Pe aceeași temă
"Președintele Trump a intrat pentru totdeauna în istoria capitalei noastre. Numele lui va fi afișat cu mândrie alături de alte nume din istoria glorioasă a orașului nostru", a declarat el în cursul unui eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe israelian, confotm AFP, citată de Agerpres.
Amintim că Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc orașul Ierusalim drept capitală a statului Israel, anunț care marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu, relatează agențiile internaționale de presă.
Benjamin Netanyahu a afirmat de asemenea că Israelul este în contact cu mai multe țări care intenționează să urmeze exemplul președintelui american de a muta ambasada SUA la Ierusalim și de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului, menționează DPA.
"Suntem deja în contact cu alte țări care vor recunoaște la rândul lor (Ierusalimul drept capitală a Israelului — n.r.) și nu am nicio îndoială că, de îndată ce ambasada americană se va muta la Ierusalim, și chiar înainte de asta, multe ambasade se vor muta la Ierusalim", a spus Netanyahu în același discurs.
Orice acord de pace cu palestinienii trebuie să includă Ierusalimul drept capitală a Israelului, a declarat încă de miercuri Benjamin Netanyahu, după ce președintele american Donald Trump a anunțat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului.
Rusia își exprimă îngrijorarea după decizia lui Donald Trump privid Ierusalimul
Rusia a declarat joi că este 'foarte îngrijorată' în urma deciziei președintelui american Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și a cerut tuturor părților implicate în conflictul israeliano-palestinian să dea dovadă de 'reținere' și să apeleze la dialog, relatează AFP.
'Moscova este foarte îngrijorată de decizia anunțată la Washington', a afirmat Ministerul de Externe rus într-un comunicat, adăugând că se teme de consecințe grave pentru întreaga regiune.
'O soluționare corectă și sigură a conflictului israeliano-palestinian trebuie realizată pe o bază juridică internațională, ținând seama de rezoluțiile Consiliului de Securitate și ale Adunării Generale a ONU, care prevăd soluționarea tuturor aspectelor legate de statutul final al teritoriilor palestiniene, inclusiv problema delicată a Ierusalimului, în cadrul negocierilor directe israeliano-palestiniene', a mai spus ministerul rus.
'Facem apel la toate părțile implicate să dea dovadă de reținere și să renunțe la acțiuni necontrolate', a adăugat ministerul rus, cerând totodată discutarea chestiunii 'accesului liber al tuturor credincioșilor la locurile sfinte ale Ierusalimului'.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a declarat de asemenea 'îngrijorat' de urmările anunțului președintelui american. 'Noi credem că această decizie nu contribuie cu nimic la progresul reglementării situației în Orientul Mijlociu, ci, dimpotrivă, conduce așa cum vedem la diviziuni în cadrul comunității internaționale', le-a spus el jurnaliștilor.
Rusia, membru al Consiliului de Securitate al ONU și al Cvartetului pentru Orientul Apropiat, susține o 'existență sigură și pașnică a Israelului în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional, precum și realizarea speranțelor poporului palestinian prin crearea unui stat independent propriu', a mai spus Ministerul de Externe rus.