Noi bombardamente în apropiere de centrala nucleară Zaporojia. Rușii si ucrainenii se acuză reciproc

L. G. | 16.08.2022

Ucraina a cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei şi a subliniat consecinţele unei catastrofe la cea mai mare centrală nucleară din Europa, în apropierea căreia se duc lupte grele, potrivit Reuters.

Pe aceeași temă

Lumea riscă un dezastru dacă luptele nu se opresc. Oficiali ucraineni şi ruşi au făcut schimb de acuzaţii cu privire la cine este responsabil pentru atacurile din apropierea centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe soldaţii ruşi că, dacă vor ataca locul din oraşul Enerhodar, acum controlat de ruşi, sau îl vor folosi ca bază pentru artilerie, atunci vor deveni o „ţintă specială”.

„Dacă prin acţiunile Rusiei se produce o catastrofă, consecinţele ar putea să-i lovească pe cei care pentru moment tac”, a spus el într-un discurs târziu, luni seara, cerând noi sancţiuni asupra sectorului nuclear al Rusiei.

„Dacă acum lumea nu dă dovadă de putere şi hotărâre pentru a apăra o centrală nucleară, va însemna că lumea a pierdut. Cedează şantajului nuclear. Şi acesta poate fi un precedent pe care îl vor vedea alţi terorişti. Mai există o şansă de a preveni această înfrângere”, a precizat preşedintele ucrainean.

„Trebuie să trecem de la discuţii şi apeluri la noi sancţiuni dure împotriva Rusiei, împotriva Rosatom şi a întregii industriei nucleare a statului terorist. Toate trupele ruse trebuie retrase imediat din fabrică şi din zonele învecinate fără nicio condiţie”, a cerut Zelenski.

Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia la Enerhodar, a declarat luni că 25 de proiectile trase de obuzierele M777 livrate de SUA au vizat ținte din apropierea centralei nucleare și din zonele rezidențiale într-un interval de două ore.

Dar, potrivit şefului administraţiei districtului Nikopol, care se află peste râu de Enerhodar şi se află încă sub control ucrainean, forţele ruse au fost cele care au efectuat bombardamentele pentru a încerca să facă să pară că Ucraina atacă in apropiere de centrala.

„Ruşii cred că pot forţa lumea să respecte condiţiile lor prin bombardarea centralei Zaporojie”, a scris Andriy Yermak, şeful cancelariei președintelui Zelenski, pe Twitter.

Organizaţia Naţiunilor Unite afirmă că are capacitatea de logistică şi securitate pentru a sprijini o vizită a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), dacă atât Rusia, cât şi Ucraina sunt de acord.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vorbit la telefon cu Guterres despre condiţiile pentru funcţionarea în siguranţă a centralei, a anunţat luni ministerul.

„În strânsă cooperare cu agenţia şi conducerea acesteia, vom face tot ce este necesar pentru ca specialiştii AIEA să fie la staţie şi să ofere o evaluare veridică a acţiunilor distructive ale părţii ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova.

Rușii transmit că este „periculos” ca agenţia nucleară a ONU să treacă prin Kiev pentru a inspecta Zaporojie

Problema care se pune este pe unde va veni delegația Națiunilor Unite la Zaporojie, în sudul Ucrainei și foarte aproape de linia frontului. Prin Crimeea, teritoriu ocupat de Rusia, este inacceptabil pentru Ucraina. Iar ONU nu vrea să de impresia că ar fi de acord cu situația actuală.

De cealaltă parte, Moscova spune că ar fi foarte riscant să vină de la Kiev, neputând să le asigure securitatea diplomaților și experților ONU, mai ales ă vor trebui să traverseze linia frontului.

„Imaginaţi-vă ce înseamnă să se treacă prin Kiev, înseamnă să se ajungă la centrala nucleară prin linia întâi”, a spus jurnaliştilor, conform RIA, Igor Vişnevetski, directorul adjunct al Departamentul de proliferare nucleară şi control al armelor din ministerul rus de externe”. Acesta este un risc uriaş având în vedere că forţele armate ale Ucrainei nu sunt toate formate în acelaşi mod”.

Conform agenţiei de presă Tass, Igor Vişnevetski a mai declarat că o astfel de misiune nu are mandat pentru a aborda „demilitarizarea” centralei nucleare Zaporojie, aşa cum cere Kievul, deoarece se poate ocupa doar de „îndeplinirea garanţiilor AIEA”.

Ucraina, unde Parlamentul a prelungit luni legea marţială cu încă trei luni, a declarat de săptămâni întregi că plănuieşte o contraofensivă pentru a recuceri Zaporojie şi provincia vecină Herson, cea mai mare parte a teritoriului pe care Rusia l-a ocupat după invazia sa din 24 februarie şi pe care încă îl deţine.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22