Noua doctrină a politicii externe ruse: Occidentul este „amenințarea existențială”

L. G. | 01.04.2023

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că a semnat vineri un decret prin care aprobă conceptul actualizat al politicii externe a Rusiei, relatează Interfax.

Pe aceeași temă

Liderul rus a făcut anunțul în cadrul unei reuniuni cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al Rusiei. Potrivit lui Putin, necesitatea unei corecții serioase a documentelor cheie de planificare strategică, inclusiv a conceptului de politică externă, este cauzată de schimbările fundamentale de pe scena internațională.

  • Moscova „recunoaște un nivel de tensiune internațională fără precedent în ultimul deceniu”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, parafrazând documentul semnat de Putin, potrivit unui comunicat emis vineri de Kremlin.

  • De asemenea, „este recunoscută natura existențială a amenințărilor la adresa securității și dezvoltării țării noastre, reprezentate de acțiunile unor state inamice”.

  • Statele Unite ale Americii sunt numite în mod direct drept principalul inițiator și promotor al liniei antirusești, iar politica generală a Occidentului care vizează slăbirea totală a Rusiei este descrisă drept un război hibrid de un nou tip”, a mai afirmat Lavrov, conform transcriptului publicat de Kremlin.

„Ministerul Afacerilor Externe, în coordonare cu administrația prezidențială, cu personalul Consiliului de Securitate, cu guvernul, cu multe ministere și departamente, a desfășurat o muncă minuțioasă și pe scară largă pentru a-l actualiza și a-l alinia la realitățile geopolitice moderne”, a spus Putin.

Președintele a subliniat că „a fost obținut un document echilibrat, care va sta la baza acțiunilor noastre practice în viitorul mediu și mai îndepărtat”.

El a adăugat că Ministerul Afacerilor Externe ar trebui să joace un rol de coordonare în punerea în aplicare a conceptului, bazându-se în același timp pe sprijinul altor departamente.

De asemenea, Putin a făcut apel la toate departamentele implicate în implementarea politicii externe a Federației Ruse să se concentreze pe crearea condițiilor pentru ca statele neprietenoase să renunțe la politica lor ostilă față de Rusia.

„În termeni practici, le cer tuturor colegilor implicați în implementarea politicii externe comune să acorde o atenție deosebită extinderii legăturilor cu partenerii cu mentalitate constructivă și creării condițiilor pentru ca statele neprietenoase să renunțe la politica lor ostilă față de țara noastră”, a declarat președintele Federației Ruse.

Putin a menționat că „în planificarea pe termen lung a acțiunilor noastre, este important să luăm în considerare plenitudinea factorilor și tendințelor în dezvoltarea relațiilor internaționale”.

În același timp, după cum a subliniat președintele, trebuie „să lucrăm pentru a consolida suveranitatea Rusiei, să creștem rolul țării noastre în rezolvarea problemelor mondiale și în modelarea unei ordini mondiale multipolare mai echitabile”.

Putin a descris conceptul actualizat ca fiind „o bază doctrinară solidă pentru activitatea noastră ulterioară în domeniul afacerilor internaționale”.

La rândul său, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că noul concept de politică externă prevede posibilitatea de a folosi forțele armate pentru a preveni un atac asupra Rusiei și a aliaților săi.

„Conceptul prevede posibilitatea de a lua măsuri simetrice și asimetrice ca răspuns la acțiuni neprietenoase împotriva Rusiei”, a declarat ministrul.

„Se introduce teza privind utilizarea Forțelor Armate pentru a respinge sau a preveni un atac armat împotriva Rusiei și a aliaților săi. Astfel, declarăm fără ambiguitate că vom apăra dreptul poporului rus la existență și dezvoltare liberă”, a adăugat el.

„În special, acesta (conceptul actualizat – n.r.) recunoaște un nivel de tensiune internațională fără precedent în ultimul deceniu. Este recunoscută natura existențială a amenințărilor la adresa securității și dezvoltării țării noastre, reprezentate de acțiunile unor state inamice. Statele Unite ale Americii sunt numite în mod direct drept principalul inițiator și promotor al liniei antirusești, iar politica generală a Occidentului care vizează slăbirea totală a Rusiei este descrisă drept un război hibrid de un nou tip. (…)

Secțiunea regională a Conceptului se concentrează pe interesele strategice ale Rusiei în contextul aprofundării integrării eurasiatice bazate pe statul de uniune al Rusiei și Belarusului, Uniunea Economică Eurasiatică, OTSC și CSI, formarea unui parteneriat eurasiatic extins și consolidarea în continuare a Organizației de Cooperare de la Shanghai și a BRICS.

Politica de deblocare a potențialului parteneriatului strategic cu marii noștri vecini, Republica Populară Chineză, Republica India, țările lumii islamice, precum și cu statele din ASEAN, continentul african, America Latină și Caraibe, se consolidează ca resursă majoră. (…)

Prevederile Conceptului sugerează că demersurile antirusești ale statelor neprietenoase vor fi reprimate în mod consecvent și, dacă este necesar, cu duritate.

Se afirmă clar că nu ne izolăm de țările anglo-saxone și de Europa continentală, nu avem intenții ostile inițiale față de acestea. Cu toate acestea, ele ar trebui să fie conștiente că un angajament pragmatic cu Rusia este posibil doar dacă recunosc inutilitatea unei politici de confruntare și resping această politică în termeni practici. Va depinde de noi să decidem în ce măsură Occidentul va fi pregătit să urmeze aceste recomandări”, a mai afirmat Lavrov, potrivit comunicatului emis de Kremlin.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22