„Nu ne provocați!” transmite Minskul Ucrainei pe care o acuză că plănuiește să-i atace teritoriul

L. G. | 11.10.2022

Declarațiile Belarusului sunt tot mai agresive la adresa Ucrainei pe care o acuză că pregătește atacuri asupra obiectivelor militare de pe teritoriul său.

Pe aceeași temă

Marți dimineață, într-o nouă escaladare a conflictului, deocamdată la nivel diplomatic și declarativ dintre cele două țări, ambasadorul Ucrainei la Minsk, Ehor Kizim, a fost convocat la sediul Ministerului belarus de Externe unde i s-a înmânat o notă diplomatică de protest față de ceea ce autoritățile din Belarus numesc „planurile autorităților de la Kiev de a ataca în Belarus”, transmite Rador.

Ministrul belarus al Apărării a declarat luni că țara sa nu va intra în război cu statele vecine, aluzie la Ucraina, dacă acestea „nu își doresc și nu vor face pași greșiți” subliniind că Kievul trebuie să se abțină să provoace Minskul.

„Vedem că vecinii noștri ucraineni sunt îngrijorați de posibile acțiuni agresive din partea Forțelor Armate ale Republicii Belarus. Continuă scurgerile de informații despre presupusele pregătiri pentru un atac din partea noastră. Avem un singur răspuns la acest lucru: nu ne provocați, nu intenționăm să ne luptăm cu voi. Nu dorim să purtăm un război nici cu lituanienii, nici cu polonezii și cu atât mai mult cu ucrainenii. Dacă nici voi nu vreți și dacă nu faceți pași greșiți, atunci nu va fi niciun război”, a declarat ministrul Apărării din Belarus.

Khrenin a spus că planurile Minskului sunt defensive și că se va apăra dacă va fi provocat, avertizând că răspunsul va veni imediat.

„În cazul în care vom fi atacați, dacă cel puțin un metru de pământ belarus este supus agresiunii, așa cum a spus comandantul-șef, răspunsul va fi instantaneu și dur. De aceea, vă avertizăm încă o dată împotriva provocărilor: nu vreți un război cu noi, nici noi nu vrem un război", a conchis ministrul belarus al Apărării.

Declarațiile oficialilor de la Minsk împotriva Ucrainei vin după ce președintele Aleksandr Lukașenko a declarat că Belarus și Rusia vor desfășura o forță militară comună ca răspuns la ceea ce el a numit o agravare a tensiunilor la granițele vestice ale țării, a informat luni agenția de știri de stat Belta, citată de Reuters.

Lukașenko a declarat luni că Ucraina pregătește un atac asupra Belarusului și de aceea Minskul va desfășura forțe armate împreună cu trupe rusești fără a preciza locul exact, potrivit AFP.

Președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, este singurul lider din Europa care a sprijinit invadarea Ucrainei de către Rusia.

Armata belarusă are aproximativ 60.000 de soldați. La începutul acestui an, Belarus a desfășurat în zonele de frontieră 6 grupuri tactice de batalioane, totalizând câteva mii de persoane. Duminică, șeful poliției de frontieră din Belarus a acuzat Ucraina de provocări la graniță.

Forțele rusești au folosit Belarusul ca punct de pregătire pentru invazia din 24 februarie a Ucrainei, trimițând trupe și echipamente în nordul Ucrainei de la baze din Belarus.

Ambasadorul UE la Minsk a fost expulzat din țară

Ambasadorul UE la Minsk a părăsit marți Belarus, din cauză că autoritățile nu i-au reînnoit viza și acreditarea, fiind practic expulzat din țară.

Ambasadorul Uniunii Europene în Belarus, Dirk Schuebel, a anunțat că a părăsit capitala belarusă, Minsk. Șeful Reprezentanţei UE de la Minsk și-a părăsit postul, după trei ani de activitate în această ţară, notează Interfax citată de RADOR.

„Autoritățile din Belarus au decis să nu îmi reînnoiască viza și acreditarea pentru încă un an, fiind astfel extrem de dificil să-mi îndeplinesc mandatul” - a scris Schuebel pe pagina sa de pe o reţea de socializare. El a menționat că regretă foarte mult această decizie, fiind dispus să continue să-şi desfăşoare activitatea în Belarus în calitate de ambasador și chiar speră să revină la Minsk, pentru a-şi petrece ultimul an de mandat. Schuebel a remarcat că și-a îndeplinit întotdeauna cu onestitate datoria de ambasador al UE în Belarus și a adus în mod constant poziția Uniunii Europene în atenția autorităților din Belarus. El a scris și despre dorința sa de a reveni în Belarus, „de care m-am îndrăgostit și care are un viitor extraordinar”.

Atribuţiile de ambasador al UE, după plecarea lui Schuebel, vor fi îndeplinite de însărcinatul cu afaceri al UE în Belarus,

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22