Pe aceeași temă
„Un anumit proces (de negocieri) are loc, însă noi dorim ca el să fie mai energic, mai substanţial”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Peskov refuză să spună ce negociază delegaţiile rusă şi ucraineană, „pentru că dezvăluirea publică a acestor (subiecte) acum nu poate decât să încurce procesul de negociere care are deja loc într-un mod mai lent şi mai puţin substanţial decât vrem noi”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului răspunde astfel unor întrebări privind declaraţiile ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a declarat dispus să negocieze cu omologul său rus Vladimir Putin un „compromis” privind regiunea separatistă ucraineană prorusă Donbas şi Crimeea anexată în 2014, în vederea unei încetări a ostilităţilor lansate de către liderul de la Kremlin la 24 februarie.
Zelenski a avertizat, de asemenea, că un astfel de acord este necesar să fie ratificat de către ucraineni prin referendum.
Președintele ucrainean a spus luni seară că este pregătit să discute despre angajamentul Ucrainei de a nu solicita aderarea la NATO în schimbul unui încetare a focului, retragerea trupelor ruse și o garanție a securității Ucrainei, potrivit agenției AP.
„Este un compromis pentru toată lumea: pentru Occident, care nu știe ce să facă cu noi în privința NATO, pentru Ucraina, care vrea garanții de securitate și pentru Rusia, care nu vrea extinderea NATO în continuare”, a spus Zelenskyy, luni seara, într-un interviu acordat canalelor de televiziune ucrainene.
El și-a repetat apelul pentru discuții directe cu președintele rus Vladimir Putin. Dacă nu se întâlnește cu Putin, este imposibil de știut dacă Rusia vrea într-adevăr să oprească războiul, a argumentat Zelensky.
Zelenskyy a spus că Kievul este pregătit să discute și despre statutul Crimeei și al regiunii Donbas din estul țării controlată de separatiștii susținuți de forțele ruse, după ce ajunge la un acord de încetare a focului în paralel cu stabilirea pașilor către asigurarea garanțiilor de securitate.
Rusia spune că vrea să ”demilitarizeze” şi să ”denazifice” Ucraina şi evocă, în acest sens, un statut de neutralitate a vecinului său pro-occidental.