Negocierile dintre UE, valoni şi canadieni pentru acordul CETA vor fi reluate

E.b. | 22.10.2016

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European a anunţat sâmbătă dimineaţă că vor avea loc noi discuţii între negociatorii europeni, reprezentanţii canadieni şi executivul regional valon cu privire la acordul de liber schimb CETA dintre UE şi Canada.

Pe aceeași temă

 
 
Schulz s-a întâlnit cu ministrul canadian al Comerţului, Chrystia Freeland, începând cu ora locală 7.30 (8.30 ora României) şi urmează să poarte discuţii de la ora locală 9.00 (10.00 ora României) cu premierul Valoniei, Paul Magnette, informează DPA, preluată de News.ro.


”Nu putem să ne oprim în ultima etapă”, a precizat preşedintele PE pe Twitter. De asemenea, acesta a susţinut că are de gând să reînvie negocierile pentru CETA.


Martin Schulz a declarat că reprezentanţii canadieni s-au arătat dispuşi să ofere europenilor mai mult timp, pentru a-şi rezolva problemele interne.


Chrystia Freeland a acceptat chiar să-şi amâne cu câteva zile întoarcearea în Canada.


Ultimele eforturi pentru a salva acordul de liber schimbat CETA dintre UE şi Canada au eşuat aparent vineri, după ce executivul valon s-a declarat nemulţumit de compromisurile pe care le-a obţinut. De asemenea, ministra canadiană a părăsit negocierile furioasă şi a susţinut că este imposibilă depăşirea opoziţiei din Valonia.


Acordul Economic şi Comercial UE-Canada ar trebui să fie semnat la summitul transatlantic de săptămâna viitoare, însă doar dacă regiunea valonă acceptă termenii CETA.


Deşi toate cele 28 de state europene şi-au arătat sprijinul pentru Acordul Economic şi Comercial UE-Canada (CETA), executivul belgian a anunţat că nu îşi poate da consimţământul în lipsa susţinerii din partea celor cinci subunităţi federale şi a provinciei Valonia, care s-a poziţionat în opoziţie clară faţă de CETA.


Anterior, premierul valon a descris drept insuficiente rezultatele lungilor negocieri dintre UE şi Canada privind CETA. Paul Magnette a precizat că în ciuda progreselor înregistrate, există încă mari dificultăţi în ceea ce priveşte arbitrajul în disputele comerciale dintre executivele europene şi multinaţionalele canadiene.


Comisia Europeană a prezentat o serie de concesii prin mai multe modificări operate la nivelul unei declaraţii europene anexate tratatului transatlantic, tocmai pentru a linişti temerile executivului valon cu privire la agricultură şi modul de rezolvare a disputelor comerciale cu societăţile canadiene. Însă, valonii au decis în final că aceste concesii nu sunt mulţumitoare pentru a semna acordul CETA.


Eşecul negocierilor cu Valonia privind Acordul Economic şi Comercial UE-Canada, vine la doar câteva ore după ce reprezentanţii europeni şi canadieni au depăşit impasul provocat de respingerea acordului de către România şi Bulgaria. Cele două state est-europene au ameninţat că nu vor accepta acest acord comercial transatlantic, până ce executivul canadian nu dă asigurări scrise cu privire la liberalizarea regimului de vize pentru ceţăţenii români şi bulgari.


În acest sens, eşecul negocierilor ameninţă ridicarea vizelor pentru românii şi bulgarii care călătoresc începând cu 1 decembrie 2017 în Canada.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22