata in plan comunicational de Federatie. Acum, NATO are in vedere, la randul sau, "narative strategice care sa fie transpuse in cuvinte si actiuni coordonate (...) adaptate adecvat si modificate cultural, pentru a rezona cu un public larg si pentru a contracara narative rivale", se arata in documentul vazut de Reuters, mai scrie Hotnews.
Ideea este sustinuta de Marea Britanie si alte tari din NATO, dar Statele Unite se declara reticente fata de folosirea oricarei forme de propaganda:
"Unul din principalele principii ale NATO este ca nu putem contracara propaganda prin mai multa propaganda", a declarat Oana Lungescu, purtatorul de cuvant al Aliantei Nord-Atlantice.
Moscova a investit masiv in publicatii de limba engleza care sunt portavocea puterii si este, de asemenea, foarte activa pe Internet, inclusiv pe site-uri de socializare precum Twitter.
"Ei (rusii - n.red.) pot crea o realitate virtuala care poate sa deruteze si sa atinga anumite scopuri", a declarat un diplomat occidental.
Potrivit propunerii, NATO ar putea declasifica mai rapid imagini pentru a fi utilizate in momentul emiterii avertismentelor de securitate si va intensifica activitatile de comunicatii in medii de socializare online.
NATO are deja o divizie de Comunicatii Strategice si un canal de YouTube, totodata si-a marit prezenta pe social media si interactiunea cu presa. Cu toate acestea, unii cred ca nu este suficient, aratand catre tehnicile de razboi neconventionale, de la trupe fara insemne - "omuletii verzi" din Crimeea si estul Ucrainei - pana la operatiuni de dezinformare si atacuri cibernetice.
Comunicatiile strategice presupun coordonarea diferitelor mijloace de informare a presei si a publicului, precum si asa numitele operatiuni psihologice (PsyOps), pentru a influenta opinia publica dar si pentru a aduna sprijin pentru politici si operatiuni.
***
Cotidianul britanic The Telegraph scria saptamana trecuta despre intentia SUA de a investiga modul in care Rusia a infliltrat mai multe partide din UE, exercitandu-si astfel o influenta ascunsa asupra politicii europene în privinţa apararii anti-racheta, a politicilor legate de energie si a sanctiunilor europene.
Conform sursei citate, hotararea SUA ar fi fost luata dupa ce mai multi oficiali englezi au transmis ca implicarea Rusiei în Europa ar fi mult mai mare decat se credea iniţial, existand posibilitatea unui nou razboi rece: “Exista dovezi clare ca Rusia incearca sa destrame unitatea tarilor UE pe o serie întreagă de teme vitale”.
James Clapper, directorul National Intelligence a fost insarcinat de Congresul american sa anlizeze finantarea cladestina a unor partide europene de catre Rusia in ultimii zece ani.
Oficialii citati considera ca Rusia incearca sa-si sporeasca influența în tari ca Franța, Olanda, Ungaria, Austria si Cehia, identificata de agentii rusi ca punct de intrare in zona Schengen. Oficialii britanici nu au numit explicit partidele finantate de Rusia in aceste tari dar e destul de probabil ca serviciile americane vor analiza activitatea Jobbik, din Ungaria, Zorii Aurii, din Grecia, Liga Nordului din Italia si Frontul National din Franta. Aceste partide ar fi primit in 2014 un imprumut de 9 milioane de euro de la o banca rusa.
Serviciile secrete americane vor analiza in primul rand modul in care Rusia incearca sa provoace un curent contra sistemului anti-racheta al NATO din Europa si sa blocheze incercarile de a gasi surse alternative la energia rusească. Influenta Rusiei a fost descoperita de asemenea in privinta unui referendum care urmeaza sa aiba loc in aprilie in Olanda, legat de blocarea sau nu a relatiilor UE cu Ucraina.
Analistii americani vor investiga de asemenea legaturile Rusiei în Austria, inclusiv vizita prim-ministrului de la Viena in Crimeea, care a oficializat anexarea acesteia.