Pe aceeași temă
Comportamentul nuclear al Phenianului rămâne o combinaţie între teama tradiţională de o invazie externă şi elemente care ţin de succesiunea dinastică de anul trecut.
Într-un scenariu ce a devenit rutină din 2006 până astăzi, Coreea de Nord a mai testat o armă atomică. Înaintea testului, Phenianul a făcut mai multe declarații acide împotriva vecinului din sud și a Statelor Unite, iar autoritățile comuniste au instituit starea de urgență. La scurt timp, Statele Unite și Coreea de Sud au anunțat că au detectat pregătiri pentru un posibil test nuclear. La 12 februarie, chiar în ajunul discursului privind starea națiunii al președintelui Barack Obama, inevitabilul s-a produs – Coreea de Nord a detonat un nou dispozitiv nuclear.
Temerile Phenianului
Care este sursa acestui comportament? Să nu uităm, Coreea de Nord este un stat comunist, cu un regim politic totalitar și stalinist, unul dintre cele mai sărace state din lume și în care frecvent populația suferă de foamete. Este, de asemenea, ultimul combatant al Războiului Rece. Dacă cineva se opune regimului este executat și toată familia este trimisă în lagăr. Acest comportament aparent irațional ascunde o logică politică cât se poate de rațională, orientată spre asigurarea securității statului și a supraviețuirii regimului. Una dintre explicațiile acestei politici de înarmare nucleară este uşor de intuit– Phenianului îi este frică.
Rolul Chinei |
---|
Experţii spun că singurul stat care pare că are capacitatea de a influența decisiv Coreea de Nord este un membru al Consiliului de Securitate - China. Beijingul și-a arătat iritarea față de ultimul test nuclear, dar continuă să rămână un susţinător cheie al Phenianului, în ciuda sancţiunilor ONU. Practic, 90% din importurile de energie provin din China. Mai mult, în 2008, Beijingul furniza aproximativ 75% din valoarea comerţului extern al Phenianului. |
Coreea de Nord se teme de vecinul din sudul peninsulei coreene, care este prosper, a dezvoltat un regim democratic funcțional și posedă una dintre cele mai sofisticate, competente și motivate forțe armate din Asia. Cum războiul din Coreea din 1950-1953 nu s-a terminat – a fost încheiat doar un armistițiu –, riscul reizbucnirii conflictului persistă, iar Coreea de Nord nu este capabilă să facă față din punct de vedere convențional forțelor din sud. Phenianul se teme de SUA, pe care le acuză în propaganda oficială de toate relele posibile. Conducătorii nord-coreeni au observat puterea americană în acțiune după terminarea Războiului Rece și au ajuns la concluzia că singurul mod prin care pot evita soarta lui Saddam Hussein sau a lui Gaddafi este să dezvolte o armă nucleară. După includerea pe celebra „Axă a răului“ de George W. Bush și invadarea Irakului în 2003, programul nuclear a fost accelerat, mesajul transmis de SUA devenind cât se poate de clar în imaginarul liderilor nord-coreeni: sunteţi următorii pe listă. În această logică, arma nucleară este doar o poliţă de asigurare pentru a-i ţine pe americani la distanţă.
O strategie de extorcare
O a doua explicație pentru comportamentul nuclear ține de supraviețuirea şi perpetuarea regimului comunist. De fapt, dimensiunea nucleară, cuplată cu ocazionalele mişcări de forţă împotriva Sudului sunt versiunile unui capital de şantaj utilizat în mod repetat pentru a obţine un maximum de beneficii pentru regimul nord-coreean. În cele din urmă, obiectivul este consolidarea poziţiei de negociere pentru a extrage un maximum de concesii. Arsenalul nuclear devine astfel fundamentul unei vaste operațiuni de extorcare a vecinului din sud și a comunității internaționale. Cum economia regimului de la Phenian cu greu poate asigura traiul zilnic al locuitorilor acestui stat, Coreea de Nord obține „subsidii“ care îi permit supraviețuirea fie din Coreea de Sud, prin intermediul ajutoarelor umanitare, fie din partea comunității internaționale. În ciuda puterii sale militare, Sudul nu este dispus să riște un conflict cu imprevizibilul regim din nord. Costurile unui război ar putea fi prohibitive din punct de vedere economic – armata nord-coreeană ar fi distrusă, dar Seulul ar fi o ruină fumegândă, fiind ținta rachetelor balistice nord-coreene de toate tipurile, bursele asiatice s-ar afla în cădere liberă, iar Coreea de Sud ar fi responsabilă pentru reconstrucția și reintegrarea vecinului din nord. Costurile reunificării celor două Corei ar fi uriaşe. Mai mult, schimbarea echilibrului de putere în regiune ar face China tot mai imprevizibilă. Toate aceste vulnerabilităţi sunt exploatate abil, Phenianul fiind dispus să meargă uneori până pe marginea prăpastiei (practicând o politică de brinkmanship).
Strategie de PR? |
---|
În mod tradiţional, dezvoltarea arsenalului nuclear ţine de o filosofie a descurajării oricărei agresiuni care ar fi putut pune sub semnul întrebării supravieţuirea regimului. Rolul armelor nucleare este mai degrabă unul defensiv, un instrument de PR, atâta vreme cât Phenianul nu se află în pragul unei înfrângeri militare. Toate aceste date par să contureze profilul unui actor raţional, interesat prioritar de conservarea statu-quo-ului politic intern. |
Arsenalul balistic și tehnologia nucleară sunt folosite nu numai ca monedă de schimb în dialogul diplomatic cu Sudul și Occidentul, dar reprezintă și o sursă de venit pentru Coreea de Nord. Cu ajutorul lor se încearcă obținerea de garanții de securitate și şantajarea comunității internaționale pentru a menține regimul din nord la putere. Veniturile regimului sunt „rotunjite“ prin comercializarea tehnologiei din spatele programului nuclear – rachete balistice, planurile tehnice ale acestora, tehnologie nucleară. Alături de rețeaua lui A.Q. Kahn, Coreea de Nord este unul dintre cei mai mari susţinători ai proliferării de pe mapamond. Să nu uităm că reactorul nuclear sirian distrus de israelieni cu câţiva ani în urmă era construit pe tehnologie nord-coreeană.
Un posibil progres tehnologic
Noutatea testului din 12 februarie constă în specificitatea sa. Se pare că ar fi fost utilizat un dispozitiv nuclear pe bază de uraniu, foarte probabil pentru a economisi rezerva relativ mică de plutoniu de care dispune Coreea de Nord. Puterea dispozitivului testat a fost estimată a fi undeva între 6-7 kilotone, dar există opinii care susțin că acesta ar fi avut o putere echivalentă cu 15 kilotone de TNT. Faptul că testul le-a depășit ca putere pe cele anterioare ar putea indica un progres în privința transformării capacității nucleare într-o armă utilizabilă.
Cel de-al treilea test nuclear survine la puțin timp după lansarea în luna decembrie a unui satelit cu ajutorul unei rachete Unha-3, în esența sa o variantă civilă a rachetei intercontinentale Taepodong-2, care ar putea lovi ținte de pe teritoriul Japoniei și al Statelor Unite. Se estimează că dispozitivul nuclear testat săptămâna trecută este un prototip al unui focos nuclear pentru această rachetă. Ipoteza pare să fie confirmată de lucrările de modernizare începute la puțin timp după acest test nuclear la un poligon de încercare a rachetelor balistice. //