Netanyahu în Congresul SUA: un discurs cu potențial distrugător

George Vișan | 03.03.2015

Pe aceeași temă

Pe 3 martie, premierul israelian Beniamin Ne­ta­nyahu va susține un discurs în fața Con­gre­sului american la invitația președintelui Ca­me­rei Reprezentanților John Beohner. Netanyahu nu se adresează pentru pri­ma dată Congresului SUA, a mai făcut acest lucru în 2011, când a fost aplaudat la scenă deschisă de majoritatea re­publicană.

 

În 2015 circumstanțele sunt radical diferite. Congresul, do­minat de republicani după ale­gerile parțiale de anul tre­cut, a decis fără a se con­sul­ta cu Executivul, lucru fără pre­cedent în politica americană, să-l invite pe premierul israelian pentru a susține un dis­curs critic la adresa Administrației Obama.

 

Cum s-a ajuns în situația aceasta? Clivajele po­litice americane s-au acutizat atât de mult în ultimii ani, încât opoziția este pregătită nu numai să critice și să atace politicile actualei Ad­ministrații de la Washington, ci să și o sfi­de­ze și să o umilească public. În momentul de față, scena politică americană este frac­turată de trei clivaje: Obama vs. republicani, fac­țiunea Tea Party vs. republicanii moderați și, desigur, clivajul tradițional dintre conservatori și pro­gre­siști. Acestea afectează ab­so­lut toate temele majore de pe agenda publică: asigurările de sănătate, economia, edu­cația, apărarea și politica ex­ternă. Ele creează blocaje le­gislative, lansează dezbateri vi­triolice și împiedică for­ma­rea consensului necesar avan­sării vreunei agende. Simp­to­matic pentru aceste clivaje sunt soluțiile care pun sub semnul întrebării chiar buna gu­ver­nare, precum „sechestrul“ bu­ge­tu­lui apărării sau stoparea finanțării guvernului din 2013.

 

Politica externă a devenit un câmp de bătălie partizan și ideologizat unde definirea in­te­re­sului național se face din ce în ce mai dificil. Dosarul nuclear iranian nu face excepție. Re­publicanii ar dori un regim de sancțiuni mai dur, limitări stricte asupra activităților nu­cleare iraniene, precum și posibilitatea uti­li­zării forței, dacă Iranul dezvoltă arme nu­clea­re. De cealaltă parte, președintele și echipa de negociatori cred că sunt aproape să ajun­gă la o înțelegere cu Iranul. Casa Albă a aver­tizat că un nou val de sancțiuni ar scădea șan­sele unui acord, iar președintele a ame­nin­țat că își va utiliza dreptul de veto, în cazul în care un asemenea pachet legislativ este votat de Congres.

 

În această dinamică internă complicată a fost in­serat Israelul. În optica sa, Teheranul nu ar tre­bui să dețină tehnologia care să-i permită îm­bogățirea uraniului, deoarece ar putea-o fo­lo­si în scopuri militare, și arată cu degetul spre arsenalul de rachete balistice pe care Ira­nul îl dezvoltă. O înțelegere între SUA și Iran în urma căruia Teheranului îi este per­mi­să îm­bo­gă­țirea limitată a uraniului este con­siderată de guvernul de la Tel Aviv drept inac­cep­ta­bi­lă.

 

Diferendul politic dintre Israel și SUA este du­blat și de lipsa reciprocă de încredere între pre­mierul Netanyahu și președintele Obama. Este de notorietate schimbul de replici candid din 2011 dintre președintele de atunci al Fran­ței, Nicolas Sarkozy, și președintele Obama, când primul îl acuza pe Netanyahu că ar fi un mincions, iar cel din urmă îi dădea dreptate, spunând că trebuie să se confrunte cu lipsa de sinceritate a premierului israelian aproape zilnic. De cealaltă parte, Netanyahu este con­vins că Obama este un președinte slab, iar po­litica sa externă – o amenințare pentru in­te­re­sele israeliene. O opinie împărtășită și de re­publicani. Acesta este principalul motiv pen­tru care premierul israelian a și fost invitat în fața Congresului: să ofere o condamnare din par­tea unui aliat tradițional. Pentru repu­bli­cani, Netanyahu simbolizează tipul de leader­ship care nu se regăsește la Casa Albă: in­tran­sigent, patriot, curajos și lipsit de ezitări.

 

Însă tot acest demers politic este unul eronat, iar faptul că premierul israelian a acceptat in­vitația republicanilor riscă să pericliteze re­la­ția bilaterală. Este o decizie politică lipsită de înțelepciune. După discursul de marți, Israelul riscă să fie privit nu ca un aliat, ci ca o ches­tiu­ne partizană. Decizia de a folosi un lider străin pentru a condamna politica externă a pre­ședintelui american este un afront fără pre­cedent ce riscă să fractureze ireparabil re­lațiile bilaterale. O „alianță“ politică între re­pu­blicani și Netanyahu pentru compromiterea negocierilor privind dosarul nuclear iranian ar fi un eveniment de o gravitate excepțională, ca­­re ar însemna practic sfârșitul relației bi­la­terale dintre Israel și SUA așa cum o cu­noaș­tem.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22