Norvegia consideră că exploziile conductelor Nord Stream 1 și 2 sunt urmarea unor acte de sabotaj

L. G. | 28.09.2022

Norvegia se alătură Danemarcei și Suediei considerând că avariile produse la conductele de gaze rusești din Marea Baltică sunt urmarea unor acțiuni deliberate efectuate de autori necunoscuți.

Pe aceeași temă

Ministrul norvegian al Petrolului Terje Aasland spune că primele informaţii despre scurgerile de gaze de la coductele Nord Stream „indică acte de sabotaj”.

„Pe baza informaţiilor pe care le-am văzut până acum, multe indică acte de sabotaj", a declarat marţi Aasland reporterilor, referindu-se la cele trei spărturi din conductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, în apropiere de insula daneză Bornholm din Marea Baltică.

El nu a oferit informaţii suplimentare în acest sens, comentariile sale fiind publicate pe site-ul guvernului norvegian.

Aasland a adăugat că guvernul norvegian a decis să sporească gradul de pregătire pentru situaţii de urgenţă în ceea ce priveşte infrastructura, instalaţiile onshore şi offshore de pe platoul continental norvegian.

„A existat un contact strâns între guvernul norvegian, poliţia, forţele armate norvegiene şi operatorii de pe platoul continental norvegian. Pe această bază, guvernul a decis să adopte măsuri pentru a spori gradul de pregătire pentru situaţii de urgenţă în legătură cu infrastructura, instalaţiile onshore şi offshore de pe platoul continental norvegian. O parte din context sunt rapoartele privind creşterea activităţii dronelor. O investigaţie este în curs de desfăşurare”, a declarat el.

La rândul său, ministrul danez de Externe, Jeppe Kofod, a afirmat că ”acestea sunt ore critice", după ce a discutat cu omologul său suedez Ann Linde despre scurgerile de gaz din Marea Baltică, în apropierea celor două ţări.

„Acestea sunt ore critice - solicită o strânsă cooperare internaţională. Facem tot ce putem pentru a aduna informaţii şi a evalua situaţia", a scris marţi Kofod pe Twitter.

Linde a declarat că este „esenţial să se coordoneze îndeaproape şi să se gestioneze situaţia".

Guvernul şi agenţiile suedeze "monitorizează îndeaproape evoluţiile", a scris ea pe Twitter.

În plus, premierul suedez Magdalena Andersson a afirmat, marţi, că scurgerile de gaze din gazoductul Nord Stream în Marea Baltică sunt „probabil o acţiune deliberată", dar "nu un atac împotriva Suediei".

De asemenea, premierul a dat asigurări că forţele de apărare ale Suediei sunt pregătite să se adapteze la situaţie.

Din cauza războiului din Ucraina, gazoductele Nord Stream care leagă Rusia de Germania sub Marea Baltică au fost ambele afectate de scurgeri spectaculoase, misterioase, precedate de explozii subacvatice care au condus la suspiciuni de sabotaj.

Scurgeri de gaze naturale - neexplicate în acest stadiu - au fost descoperite de către autorităţile daneze şi suedeze atîât la Gazoductul Nord Stream 1, oprit de la începutul lui septembrie, cât şi la Nord Stream 2, care nu a fost dat niciodată în folosinţă, deoarece nu a primit autorizaţie din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia.

Exploziile submarine înregistrate înainte să înceapă să se scurgă gaze naturale din ele sunt „foarte probabil cauzate de detonări”, potrivit Institutului suedez de Seismologie.

CITEȘTE ȘI Nord Stream 1 și 2 au suferit avarii grave în urma unor explozii, probabil un sabotaj

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22