Noi proteste la Chişinău.Centrul oraşului, blocat. Protestatarii refuză dialogul cu Parlamentul

Iulian Popescu | 20.01.2016

Proteste violente au avut loc la Chişinău, ieri, în urma investirii în funcţie a noului Guvern condus de Pavel Filip. Demonstranții sunt nemulțumiți că s-a format un nou guvern în loc să se organizeze alegeri anticipate.

Pe aceeași temă

 

Noul Guvernul condus de Pavel Filip (PD) a fost votat ieri de Parlament şi a depus jurământul în miez de noapte. Protestul care a avut loc în faţa Parlamentului a fost organizat de pro-ruşii Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor, şi Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, dar şi de Platforma Demnitate si Adevar. Grupul de iniţiativă condus de Maia Sandu susţine de asemenea protestele. Scopul acestora pare să fie declanşarea alegerilor anticipate.

 

UPDATE 20.00: Preşedintele Republicii Moldova, Nicoale Timofti, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care anunță că a avut o convorbire telefonică cu președintele Klaus Iohannis, care l-a invitat să facă o vizită oficială la București, în perioada următoare.

 

UPDATE 19.30: Protestele de joi de la Chișinău s-au încheiat, dar vor fi reluate vineri dimineața.

 

 

UPDATE: Peste 5 mii de oameni protesteaza in Piata Marii Adunari Nationale si in scuarul din fata Parlamentului, impotriva noului Guvern, potrivit Radio Chisinau.

 

UPDATE Președintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu i-a invitat pe liderii protestatarilor la dialog, începând cu ora 15.00. Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi dar și președintele Platformei DA, Andrei Năstase, l-au sunat din mijlocul protestatarilor pe Candu și au declarat că refuză dialogul cu acesta, anunţă Agora.md.

 

UPDATE Vlad Turcanu, purtatorul de cuvant si consilierul pe probleme de comunicare al presedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a anuntat astăzi că demisionează din functie. Motivul demisie pare să constea în faptul că Turcanu a anuntat la cateva posturi de televiziune ca ceremonia de investire a noului Guvern ar urma sa aiba loc joi, insa ulterior s-a luat hotararea ca noul Executiv sa fie investit miercuri la ora 23:00, fara ca purtatorul de cuvant  al Presedintiei sa fie informat, scrie Agora.md.

 

UPDATE Protestatarii s-au adunat din nou în centrul oraşului pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de noul Guvern şi pentru a cere alegeri anticipate. Bulevardul Ștefan cel Mare a fost blocat de protestatarii Platformei DA și de cei adunați în Scuarul Parlamentului. (conform Agora.md)

 

UPDATE Igor Dodon, liderul PSRM, va depune astăzi o sesizare la Curtea Constituţională cu privire la contestarea procedurii de învestire a Guvernului şi Decretului preşedintelui de numire a Guvernului Filip. (conform Agora.md)

 

UPDATE Ministrul interimar de Interne, Oleg Balan, pentru Europa Liberă: „La moment clădirea Parlamentului este securizată sută la sută. Protestatarii, care au pătruns prin ușa din spate a Parlamentului, prin deteriorarea ușii, forțarea cu răngi metalice, au fost evacuați din acea scară. Distrugeri în Parlament nu avem decât minimum, ușa de la intrare, care a fost forțată cu o rangă metalică. La moment întreg Parlamentul este luat sub controlul polițiștilor. Cu regret, avem opt polițiști care sunt răniți, avem o fractură de mână. Cinci protestatari au fost văzuți cu sânge."

 

UPDATE: Igor Dodon și Renato Usatîi au declarat ca nu conteaza ca noul premier a depus jurământul şi că "mâine la ora 10:00 ne adunăm aici în piață și mergem până la capăt".

 

Ambasadele de la Chişinău îndeamnă la calm

 

„Statele Unite îndeamnă protestatarii și poliția din Chișinău să păstreze calmul și să fie rezervați. Noi chemăm toate părțile să se abțină de la acțiuni care ar încuraja sau provoca violență”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ambasada SUA.

 

Misiunea diplomatică îndeamnă "autoritățile să se întâlnească imediat cu protestatarii și să abordeze îngrijorările lor într-un mod deschis și transparent", se mai spune în comunicat.

 

Delegația UE în republica Moldova îndeamnă la calm și reținere

 

„În urma votului de astăzi pentru un nou guvern în Parlamentul Republicii Moldova și a demonstrațiilor care au decurs de la acest eveniment, Uniunea Europeană îndeamnă la calm și reținere din partea tuturor.

Încurajăm toate părțile interesate din țară să se angajeze într-un dialog pentru a găsi, împreună, o cale de urmat pentru Republica Moldova. Înaltul Reprezentant, vicepreședintele Federica Mogherini, este în strâns contact cu Delegația UE la Chișinău și urmărește îndeaproape situația”, se precizează în mesaj.

 

Ambasada României urmărește cu atenție evoluțiile de la Chișinău

 

Într-un comunicat de presă al instituției se precizează că Ministerul Afacerilor Externe al României urmărește cu atenție evoluțiile de la Chișinău.

„Îndemnăm la calm și facem apel la toți actorii politici din Republica Moldova să acționeze cu toată răspunderea pentru desfășurarea procesului democratic de învestire în funcție a Guvernului Pavel Filip, Guvern care a obținut votul de încredere al Parlamentului legitim de la Chișinău.

Doar în felul acesta parcursul democratic, stabilitatea și obiectivele proeuropene ale Republicii Moldova pot fi urmărite și îndeplinite fără sincope, spre beneficiul tuturor cetățenilor țării”, se arată în comunicat.

 

Parlamentul luat cu asalt după votarea noului guvern al Republicii Moldova

 

Învestirea în funcție a Guvernului condus de Pavel Filip a provocat manifestații de stradă la Chișinău.

 

Aproximativ 2.000 de persoane, majoritatea lor fiind filoruși, s-au adunat în fața clădirii Parlamentului, nemulțumiți de formarea noului Guvern.

 

Protestatarii au fost revoltați și de modul în care s-a desfășurat ședința Parlamentului, și au cerut anticipate.

 

“Anularea votului”, “Hoții” si “Jos Iuda”, au strigat manifestanții.

 

Pe seară, aceștia au reușit să spargă cordoanele de ordine și să pătrundă în sediul legislativului, în încercarea de a-I găsi pe membrii noului guvern.

 

Mai mulți deputați au fost scoși din clădire de polițiști (printr-un tunel necunoscut mulțumimii sau deghizați în polițiști, potrivit unor relatări din presa locală), iar jurnaliștii au fost blocați într-o încăpere de la ultimul etaj.

 

După ce au reușit să ajungă la etajul doi al Parlamentului, manifestanții au fost scoși de către forțele de ordine care au fost suplimentate cu încă câteva sute de polițiști trimiși urgent după asaltul asupra clădirii.

Șase persoane au fost rănite în timpul altercațiilor.

 

Noul Guvern a fost susținut de 57 dintre cei 68 de deputați prezenți la ședintă, potrivit Moldpres. Votul a vizat programul de activitate și lista Cabinetului de miniștri.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22