Pe aceeași temă
Încă o victorie a tinerilor născuți după 1989 împotriva liderilor cu apucături autoritariste. De astă dată, în Ungaria. Un tânăr avocat, Andras Fekete-Gyor, l-a obligat pe Orban să retragă candidatura Ungariei în organizarea Jocurilor Olimpice din 2024 - obiectiv cu valoare de simbol pentru Orban. Fekete Gyor și mișcarea sa, Momentum, au reușit să strângă în nici o lună aproape un sfert de milion de semnături pentru organizarea unui referendum privind oportunitatea organizării JO de către Ungaria. Orban a retras candidatura fără să mai aștepte organizarea referendumului. Fekete Gyor, născut în 1989, anul Revoluției anticomuniste, spune că revoluția anticomunistă nu s-a încheiat în Ungaria câtă vreme ea e o condusă de un lider cu apucături autoritariste.
Anuntul surprinzator vine dupa succesul urias al unei noi miscari civile, Momentum, formata din tineri (foto - Reuters), care a strans un sfert de milion de semnaturi intr-o luna impotriva organizarii JO, transmite Reuters.
Momentum (foto Reuters)
Momentum, organizatie a societatii civile, e condusa de avocatul Andras Fekete-Gyor (foto - 24.hu), nascut in 1989, anul in care Ungaria a scapat de comunism. Liderul miscarii spune ca revolutia anti-comunista nu s-a incheiat, pentru ca Ungaria e condusa de Viktor Orban, un lider cu instincte autoritare.
Andras Fekete-Gyor (foto 24.hu)
Momentum a colectat 226.000 de semnaturi pentru organizarea unui referendum in Budapesta, referendum in care locuitorii sa spuna daca sunt de acord sau nu cu organizarea Jocurilor Olimpice - un proiect extrem de costisitor, care ar fi putut secatui bugetul capitalei maghiare. Momentum a sesizat perfect ca obictivul simbolic al lui Orban si FIDESC nu este impartasit de cetatenii de rand si a lansat o campanie-fulger, care a speriat practic paartidul de guvernamant, scrie Reuters.
Liderul Momentum a declarat aseara ca Orban si FIDESZ au dat dovada de "lasitate" cand au retras candidatura Budapestei, fara a astepta rezultatul referendumului.
Reuters mai scrie ca, desi Momentum nu e inregistrat ca partid politic, succesul din aceasta campanie si faptul ca e formata din tineri fara pete si fara controverse ar putea transforma miscarea civila intr-o forta politica de temut atat pentru liderul autoritar Viktor Orban, cat si pentru opozita politica, extrem de slaba in acest moment.
De la venirea la putere in 2010, Orban a reusit practic sa captureze statul maghiar, conducand cu mana de fier institutiile, pe care le-a subordonat intereselor de partid. El foloseste o ideologie anti-europeana si anti-occidentala tot mai pronuntata, fiind in paralel un aliat al Rusiei.