Nostalgia otomană: Justiția lui Erdogan dă undă verde pentru transformarea Sfintei Sofia în moschee

Laurentiu Gheorghe | 10.07.2020

Cea mai înaltă instanță administrativă din Turcia permite transformarea Sfintei Sofia în moschee după ce vineri a revocat statutul de muzeu al acesteia, anunță presa din Turcia citată de AFP.

Pe aceeași temă

UPDATE: Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a semnat vineri decretul prin care Sfânta Sofia este oficial transformată în moschee. „S-a hotărât ca Sfânta Sofia să fie plasată în administrarea Diyanet (Autoritatea pentru culte) şi va fi redeschisă rugăciunilor”, a anunţat Erdogan într-un comunicat publicat pe Twitter.

Consiliul de Stat turc a acceptat cererea mai multor organizații de a anula o decizie a guvernului din 1934 care acorda clădirii din Istanbul statutul de muzeu, potrivit agenției de stat Anadolu.

Operă arhitecturală majoră construită în secolul al VI-lea de bizantini, care își încoronau aici împărații, Sfânta Sofia face parte din patrimoniul mondial al UNESCO și este una dintre principalele atracții turistice din Istanbul.

Transformată în moschee după cucerirea Constantinopolului de otomani, în 1453, a fost transformată în muzeu în 1934 de liderul tinerei republici turce, Mustafa Kemal Ataturk.

Odată cu creșterea influenței islamice, statutul său a devenit însă în mod regulat subiect de polemici: din 2005, mai multe asociații au sesizat în repetate rânduri justiția pentru a cere revenirea la statutul de moschee.

Erdogan, un nostalgic al Imperiului otoman și care încearcă în prezent să-și apropie și mai mult electoratul fundamentalist, pe fondul crizei economice provocate de coronavirus, s-a declarat în mai multe rânduri pentru revenirea la statutul de moschee.

Anul trecut, președintele turc a calificat transformarea Sfintei Sofia în muzeu drept o „greșeală foarte mare”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22