Pe aceeași temă
„Astăzi am invitat Rusia și toți aliații NATO să participe la o serie de reuniuni ale Consiliului NATO-Rusia în viitorul apropiat”, a declarat el, citat de AFP.
Aceste discuții vor avea ca scop „să abordeze preocupările noastre, dar și să asculte preocupările Rusiei” și să „găsească o cale de urmat pentru a preveni orice atac militar asupra Ucrainei”, a adăugat Stoltenberg.
Întâlnirea de săptămâna trecută a consiliului NATO-Rusia s-a încheiat cu o constatare a diferențelor profunde între Aliați și Moscova privind securitatea în Europa.
Jens Stoltenberg a spus că NATO este pregătită să continue dialogul.
„Transmitem Rusiei un mesaj foarte clar: dacă va decide încă o dată să folosească forța împotriva Ucrainei, va trebui să plătească un preț mare cu sancțiuni economice, financiare și politice”, a avertizat el marți.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut din nou marți răspunsuri din partea occidentalilor la cererile Moscovei privind neextinderea NATO. În opinia sa aceasta este o condiție prealabilă pentru reluarea negocierilor asupra acestei crize geopolitice care amenință să degenereze în conflict în Ucraina.
Jens Stoltenberg, care a susținut o conferință de presă alături de cancelarul german Olaf Scholz, a cerut Rusiei să înceapă retragerea trupelor rusești dislocate la granița cu Ucraina, cerere respinsă dimineața de Moscova.
Rusia se prezintă drept victima ambițiilor NATO în Europa de Est și consideră că o detensionare este posibilă doar dacă Occidentul semnează tratate care interzic orice extindere viitoare a NATO, în special pentru Ucraina și Georgia. De asemenea, Moscova cere americanilor și aliaților lor să renunțe la efectuarea de manevre și dislocarea de trupe în Europa de Est, cerințe considerate inacceptabile de Occident.