Negocierile dintre Rusia și Ucraina de încetare a focului au eșuat după 3 ore de discuții

Redactia | 28.02.2022

A cincea zi de război a început cu noi bombardamente în Kiev și Harkov, însă capitala și orașul strategic al Ucrainei rezistă sub asediul rusesc.

Pe aceeași temă

UPDATE - În ceea ce s-ar putea numi prima evoluție pozitivă din ultimele cinci zile a conflictului dintre Rusia și Ucraina, cele două părți au convenit după negocierile fără rezultat de luni să aibă o nouă rundă de discuții în zilele următoare, relatează Interfax, citându-l pe oficialul rus Vladimir Medinsky”.

Următoarea rundă de discuții este de așteptat să aibă loc la granița dintre Polonia și Belarus. Asta după ce guvernul Ucrainei a afirmat ferm că „nu este pregătit să se predea sau să capituleze” Rusiei, într-o declarație separată făcută presei citată de CNBC. Evoluția vine și după ce președintele Zelensky a semnat o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

UPDATE - „Ucraina nu este pregătită să capituleze sau să se predea”

La finalul negocierilor dintre Rusia și Ucraina care au durat aproape 3 ore, Ucraina a transmis că „Nu este pregătită să capituleze sau să se predea Rusiei”.

„Ucraina a solicitat luni încetarea imediată a focului și retragerea trupelor ruse, în cadrul discuțiilor dintre cele două delegații”, se arată într-un comunicat al președinției de la Kiev, transmite corespondentul CNN.

Delegația ucraineană a fost condusă de ministrul Apărării Reznikov, în timp ce cea a Rusiei a fost reprezentată la un nivel mai mic, fiind condusă de Vladimir Medinski, consilier al președintelui Putin, personaj controversat fost ministrul al Culturii între 2012 și 2020, perioadă în care s-a ocupat mai mult de propaganda Kremlinului și persecutarea artiștilor și cercetătorilor dizidenți. Delegația Rusiei a mai conținut oficiali de rang relativ mic, la nivel ministerial.

La acest moment, se pare că întâlnirea de luni de lângă granița cu Belarus nu a condus la o dezghețare a dialogului dintre cele două părți, însă mai sunt așteptate alte detalii ale negocierilor. Între timp, așa cum se vede imaginile de mai jos se poate anticipa la cum va arăta ocupația rusă, după ce se pare că forțele ruse au ocupat două orașe ucrainene iar luptele continuă în suburbiile Kievului.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Footage from Berdyansk <a href="https://t.co/tmzrJmDSvB">pic.twitter.com/tmzrJmDSvB</a></p>&mdash; Aldin 🇧🇦 (@aldin_ww) <a href="https://twitter.com/aldin_ww/status/1498297369858916357?ref_src=twsrc%5Etfw">February 28, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

0

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Ukrainian anger against the Russian soldiers reportedly in Berdyansk <a href="https://t.co/InwOHNveCK">pic.twitter.com/InwOHNveCK</a></p>&mdash; Ragıp Soylu (@ragipsoylu) <a href="https://twitter.com/ragipsoylu/status/1498304340083318791?ref_src=twsrc%5Etfw">February 28, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

UPDATE - Într-un anunț important privind mobilizarea arsenalului nuclear al Rusiei, Interfax anunță că deși nu este clar ce înseamnă exact ridicarea alertei de luptă că „Forțele nucleare rusești au fost puse într-o sarcină de luptă avansată în conformitate cu ordinul dat de Vladimir Putin”, conform declarației ministrului Apărării

UPDATE - Întâlnire de urgență convocată de Putin după ce Occidentul a impus sancțiuni dure Rusiei

Putin a convocat o întâlnire de urgență cu factorii responsabili pentru găsi soluții la problemele economice ale Rusiei generate de sancțiunile fără precedent impuse de Occident, relatează Interfax.

Președintele rus Vladimir Putin a convocat o întâlnire de urgență cu membrii administrației sale pentru a discuta problemele economice ale Rusiei, după impunerea sancțiunilor de către Occident, relatează Interfax.

„V-am invitat să vorbim despre probleme legate de economie și finanțe. Eu și Mihail Vladimirovici (Mișhustin, prim-ministru al Rusiei – n.r.) am discutat anterior acest subiect, ținând cont, desigur, de acele sancțiuni care sunt impuse de așa-numita Comunitate occidentală – un «imperiu al minciunilor», așa cum am numit-o în discursul meu – încearcă să-și dea seama de rapoartele sale cu țara noastră”, a spus Vladimir Putin, în debutul întâlnirii.

La întâlnire participă Mișustin, prim-viceprim-ministrul Andrei Belousov, viceprim-ministrul Alexander Novak, prim-adjunctul șefului administrației prezidențiale Serghei Kiriyenko, consilierul prezidențial Maxim Oreșkin, ministrul de finanțe Anton Siluanov, șeful Băncii Centrale Elvira Nabiullina și șeful Sberbank German Gref.

Putin, făcând un apel către cetățenii ruși pe 24 februarie, în legătură cu desfășurarea unei operațiuni militare speciale din cauza situației din Donbas, a numit Occidentul un „imperiu al minciunilor”.

„Apropo, politicienii, politologii și jurnaliștii americani înșiși scriu și spun că un adevărat «imperiu al minciunilor» a fost creat în interiorul Statelor Unite în ultimii ani. Este greu să nu fii de acord cu asta – este adevărat, încă o țară mare, o putere care formează sisteme. Toți sateliții săi nu numai că sunt de acord cu resemnare și cu respect, îi cântă cu orice ocazie și îi copiază comportamentul, acceptă cu entuziasm regulile pe care le propune. Prin urmare, pe bună dreptate, putem spune cu încredere că întregul așa-numit bloc occidental, format de Statele Unite după propria imagine și asemănare, este tot același «imperiu al minciunii»”, declara Putin joia trecută.

UDPATE - Focuri de artilerie rusești neîncetate în Harkov, în pline negocieri de „pace”. Zeci de civili uciși. Sute de aomeni, răniți.

Orașul Harkov, unul dintre cele mai mari din Ucraina, este luni la prânz sub asediul artileriei trupelor ruse de ocupație, potrivit presei ucrainene.

Trupele ruse trag neîncetat asupra principalelor obiective militare din oraș și din vecinătate, dar tirurile au lăsat în urmă zeci de civili morți, potrivit publicației LB.ua, care descrie ”iadul” în care sirenele ambulanțelor se aud non-stop printre tirurile de armă.

Al doilea cele mai mare oraș din Ucraina este din nou ținta atacului rusesc. Mai multe obuze au căzut, luni, în jurul prânzului, în zone rezidențiale. 

„Harkovul tocmai ce a fost atacat intens cu artilerie, sunt zeci de morți și sute de răniți. Acest coșmar trebuie să-l vadă toată lumea”, a declarat adjunctul ministerul de Interne ucrainean.

Atacul asupra orașului are loc chiar în timpul discuțiilor dintre ruși și ucraineni.

<iframe src="https://www.digi24.ro/embed/stiri/externe/a-cincea-zi-de-razboi-in-ucraina-explozii-in-kiev-si-harkov-bombardament-in-cernihiv-o-racheta-a-distrus-un-bloc-de-locuinte-1853863?video=0&width=570&height=320" allowfullscreen marginwidth="0" marginheight="0" align="top" scrolling="no" frameborder="0" hspace="0" vspace="0" width="570" height="320" ></iframe>

Canalul Twitter al televiziunii Nexta TV a publicat aici imagini cu civili morți. Atenție, imagini cu puternic impact emoțional

UPDATE - Negocierile între Ucraina şi Rusia au început la frontiera belarusă, a anunţat consilierul preşedintelui ucrainean Mihailo Podoliak, printr-un mesaj de tip text, informează Reuters.

poza negocieri ruso ucrainene

Cele două delegații s-au întâlnit pentru o primă rundă de negocieri după invazia rusească în Ucraina

Înainte de aceasta, biroul de presă al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că cererea Ucrainei la negocieri va fi instituirea imediată a unui armistiţiu şi retragerea forţelor militare ruse din Ucraina.

<iframe src="https://www.digi24.ro/embed/stiri/externe/a-cincea-zi-de-razboi-in-ucraina-explozii-in-kiev-si-harkov-bombardament-in-cernihiv-o-racheta-a-distrus-un-bloc-de-locuinte-1853863?video=0&width=570&height=320" allowfullscreen marginwidth="0" marginheight="0" align="top" scrolling="no" frameborder="0" hspace="0" vspace="0" width="570" height="320" ></iframe>

UPDATE Delegația Ucrainei a ajuns granița ucraineană-belarusă, pentru negocierile cu Rusia, care sunt programate să înceapă la ora 12.00.

UPDATE Armata rusă a anunțat luni un coridor „deschis și sigur” pentru ca civilii ucraineni să părăsească capitala Kiev.

„Facem un apel către locuitorii din Kiev. Toți civilii din oraș pot părăsi liber capitala Ucrainei de-a lungul autostrăzii Kiev-Vasilkov (Vasylkiv). Această rută este deschisă și sigură”, a spus generalul-maior Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerul rus al Apărării, potrivit CNN.

„Încă o dată, vreau să subliniez că forțele armate ale Federației Ruse lovesc doar ținte militare. Populația civilă nu este în pericol”, a mai declarat acesta.

Cel puțin 352 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei, inclusiv 14 copii, potrivit Ministerului de Interne al Ucrainei.

În timp ce o delegație ucraineană se pregătește să înceapă negocierile cu reprezentanți ai Rusiei, o bombă lansată de un avion de luptă rusesc a provocat o explozie la Harkov.

<iframe src="https://www.digi24.ro/embed/stiri/externe/a-cincea-zi-de-razboi-in-ucraina-explozii-in-kiev-si-harkov-bombardament-in-cernihiv-o-racheta-a-distrus-un-bloc-de-locuinte-1853863?video=0&width=570&height=320" allowfullscreen marginwidth="0" marginheight="0" align="top" scrolling="no" frameborder="0" hspace="0" vspace="0" width="570" height="320" ></iframe>

Autoritățile ucrainene au acuzat forțele ruse că vizează infrastructura civilă, inclusiv clădiri rezidențiale și școli.

Declarația lui Konașenkov includea și o afirmație fără temei conform căreia guvernul ucrainean folosea locuitorii Kievului ca „scut uman”, repetând o acuzație conform căreia „naționaliștii” ucraineni au desfășurat artilerie în zonele rezidențiale ale capitalei.

Ucraina a cerut luni, înainte de începerea negocierilor cu o delegație rusă, „încetarea imediată a focului și retragerea trupelor rusești”, potrivit CNN.

Cel puțin 102 civili ucraineni au fost uciși de la începerea invaziei ruse și alți 304 răniți, a declarat Michelle Bachelet, directoare în cadrul Organizației pentru Drepturile Omului (UNHR), potrivit The Guardian. Ea a atenționat însă că cifrele reale ar putea fi mult mai mari.

„Cei mai mulți dintre acești civili au fost uciși de arme explozive cu impact pe zone largi, inclusiv obuze lansate de artileria grea, lansatoare de rachete și din avioane. Cifrele reale sunt mult mai mari, mă tem.”

Pe de altă parte, Ministerul de Interne din Ucraina spune că 352 de civili au fost uciși.

Aproximativ 422.000 de ucraineni și-au părăsit țara, potrivit diretoarei UNHR.

***

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că următoarele zile sunt cruciale pentru ucraineni.

Între timp, Belarus a votat pentru abandonarea statutului de ţară non-nucleară și poate obține arme nucleare pentru prima dată de când şi-a câştigat independenţa în 1990.

Luni, delegațiile din Ucraina și Rusia se vor întâlni la granița dintre Ucraina și Belarus, fără condiții prealabile, potrivit Ministerului de Interne de la Kiev. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-o scurtă declarație televizată că nu se așteaptă la mare lucru de la întâlnire.

Sub presiunea eșecului războiului-fulger, Vladimir Putin a cerut, duminică, armatei să ridice nivelul de pregătire pentru armamentul nuclear.

În replică, UE a anunțat o decizie istorică – va furniza Ucrainei armament letal de 450 milioane euro, dar și avioane de vânătoare.

Totodată, Uniunea Europeană a blocat accesul Rusiei la spațiul aerian al UE, ceea ce înseamnă că toate aeronavele deținute, înregistrate și controlate de Rusia sau oligarhii ruși nu vor mai putea ateriza, decola sau zbura peste niciun teritoriu al UE.

Pentru prima dată de la începutul invaziei, autoritățile ruse au recunoscut o serie de morți și răniți în rândul forțelor lor din Ucraina, fără a furniza cifre precise.

În tot acest timp, în Rusia sunt proteste de amploare anti-Putin și anti-război, iar autoritățile au reținut aproape 6.000 de manifestanți de la începutul invaziei ruse. 

Ucraina este „una dintre noi și îi vrem (pe ucraineni) în Uniunea Europeană”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru postul Euronews.

Șefa UE a făcut aceste declarații după ce Bruxelles-ul a anunțat duminică că va trimite armament Ucrainei, că va interzice mass-media de stat ruseşti în Uniunea Europeană, precum și intrarea tuturor avioanelor rusești în spațiul aerian european.

Von der Leyen a declarat pentru Euronews: „Avem un parcurs cu Ucraina care include, spre exemplu, integrarea pieței ucrainene în piața unică”.

„Avem și o strânsă cooperare pe rețeaua energetică, spre exemplu”, a adăugat ea. „Avem atât de multe domenii în care lucrăm foarte strâns împreună și, într-adevăr, de-a lungul timpului, sunt de-ai noștri. Ucrainenii sunt de-ai noștri și îi vrem în Uniunea Europeană”, a spus ea.

Von der Leyen a mai spus că încrederea în Vladimir Putin este „complet distrusă”.

Discutând despre posibilitatea unor discuții de pace între Ucraina și Rusia, ea a spus: „Desigur, este important ca partea ucraineană să fie de acord cu discuțiile de pace, și condițiile să fie bune pentru partea ucraineană. Este întotdeauna mai bine să avem pace, discuții decât să avem o luptă. Dar încrederea în președintele Putin este complet ruptă și erodată”, a declarat Ursula von der Leyen.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22