Noua tulpină africană, analizată de OMS. Piețele financiare scad de teama unui nou val al pandemiei

Laurentiu Gheorghe | 26.11.2021

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se reunește vineri pentru a evalua situația epidemiologică ca urmare a identificării noii variante Covid-19 în Africa de Sud.

Pe aceeași temă

Mai mulți cercetători și-au manifestat temerea că această tulpină africană a noului coronavirus ar fi mai agresivă și s-ar transmite mai ușor, relatează The Guardian.

Ședința OMS va stabili dacă varianta B.1.1.529 este „una de interes” sau „una îngrijorătoare”. Varianta coronavirusului care a fost identificată marți a atras atenția inițial pentru că prezintă „un număr extrem de mare de mutații”.

Liderii mai multor state au reacționat deja fiind emise alerte de călătorie și noi restricții pentru cetățenii din regiune, chiar și piețele financiare au reacționat.

Oficialii din India au emis vineri o nouă alertă, impunând monitorizarea și testarea riguroasă a celor care vin din Africa de Sud, Botswana și Hong Kong.

Marea Britanie a anunțat suspendarea temporară a curselor aeriene spre și dinspre Africa de sud, Botswana, Namibia, Zimbabwe, Lesotho și Eswatini începând cu vineri noaptea, în timp ce persoanele care vin din aceste țări sunt obligate să intre în carantină.

Israelul a anunțat că va urma exemplul britanic și le va interzice cetățenilor săi să călătorească în aceste state.

Se știu puține lucruri despre noua variantă, detectată în Africa de Sud, Botswana și Hong Kong, dar oamenii de știință au declarat că aceasta are o combinație neobișnuită de mutații și ar putea fi capabilă să evite răspunsurile imunitare sau să o facă mai transmisibilă.

La ședința de vineri, OMS va decide dacă va acorda variantei B.1.1.529 un nume inspirat de alfabetul grec. Dacă va face acest lucru, cel mai probabil, noua variantă se va numi Niu (a treisprezecea literă din alfabetul grec).

Volatilitate pe piețele financiare

Mișcările vin pe fondul unei îngrijorări deja în creștere privind focarele de COVID-19 care determină restricții de circulație și de activitate în Europa și nu numai.

"Tragi mai întâi și pui întrebări mai târziu când izbucnește o astfel de știre", a declarat Ray Attrill, șeful diviziei Forex la National Australia Bank din Sydney, în timp ce știrea i-a speriat pe traderii de pe piața valutară.

Randul sud-african a scăzut vineri cu peste 1% la minimul ultimului an, iar dolarii australieni și neozeelandezi, sensibili la risc, au coborât la minimul ultimelor trei luni.

Japonia și Australia au anunțat că iau în calcul posibile închideri de granițe ca răspuns la noua variantă.

"Piețele anticipează aici riscul unui nou val global de infecții, dacă vaccinurile sunt ineficiente", a declarat Moh Siong Sim, analist valutar la Bank of Singapore. "Speranțele de redresare ar putea fi spulberate".

Vânzările de acțiuni în Asia au făcut ca acțiunile globale să se îndrepte spre cea mai proastă săptămână de la începutul lunii octombrie. Contractele futures pentru Dow Jones au scăzut cu 1%, în timp ce contractele futures pentru FTSE au scăzut cu 1,9%.

Yenul a crescut cu aproximativ 0,6% la 114,67 pe dolar, iar dolarul australian a scăzut cu 0,6% la 0,7141 dolari. Euro a urcat ușor cu 0,1% la 1,1221 dolari.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22