NYT: Serviciile americane consideră că Ucraina este responsabilă de asasinarea Dariei Dughina

L. G. | 06.10.2022

Pentru prima dată de la atentatul cu bombă din august în care a murit fiica ideologului rus, Alexander Dughin, SUA anunță că au informații credibile că guvernul de la Kiev se află în spatele acestui atac.

Pe aceeași temă

Potrivit New York Times, care citează surse oficiale de la Washington, structuri guvernamentale ucrainene au autorizat atentatul cu mașină capcană din apropierea Moscovei, soldat cu moartea Dariei Dughina, fiica filosofului Aleksander Dughin, ideologul Kremlinului. Oficialii citați subliniază că Statele Unite nu au participat în niciun fel la atac, nici prin furnizarea de informații nici prin oferirea de asistență. De asemenea, serviciile secrete americane susțin că nu au știut de operațiune și că dacă ar fi aflat din timp și ar fi fost consultați s-ar fi opus categoric unei acțiuni care nu ajută cu nimic acțiunile militare de pe front.

Ulterior, oficialii americani le-au transmis direct celor ucraineni opoziția lor față de asasinat. Informațiile respective ar fi fost distribuite în interiorul guvernului american abia săptămâna trecută. Ucraina a negat vehement că a organizat asasinatul imediat după producerea acestuia, iar înalții oficiali din guvernul de la Kiev au continuat să nege chiar și după ce au fost chestionați de oficialii americani.

Rusia nu a ripostat în mod specific la acest asasinat, dar Statele Unite se tem că astfel de atacuri, cu o mare valoare simbolică dar care au impact neglijabil pe câmpul de luptă, pot provoca Moscova să lanseze propriile atentate asupra oficialilor ucraineni de rang înalt.

Oficialii americani sunt nemulţumiţi de lipsa de transparenţă a Ucrainei când se planifică astfel de acţiuni, mai ales când sunt comise pe teritoriul Rusiei.

De remarcat că informațiile „scurse” de către serviciile americane în presă vin la foarte scurt timp după sabotarea conductelor Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică, scoase din funcțiune de puternice explozii, bănuite a fi urmarea unor acțiuni planificate la nivel statal. În acest caz, Rusia și SUA s-au acuzat reciproc de executarea actului de sabotaj.

Daria Dughina, în vârstă de 29 de ani, a fost asasinată în august, într-o explozie care a vizat maşina sa, la periferia Moscovei. Autorităţile ruse, confirmate acum și de serviciile americane, cred că ţinta atacului a fost tatăl Dariei, filosoful Aleksandr Dughin, considerat ideologul Kremlinului.

Deși cantitatea limitată de informații provenite din sfera serviciilor SUA nu clarifică în ce măsură concluziile la care a ajuns FSB (Serviciul secret de informații al Rusiei) sunt exacte, oficialii americani împărtășesc sentimentul că serviciile secrete ucrainene l-au vizat pe Alexander Dughin, însă în ultimul moment, la plecarea de la festivalul organizat în apropierea Moscovei cei doi au decis să plece în mașini diferite, conform relatării unui violonist rus, martor la eveniment.

Kremlinul a transmis imediat că atentatul soldat cu moartea Dariei Dughina a fost planificat şi comis de serviciile secrete ucrainene. „Crima a fost planificată şi comisă de serviciile secrete ucrainene”, a comunicat Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia.

Încă din primele momente a apărut vestea morții fiicei lui Dughin, oficialii ucraineni au dezavuat cu fermitate acuzațiile de implicare în atacul de lângă Moscova. Consilierul lui Volodimir Zelenski, Mikhailo Podolyak a declarat că „Ucraina, desigur, nu are nimic de-a face cu explozia de ieri.”

Cu doar câteva zile înainte ca această nouă informație care contrazice poziția oficială a Kievului să fie dezvăluită, Podolyak a negat orice amestec ucrainean: „Din nou, voi sublinia că orice atentat în timp de război în orice țară trebuie să aibă o semnificație practică”, a declarat Podolyak pentru The New York Times într-un interviu acordat marți. „Ar trebui să îndeplinească un anumit scop, tactic sau strategic. Cineva ca Dugina nu este o țintă tactică sau strategică pentru Ucraina. Avem alte ținte pe teritoriul Ucrainei”, a spus el, „și mă refer la colaboraționiști și comandanți impuși de Rusia, care ar putea fi ținte pentru membrii serviciilor noastre speciale care lucrează în acest program, dar cu siguranță nu și pentru Dugina”.

Negările continue ale Ucrainei ridică și mai multe îngrijorări împărtășite de oficialii americani cu privire la refuzul Kievului de a oferi o perspectivă clară și transparentă a operațiunilor sale. Potrivit rapoartelor, înalți oficiali militari ucraineni au dezvăluit tentative de asasinare ale colaboratorilor cu forțele ruse în fostele teritorii ale Ucrainei anexate acum de Federația Rusă. Aceste operațiuni au inclus otrăvirea lui Vladimir Saldo, guvernatorul numit de Putin pentru regiunea Herson, importantă pentru controlul coastelor Mării Azov, și implicit securitatea peninsulei Crimeea.

Oficialii americani care au dezvăluit aceste informații nu au spus care sunt persoanele din guvernul ucrainean care ar fi autorizat această misiune, sau care  sunt structurile ce au efectuat atacul sau dacă președintele Volodimir Zelenski este cel care a dat undă verde acestei operațiuni. Oficialii americani și cei ucraineni au vorbit despre aceste lucruri sub rezerva anonimatului. De asemenea, sursele din serviciile americane nu au dezvăluit nici cine din Administrația Biden i-a admonestat pe oficialii ucraineni pentru atentatul comis și nici ce au răspuns autoritățile de la Kiev.

Deși Pentagonul și agențiile de spionaj americane au oferit ucrainenilor informații cruciale pentru câmpul de luptă, ajutându-i să descopere și să lovească puncte de comandă ale rușilor, linii de aprovizionare și alte ținte cheie, ucrainenii nu au oferit mereu informații cu privire la planurile lor. De-a lungul timpului, însă, după presiuni din partea SUA pentru mai multe informații, cooperarea s-a intensificat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22