Numărul deceselor a ajuns în New York la 731. Trump acuză OMS de partizanat în cazul Chinei

Laurentiu Gheorghe | 07.04.2020

Statul New York a înregistrat marți cel mai mare număr de decese în 24 de ore, respectiv 731, cu peste 130 de mai multe morți comparativ cu o zi înainte, a anunțat guvernatorul Cuomo, relatează Reuters.

Pe aceeași temă

Bilanțul total din New York a ajuns la 5.489, față de 4.758, bilanțul de luni. 656 de persoane au fost spitalizate în total pe 6 aprilie. Numărul deceselor din cauza coronavirusului în Statele Unite a depășit, luni, pragul de 10.000, potrivit unui bilanț Reuters. SUA este a treia țară în lume la numărul deceselor, depășită doar de Italia cu 15.887 și Spania cu 13.055.

După o perioadă de acalmie în declarații, președintele american a lansat marți cele mai dure acuzații de până acum la adresa OMS – Organizația Mondială a Sănătății, spunând despre organizația internațională că a făcut jocurile Chinei în timp ce ia banii SUA și a sugerat că va „privi cu mare atenție” finanțarea pe care o oferă OMS. Această afirmație îi va aduce cu siguranță critici acerbe din partea oponenților săi politici, care îl vor acuza că reduce finanțarea unei instituții vitale pentru sănătatea publică, în timpul unei pandemii mondiale fără precedent.

Deși OMS și-a demonstrat utilitatea distribuind kituri de testare pentru SARS-CoV-19, organizația s-a confruntat cu o mulțime de critici pentru poziția prea blândă adoptată față de China, care a minimalizat inițial pericolul reprezentat de noul coronavirus și a mințit în legătură cu transmiterea de la om la om. Nu trebuie uitat că și Beijingul oferă de asemenea o parte semnificativă din finanțarea OMS.

În același timp, Trump a ținut să sublinieze că a procedat corect, în ciuda reacției nervoase a OMS, atunci când a interzis intrarea în țară a cetățenilor chinezi și, după cum se văd acum din datele evoluției epidemiei în ultimele săptămâni, aceasta a fost poate cea mai bună decizie pe care Administrația sa a luat-o pentru stăvilirea răspândirii coronavirusului.

Donald Trump a fost avertizat încă de la sfârșitul lunii ianuarie de unul dintre consilierii săi de top de la Casa Albă cu privire la faptul că coronavirusul are potențialul de a ucide sute de mii de americani și că va băga economia Statelor Unite ale Americii în vrie, dacă nu sunt luate măsuri imediate, arată o serie de informări, relatează The Guardian.

Informările au fost scrise de consilierul economic al lui Trump, Peter Navarro și au circulat intens via Consiliul Național de Securitate pe la toate agențiile federale și la Casa Albă.

Ele arată că acesta atrăgea semnale de alarma în toată administrația Trump la sfârșitul lunii ianuarie, în timp ce președintele minimaliza la acea vreme amenințarea Covid-19.

Informările, despre a căror existență a fost semnalată de către New York Times și Axios, au fost scrise de Navarro pe 29 ianuarie și pe 23 februarie. Prima informare, scrisă în ziua în care Trump a organizat un grup operativ la Casa Albă, oferea cel mai pesimist scenariu în care virusul ucide peste jumătate de milion de americani.

Potrivit The Times, acesta spunea: „Lipsa unei protecții imunitare sau a existenței unui tratament sau vaccin, va lăsa americanii fără apărare în cazul unei epidemii cu coronavirus pe teren american. Această lipsă a protecției ridică riscul de a evalua într-o pandemie, punând în pericol viețile a milioane de americani”.

A doua informare a mers și mai departe, prezicând că pandemia cu Covid-19, lăsată fără control, ar putea ucide 1,2 milioane de americani și ar putea infecta 100 de milioane.

Nu este pentru prima oară când Trump și echipa sa de la Casa Albă au fost avertizați că virusul are capacitatea de a devasta SUA și că este nevoie să fie confruntat rapid și ferm. Oameni de știință, epidemiologi și experți în medicină de urgență, din SUA și din lume au transmis mesaje clare cu privire la criză.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22