NATO trimite sisteme antiaeriene Turciei pentru ca sa nu mai doboare avioane rusesti

Iulian Popescu | 16.12.2015

NATO intenționează să trimită Turciei echipamente militare pentru apărare aeriană, printre altele și pentru a minimaliza riscul ca Ankara să mai doboare vreun avion rus, potrivit unor ofciali ai alianței citați de Reuters.

Pe aceeași temă

 

Misiunea, care se așteaptă să fie adoptată vineri de Consiliul Alianței, este pregătită de 10 luni, cu mult înainte de incidentul cu Rusia, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susține că nu are nicio legătură cu doborârea avionului rus de către aviația turcă, pe 24 noiembrie.

 

Surse NATO spun însă că doborârea avionului militar rusesc este un argument în plus pentru asumarea unui rol în gestionarea spațiului aerian turcesc și calmarea, astfel, a tensiunilor dintre Moscova și Ankara.

 

"Regulile de angajare ale NATO sunt mult mai precaute decât cele ale Turciei", ar fi declarat o altă sursă NATO, pentru Reuters.

 

În timp ce alianța condusă de SUA susține declarativ Ankara după doborârea bombardierului rus care ar fi pătruns în spațiul aerian al Turciei, în primul incident Rusia – NATO de după Războiul Rece, mai multi aliații sunt îngrijorați.

 

Un oficial turc din Ankara a declarat că Turcia și NATO doresc să dezvolte un sistem prin care problemele din spațiul aerian turc și NATO ar putea fi evitate. Deocamdată, a adăugat acesta, este prea devreme pentru a oferi alte detalii.

 

Stoltenberg a declarat că această consolidare a apărării aeriene este un angajament mai vechi al NATO, anterior incidentului.

 

Pachetul de asistență este programat să fie aprobat fără dezbatere și  include, printre altele, sisteme de interceptare și avioane radar.

 

Acesta va avea o funcție dublă: de apărare a Turciei și de sprijinire a coaliției conduse de SUA care desfășoară lovituri aeriene în Siria.

 

Este o decizie ce va avea aparența unei întăriri a susținerii Ankarei, "în timp ce încearcă să-i facă pe turci să se comporte mai inteligent", a declarat Nick Witney, un fost șef al Agenției Europene de Apărare.

 

Aliații NATO nu contestă versiunea Ankarei în privința celor întâmplate pe 24 noiembrie, însă dorește să angajeze Rusia în discuții pentru a evita noi incidente ce ar putea apărea ca urmare a patrulării agresive a Moscovei la frontierele aeriene din jurul Turciei, statelor baltice și de la Marea Nordului, mai spune Reuters.

 

***

 

Relatiile dintre Rusia si Turcia s-au deteriorat rapid incepand din 24 Noiembrie, cand fortele aeriene turce au doborat un Suhoi al aviatiei ruse la granita turco-siriana.

 

Ankara spune ca aeronava a violat spatiul sau aerian si a fost somata in repetate randuri sa schimbe cursul inainte sa fie lovita.

 

Moscova sustine ca Suhoiul se afla in spatiul sirian, la cativa kilometri de granita cu Turcia, intr-o misiune de sustinere a liderului Bashar al-Assad.

 

Rusia a pretins scuze oficiale după acel incident, dar președintele turc Recep Tayyip Erdogan a refuzat categoric, insistând că aviația militară are dreptul și obligația de a apăra suveraniltatea teritorială a țării.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22